És segur vacunar els nens contra la Covid?
Una nena rep la vacuna als Estats Units (Reuters)
Catalunya nit

És segur vacunar els nens contra la Covid?

Els experts asseguren que la vacuna als més petits no té risc, però discrepen sobre si és prioritària ara mateix

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

El debat ja fa dies que està sobre la taula, però ara amb més motiu. Aquest dijous, l'Agència Europea de Medicaments ha avalat que es vacuni de la Covid els nens i nenes d'entre 5 i 11 anys. La decisió, que s'afegeix a l'adoptada fa dies pels Estats Units, el Canadà o Israel, obre la porta als estats membres de la Unió Europea perquè continuïn augmentant la protecció de la gent en plena onada de contagis.

A partir d'aquí, apareixen les preguntes inevitables: és segur vacunar els més petits? I necessari?

Una infermera posa una vacuna a un nen
Els experts discrepen sobre la prioritat de vacunar ara els més petits

Els experts consultats per Catalunya Ràdio coincideixen a valorar els avantatges que pot tenir la vacunació dels infants més grans de 5 anys, però dubten sobre si aquesta vacunació ha de ser una prioritat en aquests moments. 

En aquest sentit, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, i la immunòloga d'IsGlobal Adelaida Sarukhan coincideixen a dir que l'objectiu haurien de ser els adults que encara no s'han vacunat. 

"[Cal] enfortir totes aquests restriccions a nivell de les poblacions que no s'han vacunat, de les poblacions antivacunes."

"A nivell de seguretat, no hi ha cap problema per vacunar els nens. Jo crec, però, que ara la prioritrat continua sent la de vacunar la població adulta que no ha estat vacunada."

En tot cas, vacunar els infants permetria no haver-los de confinar i també podria servir per retirar la mascareta dels patis a l'escola i de les activitats a l'aire lliure.

Algunes veus demanen que els menors no hagin de portar obligatòriament la mascareta al pati de l'escola quan són en espais oberts
La vacuna podria ajudar a no haver de portar obligatòriament la mascareta al pati de l'escola

El vicepresident de la Societat Espanyola de Vacunologia, Ferran Moraga-Llop, recorda que ara gairebé un 30 per cent de les infeccions són en menors de 20 anys i diu que no s'han de minimitzar els efectes del virus entre els més petits.

"Hi ha hagut 37 morts de 0 a 19 anys, 8.000 nens han ingressat i 500 nens han hagut d'anar a les ucis. No deixa de ser molt significatiu l'impactre que té aquesta infecció en els nens."

En una entrevista a La Tarda de Catalunya Ràdio, el pediatre Quique Bassat ha reconegut que, fa dos mesos, ell mateix qüestionava la urgència de vacunar els infants, però que ara la situació ha canviat. En tot cas, davant dels dubtes d'alguns pares, envia un missatge tranquil·litzador.

"Podem afirmar que són vacunes segures i que els efectes secundaris potencialment greus són extraordinàriament infreqüents."

Complementant l'opinió dels experts, els estudis demostren que la vacuna en infants és segura i que té una efectivitat superior al 90 per cent per prevenir la malaltia.

 

ARXIVAT A:
Covid-19

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut