
Operació sortida: hores punta i carreteres més afectades
La AP-7 i la C-33 seran les vies que es complicaran més en l'operació sortida de la segona Pasqua, que coincideix amb el Gran Premi de Fórmula 1 a Montmeló
El Servei Català de Trànsit preveu una alta mobilitat per a aquest cap de setmana llarg, amb dilluns com a festiu local en una quarantena de poblacions, en el qual 470.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona a partir de divendres a la tarda.
L'AP-7 i la C-33 seran les vies que es complicaran més en l'operació sortida de la segona Pasqua. De fet, aquest divendres a primera hora de la tarda hi va haver cues de fins a una vintena de quilòmetres a l'AP-7, on un camió amb mercaderies perilloses es va incendiar a Vilobí d'Onyar. Arran de l'accident es va haver de tallar la via, la qual cosa va comportar desviaments i retencions.
L'operació sortida coincideix també amb el Gran Premi de Fórmula 1 a Montmeló, on està previst que assisteixin més de 100.000 persones aquest diumenge (l'afluència, amb tot, ja serà elevada els dos dies anteriors).
🟦 Dispositiu especial de trànsit amb motiu de la segona Pasqua
Trànsit (@transit) June 1, 2023
🗣 "És un cap de setmana d'alta mobilitat, per dos motius: és un cap de setmana llarg i tenim la celebració del Gran Premi de Fórmula 1", director @LamielRamon
🔗 https://t.co/DL85vkAPVg #SCT pic.twitter.com/fFwVvAiSDM
Així -com explica el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel- es modificarà el punt d'enllaç d'aquestes dues vies per evitar congestions:
"On s'ajunten l'AP-7 i la C-33, a l'alçada de Parets del Vallès, hem estirat la línia contínua fins a 800 metres. No descartem, en un futur, prolongar aquesta prohibició perquè no es barregin els trànsits de les dues vies."
Les principals afectacions viàries tindran lloc divendres a la tarda i dissabte al matí i diumenge i dilluns a la tarda per l'operació tornada, quan s'espera que retornin uns 280.000 vehicles.
Les vies més afectades
Es preveu que les destinacions cap a la costa siguin les que registrin més afluència de vehicles. El Servei Català de Trànsit preveu que la situació viària més complicada es doni a l'AP-7, sobretot al tram central diumenge al matí per la celebració del Gran Premi, però també al tram comprès entre Sant Celoni i la Roca del Vallès i a la zona sud, a l'alçada de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Altres vies en què es preveu que hi pugui haver també congestions són les d'algunes zones costaneres com l'N-340 a l'altura del Vendrell (Baix Penedès) i Altafulla (Tarragonès), la C-31 a la Costa Brava al seu pas per Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) o l'N-II al seu pas per Tordera (Maresme) i la C-65 a Llagostera.
El Servei Català de Trànsit recomana planificar els desplaçaments per evitar les hores punta i les vies amb més afluència de vehicles i informar-se de l'estat del trànsit, així com buscar vies alternatives quan sigui possible.
Un miler de controls
En paral·lel, els Mossos faran un miler de controls de trànsit, vigilant sobretot el consum d'alcohol i drogues, les distraccions i l'excés de velocitat. A més, pararan especial atenció a les motos ja que, enguany, una de cada tres víctimes mortals a les carreteres catalanes ha estat motorista.

En els cinc primers mesos del 2023, han mort a la xarxa interurbana de Catalunya 61 persones, un 13% menys que l'any passat en aquest mateix període. Les comarques del Baix Llobregat i del Vallès Oriental són les que han registrat més víctimes mortals per topades. Lleida és l'única demarcació que ha registrat més morts a les carreteres que l'any passat.
Accidents provocats per animals
Pel que fa als accidents per irrupció d'animals, el Servei Català de Trànsit reconeix que calen diverses actuacions per evitar que entrin a les carreteres. I és que es calcula que, de mitjana, un 30% d'accidents de trànsit a Catalunya (uns 5.500 cada any) són causats per irrupció de fauna a les carreteres.
Lamiel ha reconegut a Catalunya Ràdio que cal posar més tanques i més resistents, a més d'altres mètodes que ja apliquen països amb molta ramaderia:
"També calen pasos de fauna que permetin que l'animal travessi, si és que per la seva biologia ha de travessar d'una banda a l'altre. A més, també cal avisar els conductors."
Precisament per avisar els conductors, aquest mateix any entrarà en funcionament en algunes vies un innovador sistema de senyalització amb panells lluminosos que s'activarà a les franges horàries amb més freqüència de pas de fauna. En darrer terme, però, Lamiel explica què hem de fer si malgrat tot ens trobem amb un animal a la via:
"Quan la irrupció és molt sobtada, si vas en un vehicle estàndar, s'ha d'embestir l'animal i no fer maniobres que et puguin comportar un accident."
- ARXIVAT A:
- Trànsit