Rafael Antonín, barceloní de gairebé setanta anys que té més de 737.000 seguidors a Instagram
Catalunya nit

L'esclat dels influencers sènior que arrosseguen milions a les xarxes socials

El creixement d'usuaris sexagenaris a TikTok desafia el clixé de jubilats tecnòfobs i alimenta fenòmens com el d'un barceloní de 66 anys amb gairebé 800.000 seguidors

RedaccióActualitzat

El clixé que antagonitza la gent d'edat avançada amb la tecnologia segueix desinflant-se. 

Una anàlisi conduïda pel centre de recerca nord-americà Pew sosté que l'ús de tecnologia digital entre el grup de població de més de 65 anys ha passat del 14% l'any 2000 al 73% el 2019. 

L'estudi també conclou que 6 de cada 10 persones de 70 anys o més tenen un smartphone. Això mentre un estudi desenvolupat a la Universitat Yale conclou que els usuaris de més edat de TikTok utilitzen la plataforma --associada als adolescents-- per desafiar l'estereotip de vells tecnòfobs

Aquest estudi ha fet aflorar un gran nombre de comptes de TikTok pertanyents a usuaris sexagenaris i amb milions de seguidors. La conclusió és que la plataforma esdevé un aparador en què mostren la seva energia i capacitat, i redefineixen el que representa envellir i com comportar-se socialment, com deia l'autor de l'estudi, Reuben Ng:

"Aquests usuaris sènior de TikTok han esdevingut creadors d'èxit i un fenomen contracultural poderós. Els més grans desafien així els estereotips de l'edat avançada abraçant i fent bandera de la seva edat avançada" 

Un cas d'èxit associat a això el representa un grup de quatre amics que es fan dir Old Gays, en què el més jove té 66 anys, i que reuneixen més de 8 milions de seguidors a TikTok parlant de com es viu de jubilat al desert. 

Els Old Gays ténen més de 8 milions de seguidors a TikTok (Old Gays )

Un barceloní que arrasa 

Rafael Antonín no arriba al nivell dels Old Gays a TikTok, on té 85.000 seguidors. Però a Instagram arrasa. Sota el nom de Rafuel55 --quinze anys enrere venia gasoil-- aquest barceloní de gairebé setanta anys té més 737.000 seguidors a Instagram, fidels seguidors dels seus xous de cuina. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Rafa (@rafuel55)

Un cas d'èxit que evoca un altre projecte insòlit que combina tecnología i edat avançada: "El projecte de les àvies", "Grandmas Project". 

En aquesta sèrie online diferents realitzadors cinematogràfics documenten com les seves àvies cuinen a casa, combinant el seu èxit aclaparador a les xarxes amb la seva modèstia per un fenomen que relativitzen molt.

Munise Bostanci protagonitza un episodi de "Grandmas Project" (Grandmas Project)

La sèrie descriu l'aprenentatge de veure cuinar una persona gran, acompanyat de la nostàlgia i l'emoció que demostren milions de seguidors d'aquestes àvies, sovint usuaris més joves que malden per recuperar conexions perdudes, o mai tingudes. 

 

@brunchwithbabs This year it is out with the old and in with the new. If it's time to sell your car, try Kelley Blue Book Instant Cash Offer which calculates and organizes a redeemable offer from a participating dealer to purchase the car or we can apply that amount toward a new car. It is free, there is no obligation, and the offer is valid for 7 days. First to get this car clean. Here are my 4 favorite ways to clean a car without spending a dime. 🚙Clean your headlights with toothpaste. The abrasives in toothpaste remove light to moderate oxidation from headlights and can you believe it…toothpaste can even get rid of minor paint scratches. 🚙Use rubbing alcohol to get dirt and grime build up off your windshield wipers. 🚙Dust your car with a coffee filter with a couple drops of olive oil to get rid of dust and create a dust magnet. 🚙Get rid of car odors by leaving an open cup of vinegar overnight in the car. It takes the odor right away! You can't beat cleaning your car yourself and you can't beat Kelley Blue Book Instant Cash Offer. @Kelley Blue Book #AD #kelleybluebook #instantcashoffer ♬ original sound - everyone's grandmother

Per ara les empreses bandegen el col·lectiu de més edat i hi destinen només el 10% del pressupost digital, tot i que controlen el 70% dels ingressos. 

Una situació que --segons diferents experts-- podria canviar a mesura que aquest col·lectiu augmenti en nombre amb la gran jubilació prevista dels baby boomers, que s'afiancen amb les noves tecnologies. 

Anar al contingut