Henry Kissinger al Council on Foreign Relations
Catalunya nit

Henry Kissinger diu que Rússia ja ha perdut la guerra

El llegendari exsecretari d'Estat dels Estats Units demana evitar una escalada nuclear amb Rússia, coexistir-hi, i donar una sortida digna a Putin

L'antic secretari d'estat nord-americà Henry Kissinger creu que Rússia ja ha perdut la guerra atenent al compromís internacional en la defensa de la idea democràtica d'Ucraïna.

Tot participant en un acte organitzat pel Council on Foreign Relations, un dels principals laboratoris de pensament nord-americans, Kissinger ha apel·lat a evitar una escalada considerant els tambors de guerra --fins i tot nuclear-- que emanen del president rus Vladímir Putin:

"Si volem evitar el perill d'una escalada a l'arma nuclear hem de mirar de dissenyar un diàleg que mantingui la nostra fortalesa militar però que alhora permeti als líders russos desenvolupar un concepte polític que faci més difícil fer fora per decret un líder polític."

Donar una sortida digna a Putin per reconduir el conflicte s'alinea amb la idea apuntada per fonts de la Casa Blanca, que admetrien que el conflicte a Ucraïna només es resoldrà si Kíiv admet perdre part del seu territori.

En aquest sentit, Kissinger subratllava que Washington hauria de fer un pas al costat davant la petició ucraïnesa d'ingressar a l'OTAN com a mesura de protecció davant Moscou:

"La política americana no hauria de ser mirar d'incloure Ucraïna a l'OTAN. Això no excusa el comportament de Putin, i el seu intent d'incorporar novament Ucraïna a l'esfera russa per la força militar, incompatible amb el sistema internacional i l'ordre democràtic."

Un personatge controvertit

Henry Kissinger, de 99 anys, va ser secretari d'estat sota els presidents Richard Nixon i Gerald Ford, a més de ser conseller de seguretat nacional durant tot el mandat de Nixon.

Henry Kissinger l'any 1969

La seva influència sobre la política exterior nord-americana el va convertir en un personatge controvertit. Si bé va ser una figura instrumental per convèncer Nixon d'acabar la guerra del Vietnam, el seu rol en la caiguda de governs al con sud-americà n'ha enterbolit el llegat.

A Kissinger se'l vincula amb intervencions de la CIA a l'Uruguai, Xile i l'Argentina, així com amb l'Operació Còndor. Això ha provocat l'organització d'iniciatives que demanen processar-lo per crims contra la humanitat.

El jutge espanyol Baltasar Garzón va ser una de les persones que va mirar de processar Kissinger per violacions dels drets humans, sense èxit.

 

Anar al contingut