
No és l'atzar, és el canvi climàtic: més incendis i estius cada cop més llargs
L'augment de la temperatura i els episodis de sequera influeixen en l'aparició de focs
Núria Jar
Periodista
El canvi climàtic augmenta el risc d'incendis, sobretot en zones mediterrànies, com Catalunya. Hi ha dos motius principals: l'augment de la temperatura i la variabilitat de les pluges, que provoca situacions extremes, com episodis de sequera per la disminució de les pluges.

Com a conseqüència, la vegetació està més seca per la falta d'aigua. Això fa que tingui més risc d'inflamar-se davant de qualsevol esdeveniment per la baixa humitat relativa, com una burilla o una tempesta seca --llamps que causen un 10% dels incendis forestals--.

Paco Lloret, professor d'ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), ho resumeix així:
"Després d'uns dies de pluja l'atmosfera està més humida i, per tant, la vegetació també. Això fa que costi més que cremi. Si tens temperatures altes, l'aigua s'evapora, i és més fàcil que, en situacions d'estiu, hi hagi incendis per la menor humitat".
Però no només les condicions climàtiques afavoreixen l'aparició de focs. Com que l'estiu s'està ampliant, la temporada d'incendis cada cop comença abans i s'acaba més tard.

L'onada de calor d'aquests dies, amb aire provinent del nord d'Àfrica, està provocant les temperatures més altes dels últims 20 anys abans de l'arribada oficial de l'estiu. En punts de l'interior, la temperatura màxima s'ha mogut entre els 35 i els 40 graus.
El Mediterrani, zona d'incendis
Sense canvi climàtic, el clima mediterrani ja té un elevat risc d'incendis. L'estiu és un període amb temperatures altes i poca pluja, que acostuma a descarregar a la primavera i a la tardor. Lloret, autor del llibre "La muerte de los bosques", subratlla:
"Si a sobre hi afegim la situació d'emergència climàtica, resulta que els estius encara són més càlids i el risc d'incendi s'incrementa."
Però més enllà del risc climàtic, hi ha altres factors que influeixen en l'augment del risc d'incendis. Un d'aquests són les fonts d'ignició que comencen el foc. N'hi ha de naturals, com les tempestes elèctriques, que entre ahir i avui han causat fins a 15 incendis, segons els agents forestals. Però la majoria estan relacionats amb l'activitat humana, voluntària o involuntària.

Lloret diu que no cal que faci vent perquè comenci un incendi. Però si n'hi ha, fa que el foc es propagui més ràpid.
"Perquè un incendi comenci, necessites un punt d'ignició, perquè a partir d'allà la reacció química es vagi accelerant."
Els canvis en l'ús del sol també influeixen en l'aparició de nous incendis. La vegetació ha reconquerit molts terrenys, que abans es feien servir per a conreus i pastures. S'ha passat de la desforestació a deixar que la vegetació recuperi espai.
"Els incendis són un procés natural, però els estem modificant, perquè abans es produïen molt espaiadament i ara els tenim d'alta intensitat i sovint d'una magnitud important."
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica