Per primer cop aconsegueixen neurones madures en laboratori per a l'estudi de malalties neurodegeneratives
Neurones madures per estudiar malalties neurològiques (Pixabay/Gerd Altmann)
Catalunya nit

Pas de gegant en l'estudi i tractament de les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o l'ELA

L'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i la Universitat de Barcelona aconsegueixen, per primera vegada, neurones madures per fer recerca al laboratori

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

L'equip, dirigit per investigadors catalans i amb la participació de científics internacionals, ha aconseguit cultivar neurones madures en el laboratori a partir de cèl·lules mare, fent-les créixer en un material sintètic que ells mateixos han dissenyat. L'estudi l'ha publicat la revista científica Cell Stem Cell.

Aquestes neurones madures tenen aplicacions en diferents camps de la neurociència i representen un pas de gegant en l'estudi i el tractament de malalties neurodegeneratives.
 

Un gran pas en la investigació

És el primer cop que s'han pogut cultivar neurones humanes madures, semblants a les de les persones de l'edat en què acostumen a manifestar-se aquestes malalties neurològiques.

L'equip científic ha dissenyat una plataforma sintètica especial, que permet la maduració i conservació de les neurones, com ha explicat Zaida Álvarez, la seva responsable, a Catalunya Ràdio:

"Aquest material sintètic ajuda que les neurones s'enganxin i madurin. Això ens permet disposar d'aquestes neurones humanes en el futur per estudiar malalties neurodegeneratives i teràpies noves."

És a dir, s'ha aconseguit avançar l'edat de les neurones en cultius cel·lulars, i això permetrà que els laboratoris disposin durant mesos de cèl·lules nervioses madures, un material essencial per avançar en la investigació de malalties neurològiques i entendre el funcionament d'afeccions com l'Alzheimer o el Parkinson, que es manifesten en edats avançades.

Per primer cop aconsegueixen neurones madures en laboratori per a l'estudi de malalties neurodegeneratives
La investigació permetrà avançar en la recerca de nous fàrmacs en malalties com el Parkinson (Pixabay/Annick Vanblaere)

Aquestes neurones, a més, poden tenir altres utilitats:

"No només poden servir per a malalties neurodegeneratives: hem anat un pas més enllà i podem utilitzar-les també per estudiar altres malalties, com pot ser un dany cerebral o un mal medul·lar".

Fins ara només s'havien pogut obtenir al laboratori neurones amb un grau de maduresa funcional insuficient, semblant al d'una etapa primerenca de desenvolupament. Això limitava l'estudi de les malalties neurodegeneratives, ja que són les neurones madures les que degeneren.
 

Una porta oberta a tractaments més efectius

La possibilitat d'avançar en la investigació de les malalties neurodegeneràtives obre un camí esperançador per desenvolupar nous fàrmacs i aconseguir teràpies més eficaces i segures.

De fet, el següent pas de la investigació s'encamina al trasplantament d'aquestes neurones, que són altament funcionals, a pacients de malalties neurològiques, com l'Alzheimer o l'ELA, l'esclerosi lateral amiotròfica, o amb lesions medul·lars o cerebrals.

Per primer cop aconsegueixen neurones madures en laboratori per a l'estudi de malalties neurodegeneratives
En un futur, les neurones madures cultivades en laboratori es podrien trasplantar als malalts (Pixabay/Colin Behrens)

Les neurones s'obtindrien a partir de les cèl·lules de pell del pacient. Un cop extretes i després d'un procés al laboratori que reconverteix aquestes cèl·lules en neurones, s'injectarien al malalt, tal com detalla Zaida Álvarez:

"Un cop aquestes neurones ja han madurat prou a la placa de cultiu en presència d'aquesta matriu sintètica, les injectaríem directament a la zona del dany, si fos en un dany medul·lar o en un dany traumàtic en el cervell, o en zones on les neurones han mort a causa d'una malaltia neurodegenerativa."

I això sense provocar cap mena de rebuig:

"No hi ha d'haver cap problema a nivell genètic perquè utilitzaríem cèl·lules de pell del mateix pacient."

D'aquesta manera, els pacients tractats podrien recuperar la cognició o les sensacions perdudes.

Per primer cop aconsegueixen neurones madures en laboratori per a l'estudi de malalties neurodegeneratives
La investigació pot contribuir a l'estudi de l'Alzhimer (Pixabay/Gerd Altmann)

L'equip de científics ja ha començat a fer assajos amb animals de laboratori, implantant-los la matriu sintètica amb les neurones, amb resultats força optimistes:

"Hem vist que hi ha certa regeneració. Per tant, aquests primers estudis són bastant motivadors per seguir endavant i veure si podem aconseguir almenys que el trasplantament d'aquestes neurones madures puguin reconnectar amb la xarxa neuronal del pacient".

Aquests investigadors han patentat la seva plataforma i volen posar-la a disposició de qualsevol grup de recerca que treballi amb malalties neuronals o en l'assaig de nous fàrmacs contra aquestes patologies.

ARXIVAT A:
AlzheimerParkinsonRecerca científica
Anar al contingut