Un dona es mira el tiquet de la compra del supermercat
Per primera vegada, totes les cadenes han apujat els preus, fins i tot els de marca blanca
Catalunya nit

El cistell de la compra registra la pujada més gran en 34 anys

Els preus pugen més d'un 15% en un any per primera vegada a tots els supermercats, sobretot a Dia i Mercadona

RedaccióActualitzat

El cistell bàsic d'aliments i de productes d'higiene i drogueria s'ha encarit un 15,2% de mitjana en l'últim any. Aquesta és la pujada més gran mai vista per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que des de fa 34 anys va començar a elaborar el seu estudi anual de supermercats.

L'augment generalitzat de preus afecta el 95% dels 239 productes seleccionats per l'estudi. Miguel Ángel Pascal, tècnic especialista de l'OCU, subratlla que no tots els articles han pujat el mateix i n'hi ha que ho han fet més que d'altres:

"El preu de l'oli de gira-sol ha pujat un 118%, el segueix el de les margarines i les magdalenes amb un 75%, els plàtans de Canàries  un 64%, els macarrons un 56%, l'oli de l'oliva un 53%, i els ous han pujat fins a un 47%."

Per contra, hi ha un grup anecdòtic de 12 productes d'higiene que baixen de preu, entre els quals hi ha el xampú, amb una reducció del 5%. El cost d'alguna fruita també disminueix, com un 10% el de l'alvocat i un 6% el del kiwi.

Tots els supermercats apugen els preus, sense excepció

Un altre dels resultats destacats és que, per primera vegada, totes les cadenes han apujat els preus, fins i tot els de marca blanca.

Els que més pugen són Dia i Mercadona, amb més d'un 16%, malgrat que continuen figurant entre els que ofereixen els preus més baixos. A Catalunya, les cadenes més cares són Novavenda a Girona, Sorli Discau i Condis.

Davant d'aquesta situació, Ileana Izverniceanu, directora de comunicació de l'OCU, reclama al govern espanyol que suprimeixi temporalment l'IVA dels productes de l'alimentació:

"S'haurien de suspendre temporalment tots els impostos vinculats a l'energia i, per descomptat, els vinculats als productes bàsics saludables."

El supermercat més econòmic és Carrefour Express, el que menys ha apujat els preus, amb un augment del 8,5% del cost dels seus productes.

Catalunya, una de les comunitats més cares per fer la compra

Catalunya és un dels llocs més cars per omplir el cistell. Aquí es pot trobar la carn més cara de tot l'estat. A més, és la segona comunitat més cara per comprar fruita i verdura.

Un 17,9% del pressupost d'una llar es destina al cistell de la compra. Però, si s'escull bé on es compra, l'estalvi pot ser de més de 1.000 euros, fins a una cinquena part de la despesa anual en la compra.

Imatges com aquesta d'un supermercat han de deixar de ser habituals amb la nova llei
Catalunya és un dels llocs més cars de tot l'estat per comprar fruites i verdures (Unsplash/Fikri Rasyid)

En concret, Barcelona és una de les ciutats més cares. Però, si el consumidor escull el supermercat més barat, es pot estalviar fins a 1.361 euros anuals, una xifra que està molt per sobre dels 994 euros anuals de mitjana estatal.

A Girona l'estalvi pot ser encara més gran, de 1.589 euros anuals, mentre que a Tarragona és de 989 euros i a Lleida de 700 euros.

La reduflació afecta productes ben diversos, des de iogurts a cafès solubles
Barcelona és una de les ciutats més cares per fer la compra (ACN/Ivette Lehmann)

Tot i això, Madrid és qui més pot estalviar en la compra de la setmana, que aquest any arriba fins als 3.529 euros l'any.

L'OCU ha visitat 1.180 establiments a 65 ciutats i supermercats online. En total, els autors han analitzat més de 170.000 preus de 239 productes de diferents categories, entre les quals també hi ha productes frescos de fruita, verdura, carn i peix. També té en compte productes d'higiene i drogueria de marques, tant líders com blanques.

Anar al contingut