
Menjar ultraprocessats pot comportar problemes psicosocials
Un estudi relaciona el consum d'aquests aliments entre els adolescents amb problemàtiques associades a la salut mental
Els adolescents que consumeixen més quantitat d'aliments i begudes ultraprocessades presenten més problemes associats a la salut mental. Així ho constata un estudi realitzat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI).
Els responsables de la investigació afirmen que la compra d'aliments i begudes ultraprocessades s'ha triplicat a l'Estat en les últimes dècades, i els principals consumidors són els adolescents. En aquest sentit, la recerca ha analitzat els hàbits d'uns 500 joves de tot Espanya, d'entre 13 i 18 anys.
L'estudi també ha tingut en compte el consum diari de fruites i verdures i el nivell d'activitat física setmanal dels participants, variables que tenen efectes positius contrastats per a la salut mental.

"Associació directa"
Pietro Tonini, investigador de l'ICTA-UAB i primer autor de l'estudi, ha explicat la relació directa que s'ha constatat entre un elevat consum d'aquest tipus d'aliments i el malestar emocional, així com els problemes de conducta:
"Tenim com a símptoma majoritari la depressió, però hem analitzat també el dèficit d'atenció, la hiperactivitat i símptomes d'ansietat."

Segons l'estudi, un 26,2 % dels participants van presentar algun tipus de problema psicosocial: un 33,9 % relacionat amb malestar emocional, principalment depressió o ansietat; un 9,5 % referent a problemes d'atenció, i un 3,9 % relacionat amb problemes de tipus conductual.
Els nois consumeixen més ultraprocessats
La investigació detalla que el consum mitjà dels adolescents és de gairebé 8 productes ultraprocessats al dia, entre embotits, galetes, aperitius, refrescos, salses o brioixeria. Els nois són els que en mengen més, amb un consum mitjà de 8,6 productes, enfront dels 7 diaris de les noies.
D'aquesta manera, segons Tonini, la relació entre aquests aliments i els problemes psicosocials és més marcada entre els adolescents homes. Tot i això, l'investigador apunta que les noies que més en mengen tenen més predisposició a tenir símptomes propers a la depressió:
"Els nois consumeixen més ultraprocessats, però en les noies hi ha més correlació entre consumir ultraprocessats i tenir símptomes de depressió. Això significa que les noies que consumeixin més ultraprocessats tenen més probabilitat de depressió."

L'addicció dels ultraprocessats
Aquest tipus de productes industrials es caracteritzen per una baixa quantitat de nutrients, alt contingut calòric -com greixos saturats i sucres afegits- i la presència d'additius que els fan molt atractius, saborosos i addictius. Uns productes que, segons Tonini, estan molt presents en els supermercats:
"El producte processat és fàcil i ràpid de preparar. Això fa que augmenti el consum a les llars i l'interès dels supermercats de vendre aquests productes. I hi ha molta publicitat dirigida cap als nens."
Tonini també assegura que "l'associació trobada entre el consum d'ultraprocessats i els problemes d'estat d'ànim i ansietat en adolescents és congruent amb estudis anteriors realitzats en mostres similars".
- ARXIVAT A:
- Alimentació