Per què no para d'enfilar-se el preu de la llum?
Des del juny, el preu de posar una rentadora depèn de la franja horària
La teoria del cigne negre

Per què no para d'enfilar-se el preu de la llum?

El model energètic i la dependència del gas expliquen els màxims històrics de l'electricitat

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Redactora d'informatius especialitzada en economia

@pilargarcia45
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Cada cop que engeguem un interruptor o posem en marxa la rentadora ens ho pensem dos cops perquè el preu de l'electricitat bat rècords, sobretot en unes determinades franges horàries.

Per què s'ha disparat el preu de la llum?

La clau està en el mercat majorista de l'electricitat, que és on es fixa el preu del megawatt/hora. Intentem entendre com funciona aquest galimaties.

Imaginem-nos un bidó que s'ha d'omplir amb l'electricitat que necessitarem durant una hora. Primer entren les energies més barates, com la nuclear, la hidràulica i les renovables. En hores de poca demanda el bidó és petit i amb aquestes energies ja es pot omplir, però en hores de molta demanda no n'hi ha prou.

Paisatge amb torres elèctriques i núvols al cel (Pexels)
El preu del gas, que està molt car, condiciona el preu de l'electricitat al mercat majorista (Pexels)

Aleshores no hi ha més remei que recórrer a les centrals de cicle combinat que generen electricitat amb gas, i el gas està pels núvols perquè hi ha més demanda que oferta i a més paga drets d'emissió de CO2.

L'electricitat no para de pujar perquè aquesta última energia que ha entrat al bidó és la que fixa el preu a què es pagarà el megawatt/hora.

Els beneficis caiguts del cel

Aquest sistema beneficia les energies més barates. Salvador Salat, consultor energètic:

"El preu de l'última energia que ha entrat al bidó és el que cobraran totes les energies que l'omplen, encara que les altres són més barates."

Les energies menys contaminants que hi ha al bidó no han pagat l'impost de CO2 però com que cobraran el mateix que el gas, que sí que l'ha pagat, tenen uns beneficis extres.

El Suprem condemna Naturgy a pagar 14 milions d'euros a l'Ajuntament de Barcelona
Les centrals de cicle combinat, com la del port de Barcelona, generen electricitat amb gas

Laura Garcia, del Col·legi d'Enginyers Industrials, veu bé que es vulguin treure aquests ingressos a energies com ara les nuclears:

"El fet que la generació tingui uns preus més alts, acaba beneficant unitats generadores que no tenen aquest impost, aquesta càrrega, ni aquests costos. Cal recuperar d'alguna manera aquesta retribució extra que reben."

Per què aquí l'electricitat és més cara que en altres països europeus?

El sistema per fixar els preus al mercat majorista és el mateix a tota la Unió Europea. Però si un país si té molta nuclear o renovable no caldrà recórrer al gas, o fer-ho menys vegades que en altres estats on hi ha menys energies barates. I un segon factor és, segons Laura García, la capacitat d'interconnexió:

"Aquells països que són capaços de tenir un bon nivell d'interconnexió amb els seus països veïns es poden aprofitar d'energies més econòmiques que no generin ells."

Com arriba a la meva factura el preu del megawatt/hora que es fixa al mercat majorista?

Prop del 40 per cent dels consumidors tenen contractada la tarifa PVPC, preu voluntari per al petit consumidor. Es tracta d'una tarifa que aplica directament el preu del mercat majorista, per tant, la factura es desboca.

La resta han contractat el subministrament al mercat lliure, on les companyies fan ofertes i apliquen el preu que volen. Òbviament no serà més alt que el PVPC perquè si no ningú no les voldria contractar, però que també pot pujar en cada factura si no es té una tarifa plana o un preu fix per al megawatt/hora. Però també en aquest cas, el preu del mercat majorista acabarà repercutint quan es revisi el contracte.

Així que, tard o d'hora, i en més o menys mesura, tots els consumidors acabaran notant aquest encariment sobtat de l'energia, que no s'havia predit.  

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut