Les xarxes socials posen pressió a les noies i en menys mesura als nois sobre els seus cossos
Catalunya nit

La meitat de les adolescents volen aprimar-se per la pressió a les xarxes

4 de cada 10 noies han fet règim sense control mèdic, una conducta que podria ser la llavor per a l'aparició de trastorns alimentaris

Redacció Actualitzat
TEMA:
Anorèxia

El 47% de les noies adolescents d'entre 12 i 16 anys declaren estar insatisfetes amb el seu cos i voldrien aprimar-se. En el cas dels nois, el percentatge baixa al 21%.

Són dades d'una enquesta de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia feta a les escoles catalanes a 5.135 adolescents d'entre 12 i 16 anys. Segons aquest estudi, 4 de cada 10 noies adolescents han fet règim per aprimar-se sense control mèdic durant aquest any 2021 a Catalunya.

Els experts indiquen que la insatisfacció amb el propi cos i el desig d'aprimar-se pot afavorir el desenvolupament d'un trastorn de la conducta alimentària (TCA) en una etapa tan vulnerable com l'adolescència.

De fet, a la pregunta de si pensen que hi ha companys de classe que poden tenir anorèxia o bulímia, 3 de cada 10 responen que sí que ho creuen. En canvi, només el 8,7% reconeixen que podrien estar patint un TCA.

Una xifra que abans de la pandèmia era del 4,7%. A Catalunya hi ha al voltant de 28.000 adolescents i joves que tenen un TCA, segons les dades del Departament de Salut.

L'efecte de l'aïllament per la pandèmia

Darrere d'aquestes xifres hi ha l'aïllament d'aquests adolescents per culpa de la pandèmia, que ha afavorit l'ús de les xarxes socials. Ho alerta la directora general de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia, Sara Bujalance.

Explica que entre els joves la pressió social relacionada amb el culte al cos és molt present a les xarxes.

"Hi és d'una manera molt feridora, perquè hi ha moltes imatges i molts missatges irreals. Els joves encara no tenen prou eines per protegir-se, com sí que tenim els adults."

Bujalance diu que la manca d'eines pot afavorir aquest increment de la insatisfacció corporal i també l'increment de conductes de risc relacionades amb el TCA i, en alguns casos, pot portar finalment a desenvolupar un diagnòstic mental greu.

Miquel Alarcón va patir anorèxia després d'anar perdent pes de forma obsessiva
L'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia ha presentat els resultats de la seva enquesta

Fallen la detecció precoç i el tractament

Des de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia també reclamen més detecció precoç. D'una banda, més formació a les escoles per preveure una conducta de risc i, sobretot, més recursos a la sanitat pública no només per detectar-los, sinó també per poder rebre un tractament especialitzat.

De fet, moltes famílies recorren a la sanitat privada davant la falta de recursos a la pública, segons Bujalance.

"Està passant molt sovint que als centres d'atenció primària, ja sigui des de medicina familiar o pediatria, s'infravaloren els primers senyals d'alerta d'un TCA. Molts cops ni es deriven a salut mental i, quan es deriven, triguen més d'un mes o fins i tot de dos a tres mesos."

Quan arriben al centre de salut mental, Bujalance diu que la freqüència de visites es limita a una visita al mes de 45 minuts. És clarament insuficient per corregir un trastorn de la conducta alimentària d'una noia de 15 anys.

El 41% de les noies, el 23% dels nois i el 54% dels alumnes no binaris han fet dieta sense control mèdic
El 41% de les noies, el 23% dels nois i el 54% dels alumnes no binaris han fet règim sense control mèdic (iStock)

L'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia i el Departament d'Educació han engegat conjuntament un pla per formar els professors en la identificació de casos de trastorns mentals i alimentaris.

Així, proposen que els centres tinguin protocols per poder actuar ràpidament en el moment de detectar un TCA.

Des del Departament de Salut també s'ha posat en marxa una campanya per prevenir els trastorns de la conducta alimentària. "Implica't" proposa una sèrie de pautes adreçades a les famílies per detectar i acompanyar els menors que puguin tenir un TCA.

El confinament triplica els casos d'anorèxia i bulímia
El confinament ha triplicat els casos d'anorèxia i bulímia (Pixel)

Entre alguns dels consells hi ha fer almenys un àpat al dia en família i evitar comentaris crítics sobre el físic propi i el d'altres persones.

ARXIVAT A:
Anorèxia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut