Et poden acomiadar per WhatsApp?
Aquesta eina de comunicació cada cop s'usa més en el dia a dia a la feina, però no val per tot
"Demà no cal que vinguis a treballar" és el missatge de WhatsApp que va rebre la Maria, un nom fictici, quan va arribar a casa després de sortir de la feina, una empresa industrial on portava un any treballant. Es va quedar desconcertada i no sabia què fer.
"Era un missatge d'un número que no tenia guardat. Em vaig posar molt nerviosa i no podia parar de pensar-hi. La meva parella em va aconsellar que l'endemà anés a treballar perquè si es tractava d'una broma i no hi anava, sí que em podien acomiadar."
Segons Sergio Maldonado, advocat del Col·lectiu Ronda, el que va fer la Maria és el que s'ha de fer. S'ha d'anar a la feina, perquè un acomiadament per missatge de WhatsApp no té cap validesa, i si faltes a la feina sense justificació, sí que poden obrir-te un expedient i acabar la relació laboral.
Maldonado alerta que hi ha empreses que envien el missatge per desconeixement, però d'altres ho fan amb mala fe.
"Un mai no sap si aquestes comunicacions són fruit del desconeixement del seu cap o de l'empresa, que no està al cas dels formalismes que cal complir per acomiadar algú, o si és una estratègia perquè aquesta persona no vagi a treballar i després de dos o tres dies enviar-li un burofax de baixa voluntària perquè no ha comparegut al seu lloc de feina."

La Maria va anar a l'oficina i la van rebre de males maneres.
"El meu superior em va dir que què feia allà, si ell ja m'havia enviat un missatge dient-me que no tornés a la feina. No estava entenent ni les maneres de fer-ho ni les formes de tractar-me.
Finalment, vaig rebre un correu de recursos humans en què em deien que em rescindien el contracte perquè el meu rendiment havia disminuït de manera continuada. I vaig decidir aleshores posar-me en mans d'advocat per presentar una demanda."
La Maria va presentar una demanda per acomiadament improcedent que es va resoldre amb un acord entre les parts.
Per què es pot fer servir el WhatsApp entre empresa i treballador?
En primer lloc, és l'empresa qui ha de posar l'aparell de telèfon si vol que el WhatsApp sigui una via de comunciació, i si no ho fa, ha d'arribar a un acord amb el treballador perquè li permeti faci servir el seu mòbil particular.
Segons Max Arias, president de la Secció de Dret Laboral del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, només les empreses grans proporcionen l'aparell als seus empleats.
"Moltes empreses, especialment petites, mitjanes i microempreses, per una aparent manca de disponibilitat material, a la pràctica demanen a la persona treballadora que aporti aquest ús laboral d'un mitjà del qual és propietari."
Sigui de qui sigui l'aparell, l'empresa només pot enviar missatges relacionats amb el dia a dia de la feina, donar instruccions rutinàries de treball.
Mai es pot fer servir per comunicar una modificació substancial de les condicions de treball, com ara un trasllat de centre de treball a una altra ciutat, una sanció de suspensió d'uns dies de salari o una ampliació d'horari d'una jornada reduïda, entre d'altres.
I per descomptat, un acomiadament, la situació més greu que li pot passar a un treballador, segons Max Arias.
"Com diem en dret del treball, l'acomiadmaent és la pena de mort en l'àmbit laboral i, per tant, s'ha de fer amb molts condicionants i moltes garanties.
La garantia de la formalitat és bàsica, per això els tribunals de l'ordre social han negat la possibilitat que es pugui fer una comunicació d'acomiadament per WhatsApp."

Per evitar situacions com aquestes, el que cal és regular l'ús del WhatsApp, segons Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT de Catalunya.
" Que estigui regulat als convenis col·lectius, que estigui regulat a l'empresa, de manera que tant l'empresa com els treballadors coneguin la forma i manera de fer servir aquest mitjà de comunicació perquè no hi hagi una vulneració dels drets fonamentals dels empleats."
El dret a la desconnexió digital
No n'hi ha prou que tothom, empresa i treballadors, tinguin clar per què es pot fer servir del WhatsApp, sinó també, quan. El dret a la desconnexió digital està regulat en la llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
Núria Gilgado recorda que és un dret dels treballadors que les empreses han de respectar.
"És el dret a no contestar cap mail, WhatsApp o comunicació de l'empresa fora de les seves hores de feina, o de les hores de disponibilitat que s'hagin acordat."

Max Arias creu que l'ús del WhatsApp com a mitjà d'ús a la feina ha suposat un pas enrere en els drets laborals que tant han costat d'aconseguir.
"Vam començar fent servir el WhatsApp per una qüestió d'aparent practicitat i moltes persones al cap d'un temps acaben adonant-se que han entrat en un territori de pràctic esclavatge en la seva relació laboral."
Arias recorda que no hi ha un dret empresarial a envair de manera permanent l'esfera privativa dels treballadors, ni tan sols amb l'excusa que s'ha posat un mitjà material que possibilita això.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals