Emissions contaminants envoltant un aerogenerador
L'ús de combustibles fòssils segueix agreujant l'escalfament global i la salut (Pixabay)
Catalunya nit

ExxonMobil tenia dades precises del seu impacte sobre el clima ja fa mig segle

Un estudi de Harvard confirma que les prediccions de l'empresa de combustibles fòssils durant dècades preveien amb encert el canvi climàtic, en contradicció amb el que van defensar des del 1977

Ja fa anys, el 2015, documents interns difosos per la premsa nord-americana mostraven com el gegant ExxonMobil sabia des de feia dècades el perill de canvi climàtic que comportaven els combustibles fòssils.

Tanmateix, en públic, l'empresa sempre negava el problema.

Ara, una revisió publicada a la revista Science conclou que les projeccions de l'empresa ja avançaven fa mig segle, de forma precisa, com s'escalfaria el planeta a partir dels anys setanta.

Xemeneies d'una central tèrmica emetent gasos contaminants
Les emissions de gasos d'efecte hivernacle es reduirien almenys un 55% de cara al 2030 (Europa Press/Arxiu/Lía Paz)

Naomi Oreskes, professora de la Universitat Harvard, és una de les autores de l'informe que corrobora la troballa:

"Aquesta és la primera avaluació quantitativa i sistemàtica de les projeccions climàtiques de la indústria dels combustibles fòssils.

Entre el 1977 i el 2003, els científics d'Exxon van modelar i van preveure l'escalfament global amb una habilitat i precisió impressionants.

Però en públic la companyia va passar dècades negant la ciència climàtica que ells mateixos descobrien."

La feina d'Oreskes s'emmarca en la primera avaluació sistemàtica de les projeccions climàtiques de la indústria dels combustibles fòssils.

Una tasca que conclou que Exxon sabia fa dècades que cremar aquests combustibles provocaria un escalfament global de fins a dues dècimes de grau per dècada.

Opacitat absoluta malgrat saber-ne les conseqüències

Les conclusions es resumeixen en un sol gràfic que mostra les projeccions d'escalfament global comunicades per Exxon entre el 1977 i el 2003.

Estudi sobre ExxonMobil de la Universitat Harvard (Naomi Oreskes)

Aquestes dades es basen en anàlisis estadístiques de dades mai abans comunicades i ocultes als mateixos documents de l'empresa.

Fins ara s'havia retret a Exxon la seva retòrica incoherent sobre el canvi climàtic. Ara, aquestes dades revelen que l'empresa sabia amb una exactitud sorprenent la magnitud de l'escalfament del planeta.

 

Anar al contingut