Científica.
Aquest any només una dona ha guanyat un Nobel en les categories científiques
Catalunya nit

Menys del 4% dels Nobel de categories científiques són dones

Només 24 investigadores han guanyat el premi de Medicina, Física i Química des de que es va instaurar l'any 1901

Actualitzat

Ja es coneixen els noms dels científics guanyadors dels premis Nobel de Medicina, Física i Química. Dels set premiats només hi ha una dona. Una tònica que es repeteix any rere any, quan Estocolm anuncia el nom dels guardonats.

Des de 1901, quan es van instaurar els premis, només 24 dones han rebut aquesta distinció en les categories científiques. Una tendència que es repeteix, malgrat que no és tan acusada, en les categories de literatura amb 16 escriptores i de la pau amb 18 dones.

La física Sònia Estradé, presidenta de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya, creu que hi ha un biaix de gènere evident:

"Si que és veritat que en camps com la física som poques, però encara ens premien molt menys. I en altres camps on hauríem de ser majoria se'ns premia poc."

Si es tenen en compte els cinc guardons, al llarg de la història només 58 dones han rebut un Nobel, la meitat de les quals durant aquest segle. Només una d'elles l'ha guanyat en dues ocasions, Marie Curie, que porta el cognom del seu marit, el també científic i Nobel, Pierre Curie.

Només 58 dones han rebut un Nobel en més d'un segle d'història (Nobel)

Física és la disciplina amb menys dones guardonades

Només quatre investigadores figuren a la llista dels Nobels de Física. La primera d'endur-se'l va ser Marie Curie, dos anys després que la Reial Acadèmia Sueca de Ciències comencés amb la tradició.

Però van haver de passar 60 anys més perquè una altra dona fos premiada amb la distinció, Maria Goeppert Mayer de la Universitat de Califòrnia a San Diego. El mateix li va passar a la següent, Donna Strickland de la Universitat de Waterloo (Canadà), que va esperar més de mig segle per convertir-se en la tercera científica reconeguda de la història.

Aquest any només una dona ha guanyat un Nobel en les categories científiques (Reuters/David 'Dee' Delgado)

Segons Estradé, això es deu al fet que, durant molt de temps, la física ha sigut el paradigma del que és la ciència i la masculinitat en ciència:

"D'alguna manera és aquesta idea tan fixa que tenim del científic com a geni solitari, home i que descobreix coses per si mateix, mentre que òbviament la física i la ciència són col·laboratives."

La quarta i última física premiada amb un Nobel va ser Andrea Ghez de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, l'any 2020.

Dues dones joves van compartir un Nobel de Química el 2020

L'any 2022 una dona ha guanyat el Premi Nobel de Química. La investigadora Carolyn Bertozzi de la Universitat de Stanford comparteix el guardó amb dos homes més per dues eines per construir molècules.

Estradé assegura que un home és vist com a competent des del principi, mentre que una dona ho ha de demostrar:

"Les dones sempre quedem per darrere de tot el que requereix un reconeixement i entendre que una persona és capaç i és perquè hi ha una diferència a l'hora de pensar com de competent és un home i com de competent és una dona."

Una nova tècnica per modificar l'ADN dona el Nobel de Química a Charpentier i Doudna
Les dues úniques investigadores que han compartit un Nobel són Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna

El Nobel de Química més femení va ser l'any 2020, quan per primera vegada dues dones van compartir aquest guardó. Ho van aconseguir les investigadores Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna amb un mètode per editar el genoma, les tisores genètiques CRISPR, que poden revolucionar el tractament de moltes malalties.

L'excepció dels dos Nobels de Marie Curie

Marie Curie, nascuda a Polònia com a Maria Salomea Sklodowska, és l'única dona que ha guanyat dos Premis Nobel, una fita que només han aconseguit cinc persones al llarg de la història.

El 1903 va guanyar el Nobel de Física juntament amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. El 1911 va tornar a endur-se el guardó, en aquest cas en la categoria de Química, per aïllar el radi.

La investigadora Marie Curie és l'única dona que ha guanyat dos Premis Nobels (Association Curie Joliot-Curie)

Una de les seves dues filles, Irène Joliot-Curie, també va trencar el sostre de vidre. L'any 1935 va guanyar un Nobel de Química juntament amb el seu marit Frédéric Joliot, que encara avui és el premiat més jove a la història de la categoria, amb 35 anys.

Anar al contingut