
Pas contra l'extinció de les abelles: aproven la primera vacuna per a aquests insectes
Des del 1962, a tot el món s'han reduït un 90% les poblacions d'una de les principals espècies pol·linitzadores
Aprovada als Estats Units la primera vacuna per a les abelles. Servirà per tractar una infecció bacteriana molt contagiosa i molt greu, l'American Foulbrood (AFB, la seva sigla en anglès), que afecta aquests insectes i de manera especial l'abella europea.
La vacuna inclou el bacteri inactivat i el que han fet ha estat introduir-la a la gelea reial, que és l'aliment de l'abella reina. Segons ha explicat a Catalunya Ràdio, l'investigador del centre de recerca IRIAF de la Conselleria d'Agricultura de Castella-la Manxa, Mariano Higes, han vist que el compost ingerit per la reina passa als seus ous i que les noves larves ja neixen immunitzades:
"La immunitat que desenvolupa la reina quan li dones el producte, que és una bacterina (el patògen inactivat), és una immunitat específica que es transfereix a la descendència en un percentatge bastant alt."

La vacuna s'ha introduït a la gelea reial, l'aliment de l'abella reina
Un primer pas molt important
L'efectivitat de la vacuna al laboratori ha estat d'un 50%, molt alta en un fàrmac d'aquestes característiques.
Per això, els experts -com Higes, que ha participat en la recerca- confien que podrà servir per frenar la propagació de la malaltia i que pot ser un primer pas per trobar vacunes contra altres patologies que afecten les abelles:
"Es tracta d'una nova tecnologia de teràpia de malaltia de les abelles, de malalties infeccioses, que fins al moment no s'havia abordat. Obre una porta d'esperança a poder abordar aquest tractament de les malalties d'una manera que eviti l'aparició de residus a les colmenes i que, al final, als sanitaris ens dona més eines per poder lluitar contra aquesta famosa, desgraciadament, davallada dels pol·linitzadors."

Protegir les abelles, imprescindible
Es calcula que, des del 1962, a tot el món s'han reduït un 90% les poblacions d'abelles, els principals insectes pol·linitzadors. Una mala notícia en molts sentits, ja que aquesta i altres espècies pol·linitzadores són esencials per a la producció agrícola dels cultius que alimenten els humans.
Ja fa temps, de fet, que els experts alerten que el món tal com el coneixem perillaria sense aquests pol·linitzadors. I és que un gran percentatge de les plantes es pol·linitzen mitjançant insectes i, si desapareixessin, baixaria la població i la diversitat al planeta, amb conseqüències alarmants.

Des del 1962, a tot el món, s'han reduït un 90% les poblacions d'abelles
L'apicultura, en estat greu a Catalunya
El president de l'Associació Catalana d'Apicultors, Xavier Llobet, ha celebrat a Catalunya Ràdio l'aprovació de la vacuna contra l'AFB que -- tot i que no és molt present a Catalunya-- ajudarà a estudiar malalties que afecten en major mesura les abelles a casa nostra.
I és que, pel que fa a la situació del sector, Llobet ha alertat que es troba en un estat greu "que no m'havia trobat en 40 anys":
"Hem tingut un hivern molt sec i, si no plou, les plantes no creixen i això afecta les abelles. Hem hagut d'alimentar-les amb aliments preparats."
En aquest sentit, Llobet lamenta que aquesta situació afecta negativament a la producció de mel:
"A la tardor no ha sortit res de mel, estem treballant amb estocs d'anys enrere. Aquest any passat s'ha collit molt poc: cinc o sis quilos per caixa de mitjana, quan haurien de sortir-ne quinze o vint."
- ARXIVAT A:
- Biodiversitat