Pisos per llogar a Barcelona
Pisos per llogar a Barcelona
Big data

La meitat dels catalans no pot llogar un pis a cap de les quatre capitals del país

El 50% dels catalans tampoc no podria llogar un pis a cap municipi de la costa, amb l'excepció del delta de l'Ebre

Actualitzat

El lloguer dels pisos fa mesos que puja. Tenint en compte les recomanacions dels experts, és a dir, que s'ha de destinar a l'habitatge un 20% del sou, hem volgut analitzar on poden llogar o comprar un pis els catalans en funció dels seus ingressos.

El 50% dels ciutadans cobra menys de 1.500 € bruts mensuals en 14 pagues i haurien de destinar al lloguer o hipoteca un màxim de 300 euros. Segons les dades analitzades al big data del "Catalunya Vespre", la meitat de la població no estaria en disposició de llogar un pis a cap municipi de la costa. Només a la zona del Delta, hi trobaríem lloguers disponibles per 300 euros.

El 50% dels catalans tampoc no trobaria permetre's un pis a tota la demarcació de Barcelona, ni a la ciutat ni a les comarques, tret d'algunes excepcions puntuals a la Catalunya Central com el Cardona (Bages), Guardiola de Berguedà i Puig-reig (Berguedà ) o Santa Margarida de Montbui (Anoia). Tampoc hi hauria lloguers assequibles per als sous mitjans a les comarques de Girona, tret d'Arbúcies i Sant Hilari Sacalm, a la Selva.

En aquest mapa interactiu, es pot consultar l'estat el preu mitjà de lloguer i també de compra d'habitatge als municipis de Catalunya. Els preus varien significativament en els diferents territoris: Els nivells alts es troben en llocs com l'àrea metropolitana de Barcelona i la costa en general, i són més baixos quan ens desplacem a municipis d'interior o muntanya, tret d'algunes excepcions. Així, doncs, permet conèixer al detall quines possibilitats tenim a l'hora de llogar o comprar un habitatge segons el municipi.

Els lloguers més alts i més baixos

Els preus de lloguer més alts de mitjana els trobem a Guils de Cerdanya, a la comarca de la Cerdanya. En aquest cas, el lloguer se situaria en els 1.245€ mensuals. L'altra cara de la moneda és la localitat de La Coma i la Pedra, al Solsonès, que amb una població de menys de 300 habitants, tindria els preus de lloguer més assequibles de tot Catalunya: 200 € al mes.

Les ciutats dormitori, una alternativa

Trobar un pis de lloguer per sota dels 300 euros també resulta impossible a les quatre capitals del país. Ciutats pròximes, com, per exemple, Alguaire, a Lleida o Constantí, a Tarragona són alternatives. A Girona i Barcelona, però, no hi ha preus d'aquestes característiques.

Ponent i el Delta: Lloguers més assequibles

Per trobar pisos am un lloguer màxim de 300€ al mes, caldria anar a les comarques de ponent o del sud del Principat. Allà, hi trobem un cinturó de ciutats com Tàrrega, a l'Urgell, Balaguer, a la Noguera, o les Borges Blanques, a les Garrigues, on els preus s'ajustarien a aquestes possibilitats. També en trobaríem a les comarques de l'Ebre, a ciutats com Móra la Nova o Móra d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, o Tortosa, el Perelló i Deltebre, al Baix Ebre.

Les dones a Gandesa i els homes més a prop del mar

Si, en lloc de fer la lectura del mapa amb la xifra mitjana de sou a Catalunya ho fem amb el sou que es cobra per sexes, ens trobem que les dones, que cobren 1.280 € bruts mensuals de mitjana en 14 pagues (240 € per al lloguer) es queden pràcticament sense possibilitats de trobar oportunitats de lloguer, tret de Gandesa, a la Terra Alta, i de petits pobles al pla de Lleida i del Prepirineu.

En canvi, si ho mirem pel sou que cobren els homes (lleugerament superior, fins als 1.700 € bruts) veurem com podem accedir a alguns punts de la costa, com Port-bou, a l'Alt Empordà, o la Bisbal d'Empordà, al Baix Empordà. Per tant, els homes amplien clarament les seves possibilitats en pobles o ciutats al voltant de Manresa, al Bages, Igualada, a l'Anoia (amb l'eix del riu Anoia), Montblanc, a la Conca de Barberà, o Valls, a l'Alt Camp.

Un lloguer de 390 euros

Imaginem una persona que cobra un salari brut de 1.300 € i vulgui destinar una mica més del que es recomana, posem el 30% del seu salari, a un habitatge de lloguer, és a dir, 390 €.

Si manipulem el mapa amb aquestes xifres, veurem que els municipis més propers a la ciutat de Barcelona no hi apareixen, perquè el Barcelonès, el Baix Llobregat i Garraf és on hi ha les ciutats catalanes més cares, per sobre els 600 € mensuals.

En el cas de Barcelona ciutat, el preu mitjà d'un habitatge de lloguer és de 801 € al mes. Sarrià-Sant Gervasi és el districte més car, 1.114 € al mes, i Nou Barris el més barat, amb 561€ mensuals.

Els municipis més assequibles a prop de la capital catalana, on es pot llogar per 390 € mensuals els trobaríem, per exemple, a Sant Llorenç Savall, al Vallès Occidental, amb un preu mitjà de 356 € mensuals, o, ja estirant una mica, a Torrelavit, a l'Alt Penedès, amb 402€ al mes.

Les opcions augmenten quan ens allunyem de Barcelona. Lleida és la capital de comarca més assequible, amb un preu mitjà del lloguer de 393 € al mes. Els casos més econòmics els trobaríem, per exemple, a Ulldecona, al Montsià, amb 241 €/mes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut