Un home fa onejar una bandera trans
La llei trans arriba al Congrés després d'un intens debat al govern del PSOE i Unides Podem
CATALUNYA NIT

Aprovada la nova llei trans: què queda pendent?

El nou text aprovat pel Congrés dels Diputats estableix que es podrà canviar de sexe lliurement, però deixa fora els menors de 12 anys i les persones no binàries

Actualitzat

La nova llei trans aprovada al Congrés dels Diputats reconeix l'autodeterminació de gènere i desplega una sèrie de mesures per garantir els drets de les persones LGTBI. Diverses entitats han celebrat l'aprovació de la nova norma, com l'Observatori contra l'Homofòbia.

Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori, celebra la llei com una victòria perquè consideren que era un deute que l'estat espanyol tenia amb el col·lectiu LGTBI:

"És un dia històric. Hi ha hagut una polarització molt gran a l'estat espanyol. Crec que avui la dignitat, i sobretot la història, han posat les coses en ordre. Ara les persones trans poden tenir l'autodeterminació de gènere. Hem d'estar molt satisfetes, perquè també és un triomf de la llibertat i de la democràcia."

Què queda pendent? 

Tot i això, Rodríguez ha apuntat que amb la llei no s'ha anat fins al final:

"Per descomptat que falten coses. No hem pogut anar fins al final amb l'autodeterminació dels menors ni de les persones no binàries. Ara el moment de polarització de l'extrema dreta és terrible, però més endavant intentarem guanyar aquests dos aspectes."

I és que en la nova llei no es fa cap referència a les persones no binàries, tot i que s'hi van presentar dues esmenes per poder eliminar el marcador de sexe en la documentació i permetre una tercera casella. El PSOE, però, hi va votar en contra.

La nova llei trans preveu que els que tinguin entre 14 i 16 anys hauran de fer el registre amb la presència dels seus pares o tutors, mentre que quan en tinguin entre 12 i 14 serà necessària la intervenció del jutge.

La llei tampoc permet que menors de 12 anys --a través dels seus representants legals-- modifiquin el sexe al registre, però sí el nom al DNI.

Contraposició d'opinions 

Altres entitats també s'han fet ressò a les xarxes socials del que ha quedat fora de la nova llei:

A l'altre extrem hi ha entitats com Feministes de Catalunya, que es mostren contràries a la nova llei. Sílvia Carrasco és la presidenta de l'associació:

"Per a nosaltres és un dia nefast. No només per a les dones i per als infants. És una llei que posa en risc la seguretat jurídica dels 47 milions de ciutadans de l'estat espanyol perquè elimina la categoria de sexe com una categoria objectiva, com la base dels drets de les persones. Això és terrible per a les polítiques d'igualtat."

Votada per majoria

La llei trans ha rebut 188 vots a favor de la majoria que dona suport al govern de Pedro Sánchez, mentre que el PP, Vox i Ciutadans hi han votat en contra.

La diputada socialista i presidenta de la comissió d'igualtat, Carmen Calvo, és l'única socialista que s'hi ha abstingut.

Tres diputats del PDeCAT també s'hi han abstingut, mentre que un d'ells, Sergi Miquel, hi ha votat a favor.

Irene Montero, ministra d'Igualtat, s'ha mostrat satisfeta amb l'aprovació:

"Aquesta cambra reconeix el deute que l'Estat té amb les persones trans i amb les persones LGTBI. Fem un pas molt important per reconèixer el dret a la lliure autodeterminació de la identitat de gènere".

El mateix dia que s'ha aprovat la llei trans al Congrés dels Diputats, el Parlament escocès també ha aprovat una llei que facilita canviar de gènere a les persones trans a partir dels 16 anys i elimina la necessitat de tenir un certificat mèdic de disfòria de gènere. 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut