Natalia Sánchez
Catalunya nit

"No teniu ni idea del que el català ha fet per mi"

Natalia Sánchez, l'arxiconeguda actriu madrilenya de "Los Serrano", pondera el canvi vital de treballar en català poc abans d'estrenar "FitzRoy" al Teatre Borràs

RedaccióActualitzat

L'actriu Natalia Sánchez és molt reconeguda arreu per interpretar la Teté a la sèrie de "Los Serrano", un personatge que, per cert, era català.

Anys després d'aquell èxit, Sánchez, ara instal·lada a Barcelona, està a punt d'emprendre una aventura professional impensable per a ella fins fa poc.

Sánchez interpretarà, en català, el personatge de la Laura a "FitzRoy", una obra de teatre d'aventures que s'estrena el 2 de febrer al Teatre Borràs de Barcelona.

Foto de família de l'espectacle 'FitzRoy' al Teatre Borràs
Foto de família de l'espectacle "FitzRoy", al Teatre Borràs (CCMA)

L'actriu ha desgranat a Catalunya Ràdio el paper fonamental del seu company, l'actor Marc Clotet, en el seu aprenentatge del català, que ara domina a la perfecció:

"El vaig aprendre per un tema personal, perquè volia conèixer la cultura de la meva parella.

I m'ha obert les portes de la seva vida, la seva família, el seu entorn, i m'ha donat molt més a mi del que jo hagi fet.

La gent m'ho agraeix, però no teniu ni idea del que el català ha fet per mi. També m'ha donat una oportunitat laboral."

Malgrat el seu gran domini de la llengua, Sánchez sosté que segueix aprenent cada dia perquè, diu, és una llengua molt bonica però molt complexa:

"L'aprenentatge va anar molt bé, va ser de forma molt natural: la meva parella, en Marc, és actor, és català, i li vaig demanar que me l'ensenyés.

I ara he tingut la sort que en Domènec, el productor, em va sentir parlar, em va trucar i em va proposar fer l'obra.

I soc aquí, fent la primera obra de teatre en català, posant-hi tot el meu cor, i amb moltes ganes."

L'actriu madrilenya recorda que va començar a parlar en català per presentar-se a les proves de "Molt soroll per no res", que dirigia Àngel Llàcer al Teatre Nacional de Catalunya.

"Quan ell em va dir que no era per a mi, perquè era en català, li vaig dir que m'ho aprendria, i m'ho vaig preparar amb una amiga meva, la Marta Calvó.

Vam treballar força, vaig aprendre a dir frases fetes, salutacions i presentacions. I a la segona frase de la prova l'Àngel ja em va dir 'no sabia que eres catalana!'."

Sánchez recorda els nervis que va passar perquè creia que s'adonarien que no sabia la llengua.

Però la prova va sortir molt bé, tot i que no la van triar. Poc després se'n va anar de gira amb el seu marit i l'ús del català ja es va fer habitual.

"Espero haver obert una porta per seguir treballant a Catalunya en català, una possibilitat que considero un somni."

Un cartell de luxe

El binomi format pel dramaturg Jordi Galceran i el director Sergi Belbel col·laboren de nou amb l'estrena de "FitzRoy", en què Sánchez comparteix repartiment amb Míriam Iscla, Sara Espígul i Sílvia Bel.

L'actriu madrilenya desgranava la qualitat de la producció:

"L'obra és una comèdia però també té drama.

Som 4 dones a punt de pujar el Fitz Roy, un dels cims més difícils del món. Som a 2.800 metres, esperem una finestra de bon temps per poder-hi pujar, i l'espectador ens acompanyarà durant una hora i mitja.

I comencen a passar moltes coses.

Ja veurem si pugem, si no, com pugem... els espectadors s'ho passaran molt bé."

Natalia Sánchez (CCMA)

"Treballar amb tota aquesta gent ha estat increïble, costa molt no convertir-me en una espectadora sobre l'escenari.

Tots tenen maneres de treballar diferents, però en trobar-nos hem fet pinya, i crec que l'obra funciona perquè el text és meravellós i el director també, però perquè les intèrprets hem fet un equip brutal, som diferents però amb l'objectiu comú de pujar la muntanya i de fer una obra de teatre."

Sánchez defensa que segueix reivindicant la seva feina a "Los Serrano" i tot allò que ha fet en el passat.

De fet, voldria formar part de noves entregues de la sèrie, però manté que qui ho ha de fer no sembla que hi estigui interessat. Tot i això, no descarta fer alguna cosa al respecte amb els antics companys de repartiment aprofitant el vintè aniversari de la sèrie, que se celebra aquest any.

Anar al contingut