Els dos acusats pel crim de la Guàrdia Urbana, Albert López i Rosa Peral, amb els seus advocats en la vuitena sessió del judici a l'Audiència d…
Els dos acusats pel crim de la Guàrdia Urbana, Albert López i Rosa Peral, amb els seus advocats
Catalunya nit

L'advocada de Peral durant el judici, contra la sèrie de Netflix: "No és una assassina"

Olga Arderiu diu que no li ha agradat "El cuerpo en llamas"; però, en canvi, lloa l'enfocament del documental "Las cintas de Rosa Peral"

"No soc imparcial, però no m'ha agradat". Així parla a "Catalunya Nit" amb Manel Alías l'advocada que va defensar Rosa Peral durant el judici pel Crim de la Guàrdia Urbana, Olga Arderiu, de la sèrie de Netflix "El cuerpo en llamas", basada en el cas. I és que, segons ella, el fet que no reprodueixi de manera absolutament fidel la realitat (tal com es comunica al principi de cada capítol) pot fer que els espectadors arribin a conclusions que no són certes, tant dels fets com de la mateixa Peral: 

"S'inventa moltes escenes que no es van produir i d'altres les mou en el temps, no fa un relat cronològic." 

Arderiu es refereix, per exemple, a moments de la sèrie com en el que els Mossos d'Esquadra detenen Peral a casa seva quan --realment-- va ser ella mateixa qui es va presentar davant la policia catalana i allà va acabar sent detinguda. L'advocada, que també va defensar Carme Forcadell durant el judici del Procés el 2019, assegura que aquest és el seu cas més mediàtic perquè "té una difusió molt més internacional". 

Arderiu va defensar Carme Forcadell al judici del procés

En aquest sentit, doncs, entén la decisió de Peral d'emprendre accions legals per aturar l'emissió de la sèrie per com pot afectar-los, a ella i al seu entorn. Aquestes accions legals --per les quals ha contractat una altra advocada especialitzada en dret civil, ja que malgrat que Arderiu segueix representant-la, el seu àmbit és el penal-- no van arribar a res. Amb tot, la nova lletrada de Peral estudia seguir en la línia judicial un cop ha visionat la sèrie: 

"Jo sé que ella ho fa pel que puguin patir les seves filles, que avui en dia són adolescents. I, vista la sèrie, la filla [en la ficció només en té una] té un paper central molt important." 

Un cas "sense proves" 

A la sèrie de Netflix, es deixa clar que Rosa Peral i Albert López van cometre el crim contra Pedro Rodríguez, la versió oficial que dona la sentència del judici. Justament per aquesta versió, Peral va ser condemnada a 25 anys de presó, cosa que va sorprendre molt Arderiu: 

"És un cas en el qual no hi ha proves. No sabem com va morir el Pedro i, per tant, és molt difícil determinar qui hi va participar i en quin grau."

En aquest sentit, lamenta que a Peral se li atribuís l'assassinat amb traïdoria (quan es posa a la víctima en una situació en la qual no es pot defensar), que representa 10 anys més de presó, basant-se en declaracions de la parella actual del seu exmarit, que assegurava que la filla gran de la Rosa deia haver vist al Pedro com si anés sota els efectes d'alguna substància que el feien moure "com un robot".

Rosa Peral s'acosta per declarar durant el seu judici (ACN / Miquel Codolar)

Una prova que el mateix Tribunal Suprem va titllar de nul·la posteriorment al judici, ja que la menor s'havia acollit al dret a no declarar contra la seva mare. Malgrat que no es podien tenir en compte les seves declaracions, tampoc a través d'un altre testimoni, el jurat ho va acabar escoltant i sumant aquests anys a la condemna. Una condemna que sembla inamovible: 

"Està pràcticament determinada. L'única possibilitat seria que apareguessin proves noves i es pogués sol·licitar algun tipus de revisió de sentència o, en algun moment, plantejar-nos sol·licitar un indult. Ara el treball es fa més per aconseguir beneficis penitenciaris el més aviat possible."  

Tres anys després de la sentència, Arderiu assegura que sempre ha cregut la versió de Peral i que "no és una assassina": 

"He parlat amb ella moltíssimes hores i no tinc motius per pensar que ho va fer, perquè no tenia cap mòbil. La versió oficial que dorm el Pedro a les deu, espera a les tres de la matinada a que arribi l'Albert per matar-lo junts i anar el cap de setmana següent a Port Aventura amb les nenes és absolutament il·lògica."  

Rosa Peral durant el judici per la mort de Pedro Rodríguez
Rosa Peral durant el judici per la mort de Pedro Rodríguez (ACN/Jordi Pujolar)

De fet, assegura que la versió de Peral no està contradita per cap altra prova i, per tant, creu que hauria de primar el principi legal d'"In dubio pro reo", que diu que, davant del dubte, s'ha de sentenciar a favor de la persona acusada. Sobre això, amb tot, Arderiu assegura que hagués defensat igualment Peral si hagués sospitat sobre la seva culpabilitat, perquè creu en el dret a la defensa, amb ella i la resta dels seus clients: 

"En alguns casos, hi ha proves que corroboren que el teu client t'està mentint, i aleshores la defensa es fa més difícil, perquè no saps on trepitges. Per això sempre intentem insistir perquè ens diguin la veritat."

El documental, contra la versió de la "vídua negra" 

Sobre el documental que Netflix ha tret sobre el cas al mateix temps que la sèrie de ficció, l'advocada en fa una millor valoració i diu que està "molt ben enfocat". Arderiu explica que Peral va demanar-li consell sobre si hauria de participar en "Las cintas de Rosa Peral", en el qual dona la seva versió del cas des de la presó: 

"En les qüestions que tenien implicacions jurídiques, la intentava aconsellar amb el que creia que era el millor pel cas. Ara, amb una sentència ferma, si vol aparèixer més o menys als mitjans és una qüestió personal. Li puc donar la meva opinió no tant com a advocada, sinó com a persona que l'aprecia per la vinculació que hem tingut durant aquest temps. Generalment sí que consulta i després pren les seves decisions."  

Imatge d'Albert López declarant durant el judici del cas de la Guàrdia Urbana (ACN/Miquel Codolar)

Arderiu, doncs, apunta que va traslladar-li que valorés si la seva participació al documental podria portar-li problemes a la presó. I és que, malgrat que ella pot fer trucades il·limitades amb qui vulgui, una altra qüestió --segons l'advocada-- és "si després es pot valorar d'una manera o una altra el que ella digui". La mateixa Arderiu, de fet, ha participat en el documental i creu que dona una visió que no s'ha donat fins ara: 

"S'ha donat la visió simple del personatge, que s'ha creat i no existeix, de la vídua negra i el documental intenta humanitzar la Rosa i el seu entorn. També posa de relleu el tema del gènere, que el linxament mediàtic s'ha produït amb ella i no amb l'Albert López perquè és el que ven. Inclús en el judici el fiscal pregunta a tots els testimonis, homes i dones, si han mantingut relacions sexuals amb la Rosa." 

Per altra banda, assegura que el documental deixa que el fiscal i l'advocat de l'acusació expliquin la seva versió, però "contraresta alguns punts que són il·lògics de la sentència o la teoria de les acusacions". Sobre això, també comenta el fet que el periodista Toni Muñoz, que ha escrit el llibre sobre el cas "Sólo tú me tendrás" i participa en el documental, hagi manifestat sentir-se enganyat perquè considera que aquest ha volgut ser una versió exculpatòria per a Peral. Muñoz diu que si hagués sabut més coses sobre com s'enfocaria el documental, en el qual Arderiu també participa, s'hauria plantejat aparèixer-hi: 

"Jo el que sí que sabia és que la Rosa havia fet unes trucades des de la presó, però no què havia dit. No participar per què hi  participa la Rosa? Tu has de dir el que tu consideris i el que has viscut independentment del que ella digui. Està bé que se li pugui donar veu per primera vegada, perquè s'ha parlat sobre ella i no se li ha donat l'oportunitat d'explicar-se."  

Anar al contingut