Catalunya nit

La Lluna es va formar molt més ràpid del que es creia

Una simulació de la NASA apunta que la col·lisió entre la Terra i l'objecte Theia va formar la lluna immediatament en lloc de trigar mesos o anys com es creia fins ara

Actualitzat

Fa milers de milions d'anys un objecte de la mida de Mart anomenat Theia va impactar sobre una versió del planeta Terra molt diferent de l'actual. Fruit d'aquella col·lisió es va formar la Lluna a través d'una successió d'esdeveniments indesxifrables pels científics. 

Les teories més esteses sostenien fins ara que la deixalla deixada per l'impacte va crear la Lluna, que es va fondre en òrbita durant mesos o anys. Ara, una nova simulació de la NASA sacseja aquesta teoria establerta durant dècades.

I és que, d'acord amb el nou estudi, la Lluna es podria haver format immediatament després de la col·lisió, en qüestió d'hores, després que el material emanat pel xoc entre la Terra i Theia entrés en òrbita.

La simulació obre un ventall enorme d'opcions per explicar el lloc d'origen de l'evolució lunar, segons Joan Anton Català, divulgador científic, escriptor i consultor:

"Encara hi ha misteris que desconeixem. Això ens podria explicar moltes coses, com per exemple l'òrbita de la lluna, el perquè de la inclinació d'aquesta òrbita, el perquè de la distància terra-lluna, per què aquesta distància s'allunya i es fa cada cop més gran. Una sèrie de qüestions científiques de què encara tenim dubtes i que aquest estudi podria acabar de revelar."

Català desgrana la lletra petita de com la NASA ha desenvolupat la simulació:

"I el que es fa és simular l'òrbita, la trajectòria que en aquell moment tenia la Terra i la vinguda d'aquest objecte de la mida de Mart. Es proven diferents trajectòries de col·lisió fins que els ordinadors obtenen el resultat que ara observem. És a dir, obtenen una Lluna amb la mida que tenim ara, amb l'orbita i la distància que tenim ara".

Sense la col·lisió no hi hauria vida a la Terra 

Un altre aspecte fascinant de la simulació que remarca Català és la vinculació entre la col·lisió que va formar la Lluna i la nostra existència com a éssers humans:

"El fet que haguem tingut Lluna per una casualitat, per la vinguda d'aquest objecte que va impactar la Terra, ens ha donat marees. I les marees ens han acabat donant humans. Perquè ves a saber com hauria estat l'evolució de la vida a la Terra sense marees".

"Segurament hauria evolucionat d'una manera completament diferent, i és molt improbable que l''Homo sapiens' fos aquí en aquest moment. D'alguna manera devem la nostra vida a aquesta casualitat d'un impacte que va crear la Lluna".

Els resultats de la simulació de la NASA s'han publicat a The Astrophysical Journal Letters. 

Anar al contingut