"És responsabilitat del govern establir el manual d'ús de les mascaretes, no d'internet"
Primer dia d'ús obligatori de la mascareta a l'espai públic
"És responsabilitat del govern establir el manual d'ús de les mascaretes, no d'internet"
ANÀLISI

"És responsabilitat del govern establir el manual d'ús de les mascaretes, no d'internet"

Primer dia d'ús obligatori de la mascareta a l'espai públic

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto32

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Laura Rosel: "És responsabilitat del govern establir el manual d'ús de les mascaretes, no d'internet"

La policia s'encarregarà de fer complir la norma. De moment, els primers dies, amb mà esquerra, és a dir, sense multar. Aviat: amb garrotada a la butxaca. Sancions d'entre 100 i 30.000 euros per a qui no dugui la boca i el nas tapat a l'espai públic. Una norma que és obligatòria a partir dels 6 anys. Esperem que la màniga ampla, almenys amb els de 6 anys, s'allargui més que 'uns dies'.

Fa dos mesos, qui comprava una mascareta era poc més que un hipocondríac. Es criticava la compra de mascaretes, que es va titllar d'exagerada, quan començaven a confirmar-se contagis de coronavirus cada cop més a prop.

Ara hi ha més de 233.000 casos confirmats de Covid-19 al conjunt de l'Estat. El pic de la pandèmia ha passat. Estem en plena desescalada. Ara: la mascareta és obligatòria. L'argument de fons és potent: s'ha d'evitar un rebrot. D'un dia per l'altre, dins d'aquesta normalitat tan estranya que és el confinament, la mascareta ha entrat a formar part de les nostres vides: les claus, la cartera, el mòbil... i la mascareta.

Però aquest és un complement obligatori. I com que és una norma, faria bé el govern d'aclarir no només que hi haurà multa per no dur-la posada (això ja ens ha quedat clar), si no quins tipus de mascaretes s'han de fer servir, i assegurar-se que n'hi hagi al mercat i que tothom tingui clar com funcionen.

La gent està fent un curset accelerat de mascaretes. Hem identificat que n'hi ha almenys de tres tipus: les quirúrgiques, les de roba i les auto-filtrants. Però a partir d'aquí, és un campi qui pugui. Els consells sobre com rentar-les o esterilitzar-les, durant quant de temps són efectives i com les hem de guardar després de fer-les servir corren per internet.

És el govern qui n'ha d'establir el manual d'ús. És seva, aquesta responsabilitat.

Anar al contingut