La recerca ha analitzat els hàbits d'uns 500 joves de tot l'Estat, d'entre 13 i 18 anys (Canva)
Catalunya nit

Menjar ultraprocessats pot comportar problemes psicosocials

Un estudi relaciona el consum d'aquests aliments entre els adolescents amb problemàtiques associades a la salut mental

RedaccióActualitzat

Els adolescents que consumeixen més quantitat d'aliments i begudes ultraprocessades presenten més problemes associats a la salut mental. Així ho constata un estudi realitzat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). 

Els responsables de la investigació afirmen que la compra d'aliments i begudes ultraprocessades s'ha triplicat a l'Estat en les últimes dècades, i els principals consumidors són els adolescents. En aquest sentit, la recerca ha analitzat els hàbits d'uns 500 joves de tot Espanya, d'entre 13 i 18 anys. 

L'estudi també ha tingut en compte el consum diari de fruites i verdures i el nivell d'activitat física setmanal dels participants, variables que tenen efectes positius contrastats per a la salut mental.

La majoria dels participants van indicar haver consumit ultraprocessats com galetes (Canva)

"Associació directa"

Pietro Tonini, investigador de l'ICTA-UAB i primer autor de l'estudi, ha explicat la relació directa que s'ha constatat entre un elevat consum d'aquest tipus d'aliments i el malestar emocional, així com els problemes de conducta:

"Tenim com a símptoma majoritari la depressió, però hem analitzat també el dèficit d'atenció, la hiperactivitat i símptomes d'ansietat."

Els embotits i les carns processades són altres dels productes més consumits entre els joves (Canva)

Segons l'estudi, un 26,2 % dels participants van presentar algun tipus de problema psicosocial: un 33,9 % relacionat amb malestar emocional, principalment depressió o ansietat; un 9,5 % referent a problemes d'atenció, i un 3,9 % relacionat amb problemes de tipus conductual.

Els nois consumeixen més ultraprocessats

La investigació detalla que el consum mitjà dels adolescents és de gairebé 8 productes ultraprocessats al dia, entre embotits, galetes, aperitius, refrescos, salses o brioixeria. Els nois són els que en mengen més, amb un consum mitjà de 8,6 productes, enfront dels 7 diaris de les noies.

D'aquesta manera, segons Tonini, la relació entre aquests aliments i els problemes psicosocials és més marcada entre els adolescents homes. Tot i això, l'investigador apunta que les noies que més en mengen tenen més predisposició a tenir símptomes propers a la depressió:

"Els nois consumeixen més ultraprocessats, però en les noies hi ha més correlació entre consumir ultraprocessats i tenir símptomes de depressió. Això significa que les noies que consumeixin més ultraprocessats tenen més probabilitat de depressió."

Els nois mengen de mitjana 8,6 ultraprocessats al dia en enfront dels 7 que consumeixen les noies (Canva)

L'addicció dels ultraprocessats

Aquest tipus de productes industrials es caracteritzen per una baixa quantitat de nutrients, alt contingut calòric -com greixos saturats i sucres afegits- i la presència d'additius que els fan molt atractius, saborosos i addictius. Uns productes que, segons Tonini, estan molt presents en els supermercats:

"El producte processat és fàcil i ràpid de preparar. Això fa que augmenti el consum a les llars i l'interès dels supermercats de vendre aquests productes. I hi ha molta publicitat dirigida cap als nens."

Tonini també assegura que "l'associació trobada entre el consum d'ultraprocessats i els problemes d'estat d'ànim i ansietat en adolescents és congruent amb estudis anteriors realitzats en mostres similars".

ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut