I tu, pagues amb efectiu o amb targeta?
La distància entre els dos mètodes de pagament s'escurça cada cop més
Porteu diners a la butxaca o al moneder, o ja ho pagueu tot amb la targeta o el mòbil? Segons un estudi del Banc Central Europeu, l'efectiu continua sent el mètode de pagament més utilitzat a la zona euro, però cada cop es fa servir menys.
El 59% de les compres en comerços de la zona euro es van pagar en efectiu el 2022, davant el 79% del 2016. Els pagaments amb targeta representaven el 19% el 2016, i ara suposen el 34%.

A l'estat espanyol, 3 de cada 5 ciutadans utilitza l'efectiu com a mitjà de pagament habitual, el 64%, i el 32% fa servir la targeta. I és sobretot a la franja entre els 25 i els 44 anys els que paguen habitualment amb targeta bancària.
Les operacions amb datàfon van arribar l'any passat al seu màxim històric, més de 6 milions, i l'import duplica el que es va abonar en metàl·lic.

Per què estem canviant la manera de pagar?
Segons Elisabet Ruiz Dotras, economista i professora de la UOC, pagar amb targeta és més fàcil, no has de buscar un caixer per treure diners i, a més, de caixers cada cop n'hi ha menys.
"És una qüestió de comoditat: no haver de portar diners en efectiu ens és molt còmode. I si ho podem reduir tot a un mòbil i portar la targeta dins, encara millor. I això fa que canviem, joves i no tan joves."
La pandèmia va imposar els pagaments amb targeta, i va accelerar el pas de l'efectiu al diner de plàstic. Però el camí ja havia començat abans de la covid, segons Elisabet Ruiz.
"La tendència ja era cap aquí: hagués passat igual, perquè els joves ja estan avesats a l'ús tecnològic, a l'ús del mòbil i a fer-ho tot de la manera més ràpida possible."

La banca ha reduït un 75% les comissions que cobra als comerços per pagar amb targeta. I ara suposen de mitjana el 0,39% de l'import de cada operació, segons les dades del Banc d'Espanya, encara que la comissió varia segons el tipus de negoci.
Com ho viuen els comerciants?
Els comerciants celebren que les comissions als bancs hagin baixat perquè, efectivament, han notat que els pagaments amb targeta s'han multiplicat.
Montse Bertran, de Carns Bertran, presidenta dels paradistes del mercat Central de Tarragona.
"Tenim un canvi abismal: abans de la pandèmia els pagaments amb efectiu i amb targeta eren 50/50. Durant la pandèmia la targeta va arribar al 90% i ara és d'un 80. El perfil de les persones que paguen en metàl·lic és sobretot gent gran.
Tenim una repercussió econòmica perquè hem de pagar una comissió al banc, però l'hem assimilat, i cobrar en targeta ens beneficia perquè s'eviten errors: amb l'efectiu et pots equivocar quan tornes el canvi."
Maria Teresa, que té la parada de fruites i verdures Filla de la Patro, s'estima més que li paguin en efectiu, però assegura que pràcticament totes les vendes són amb targeta i, al cap i a la fi, el que és important és no perdre clients.
"Gairebé tot és amb targeta perquè la gent gran també s'hi ha acostumat. Nosaltres preferim cobrar en efectiu però la qüestió és vendre: que paguin com vulguin."
Al bar del mercat, el Xiringuito del Mercat, Josep Creus prepara cafès, entrepans i menús, i encara que li paguen més en efectiu, ha notat que cada cop hi ha més gent que no porta ni un cèntim a sobre.
"Hi ha molta gent que no porta diners i ens paga amb targeta, encara que siguin imports petits. La proporció és 60 en efectiu, 40 amb targeta. La comissió que ens cobra el banc és un percentatge sobre l'import final."

Cap a l'euro digital
El pas següent a la manera com paguem serà l'euro virtual. El Banc Central Europeu hi està treballant i als governs, segons Elisabet Ruiz, els interessa que l'efectiu vagi desapareixent.
"El diner efectiu comporta diner negre i economia submergida, diners que no es controlen. Quan passem a l'euro digital, tots els pagaments estaran més controlats.
No trigarem gaire perquè ja s'està en fase de prova pilot, i Espanya ja està emetent deute amb diner digital, potser en 5 anys ja podrem fer pagaments en euro digital i hi haurà un període llarg de transició."
Tot plegat ens encamina a la desaparició del diner efectiu, que ja per molts, sobretot els joves, és cosa del passat.
- ARXIVAT A:
- Comerç