Les entitats animalistes denuncien que se sacrificaran 32 cadells de beagle
Les entitats animalistes denuncien que se sacrificaran 32 cadells de beagle
Catalunya nit

L'experiment amb gossos beagle depèn de la Comunitat de Madrid

El Parc Científic de Barcelona va adjudicar l'experiment a uns laboratoris investigats per presumpte maltractament animal

RedaccióActualitzat
TEMA:
Maltractament animal

La investigació del Parc Científic de Barcelona que preveu experimentar amb una trentena de gossos beagle i sacrificar-los es farà a Madrid i no a Catalunya.

Ho ha anunciat a través de Twitter la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Segons ha dit, el Parc Científic de Barcelona, que depèn de la Universitat de Barcelona, els ha confirmat que aquest projecte es farà a la Comunitat de Madrid, que és, per tant, la que l'ha d'autoritzar.

Jordà insta el govern d'Isabel Díaz Ayuso a garantir que es compleix la normativa, es respecten els drets dels animals i es donen en adopció els que es pugui.

Un cadell d'un gos de la raça beagle (Pexels/Dina)
Un cadell d'un gos de la raça beagle (Pexels/Dina)

Qui fa l'experiment?

El projecte, que té previst començar al març, consisteix a subministrar un medicament als animals durant 28 dies, sacrificar-los i fer-los una necròpsia per comprovar els danys que els pugui haver provocat el fàrmac.

L'experiment el va licitar el mateix Parc Científic i el va adjudicar a l'agost a l'empresa Vivotecnia, l'única que s'hi va presentar, per un import de 211.280 euros.

Els laboratoris Vivotecnia estan investigats per un suposat cas de maltractament animal, però unes mesures cautelars permeten a l'empresa seguir funcionant.

Una investigació de l'ONG Cruelty Free International va treure a la llum l'abril del 2021 tot tipus d'agressions i vexacions del personal del laboratori contra els animals amb què fan experiments. Des de ratolins fins a gossos, passant per conills i micos.

El cas de Vivotecnia Madrid va posar l'alerta sobre el tracte cruel que reben els animals d'experimentació
El cas de Vivotecnia Madrid va posar l'alerta sobre el tracte que reben els animals d'experimentació (Cruelty Free International / Carlota Saorsa)

El rectorat de la Universitat de Barcelona, del qual depèn el Parc Científic, va assegurar en un comunicat que l'empresa contractada compleix "tots els requisits legals de la contractació pública".

Al mateix temps, la UB defensava que l'experimentació amb animals és "a hores d'ara insubstituïble per garantir el progrés científic, especialment de la biomedicina", i que només es fan quan és "estrictament ineludible".

Què hi diuen els animalistes?

Diverses entitats de defensa dels animals han engegat una campanya a les xarxes per evitar que els cadells de beagle siguin sacrificats.

El partit animalista PACMA, el Sindicat d'Estudiants i la plataforma ISEA, han convocat aquest dissabte a les 12.00 una manifestació de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

El partit animalista també reclama a la Universitat de Barcelona que suspengui el contracte amb Vivotecnia. El coordinador del PACMA a Barcelona, Iván Guijarro, creu que el rectorat encara hi és a temps:

És indignant i no entenem com amb el rigor d'una universitat tan prestigiosa com la de Barcelona passa per alt que aquesta empresa té un judici obert per tortures als animals, amb unes imatges que hem vist tots i ens destrossen el cor.

Com es regulen els experiments?

Els experiments amb animals estan sotmesos a diverses normatives i legislacions autonòmiques estatals i europees. El reial decret 53/2013, per exemple, estableix normes de protecció dels animals i recomana que, quan es pugui, siguin donats en adopció o retornats al seu hàbitat.

Ratolí laboratori
Ratolí de laboratori

Cada projecte ha de passar per un comitè d'ètica de la mateixa institució o empresa i després és revisat per un organisme que depèn de l'administració. En el cas de Catalunya és la Comissió d'Experimentació Animal del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Des del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya recorden que els processos de l'experimentació amb animals han de vetllar per complir les tres "R". Les explica la responsable del Departament de Gestió Tècnica, Anna Vila:

"El reemplaçament: mètodes que eviten o ajuden a reemplaçar l'ús dels animals; la reducció: mètodes que ajuden a reduir el nombre d'animals que s'utilitzen en l'experimentació; i el refinament: mètodes que ajuden a mitigar el dolor o angoixa o millorar el benestar dels animals que estan en l'experimentació."

Menys del 10% serveixen

L'ús d'animals en experiments científics es justifica per la necessitat d'estudiar com reaccionen en un organisme productes farmacològics o alimentaris que són destinats al consum humà. Quan s'experimenta amb animals és, a priori, perquè no hi ha alternativa.

Però hi ha altres científics que hi discrepen. Fabiola Leyton, investigadora de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona, ha explicat que part de la comunitat científica està en contra de l'experimentació amb animals perquè és poc eficient:

"Especialment en l'àmbit farmacològic hi ha un percentatge inferior al 10% d'investigacions que es fan amb animals en què s'arriben a convertir en un medicament o producte útil per a l'ús humà. No és ni per un argument ètic o moral, és simplement perquè és un ús ineficient dels recursos de la ciència."

Els defensors dels drets dels animals reclamen a les administracions que inverteixin més diners en alternatives amb l'experimentació amb animals. Com, per exemple, amb processos que tenen a veure amb la bioinformàtica i el big data.

Més de la meitat són ratolins

Segons les estadístiques del departament, l'any 2019, a Catalunya es van utilitzar 237.336 animals per a experiments científics o docència. D'aquests, més de la meitat són ratolins, rates, conills i peixos.

Els beagle són els gossos més utilitzats en experimentació animal per la seva docilitat
Els beagles són els gossos més utilitzats en experimentació animal per la seva docilitat (Cruelty Free International)

Els experiments amb gossos van suposar només el 0,35%. Un total de 841 exemplars. Una de les races més utilitzades és el beagle, per la mida petita i el caràcter dòcil.

ARXIVAT A:
CiènciaMaltractament animal
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut