Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La teoria del cigne negre

Errors habituals i preguntes incòmodes a les entrevistes de feina

Hi ha processos de selecció de personal, grupals o individuals, que traspassen línies vermelles

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Redactora d'informatius especialitzada en economia

@pilargarcia45
Actualitzat

"Aquest procés de selecció és de bojos!". Ho exclama un dels candidats a una feina a l'obra "El mètode Grönholm", de Jordi Galceran, en què un procés de selecció cruel posa al límit els aspirants. Situacions com aquesta són una ficció, però hi ha entrevistes de treball, grupals o individuals, que poden ser molt incòmodes.

De vegades és la mateixa empresa que necessita contractar algú la que fa les entrevistes, però sovint es tendeix a encarregar la feina a una empresa especialitzada en la selecció de personal, i segons quin sigui el càrrec o càrrecs a ocupar, els processos són d'una manera o d'una altra. 

En Josep fa poc que ha passat per un procés de selecció grupal, i l'experiència no li va agradar. Considera que amb una activitat amb diverses persones sense cap entrevista personal no poden saber si estàs preparat per a la feina. 

"Érem 10 o 15 persones en una reunió online per una feina d'atenció al client. Ens van plantejar vuit situacions, problemes amb què ens podriem trobar. Havíem de triar-ne un i interactuar entre nosaltres. Això va durar uns 15 minuts.  No em va agradar. "

Segons Lluís Jiménez, president de l'Associació d'Empreses de Selecció de Personal i soci director d'Agrupa Global Talent, processos com aquests s'utilizen sobretot quan es vol contractar molta gent de cop. 

"Grans empreses que incorporen 20 o 30 persones i han de fer processos de selecció massius. Les posen en una sala, treuen un tema a debat i veuen les dinàmiques, qui parla i qui no, quines bestieses diu, qui és més líder. Aquestes dinàmiques de grup s'utilitzen per a perfils poc qualificats o bé per a persones que s'acaben de graduar, per a feines base.  

Les entrevistes grupals s'utilitzen sobretot per a contractacions massives (Canva)

Des del Col·lectiu Ronda, Natxo Parra, advocat laboralista, alerta que els processos grupals poden ser denigrants per als aspirants, i si no els agrada, ho deixen sense fer soroll, perquè creuen que si hi ha una altra oferta de feina no els tindran en compte i no podran participar-hi. 

" Les empreses de selecció de personal argumenten que els processos grupals els permeten copsar millor les habilitats i les capacitats dels candidats. Però la contrapartida és que l'aspirant s'ha d'exposar, i es pot sentir vexat segons com sigui la dinàmica que es plantegi. 

A més, una cosa és una activitat grupal per passar-s'ho bé i l'altra, per trobar feina. Els que hi participen no són companys, són competidors. Els candidats no es queixen d'aquests processos perquè pensen que si ho fan es tancaran portes de cara al futur."

Les errades dels aspirants

Quan un es presenta a un procés de selecció de personal, hi ha algunes coses que ha de tenir en compte, perquè poden donar molt mala imatge des d'un primer moment.

Segons Lluís Jiménez, l'error més habitual és fer una entrevista virtual des d'un lloc que no és l'adient.

"Fer una entrevista telemàtica al cotxe o caminant pel carrer, això no es pot fer mai, és millor ajornar-la i fer-la bé. I de vegades hi ha candidats que si tenen diversos processos en marxa pregunten per quina empresa els estan fent l'entrevista, i això també és molt negatiu."  

Segons Lluís Jiménez, el candidat ha d'evitar errors que posin en dubte el seu interès per la feina

En Carlos ha passat fa poc per un procés de selecció per a un càrrec directiu en una empresa. Li van fer quatre entrevistes abans de contractar-lo. 

"Les dues primeres van ser amb l'empresa de selecció de personal, via telemàtica. La tercera va ser presencial,  amb els amos de l'empresa que buscava aquesta posició, i va anar tan bé que pràcticament vam arribar a un acord aquell mateix dia. La quarta va ser a les instal·lacions de l'empresa i allà m'ho van acabar d'explicar tot."

Què no et poden preguntar mai en un procés de selecció... però es pregunta 

Segons Natxo Parra, les empreses no poden demanar-te mai per qüestions personals ni íntimes, com ara si penses ser mare en un futur en el cas de les dones. No poden preguntar-ho però ho fan, i no es denuncia perquè no es pot provar, i pot ser la paraula d'un contra la d'un altre. 

"No es poden fer determinades preguntes personals no només pel dret a la intimitat, sinó també perquè poden provocar discriminació. Es vol evitar que una empresa pugui decidir que el lloc de treball no és idoni per algú no per les seves capacitats, sinó per factors com voler ser mare."

Moltíssimes empreses ho fan, però costa molt poder-ho acreditar, i això és un fre, una limitació gegantina per denunciar-ho." 

Natxo Parra denuncia que en molts processos de selecció es fan preguntes íntimes

El sou que vols cobrar, una pregunta incòmoda

Sí, pot ser incòmoda, i cal portar-la preparada perquè cada cop és més habitual que es pregunti. Lluís Jiménez n'és partidari, perquè pots veure si les aspiracions del candidat s'adiuen amb el que l'empresa està disposada a pagar. 

"S'ha de parlar encara que sigui incòmode. S'ha de posar sobre la taula, perquè així veus si l'aspirant encaixa en el projecte.  Si té unes expectatives massa altes comparades amb el pressupost de l'empresa que el vol contractar,  aleshores no cal seguir parlant." 

Per Neus Giralt, que ha superat fa poc un procés de selecció, el terme mitjà és una bona opció.

"Sempre tinc la sensació que si hi ha més gent en el procés de selecció qui tiri més avall s'emportarà la feina. Per molt que pensis que hauries de cobrar més, tires cap a baix, perquè si estàs en un procés de selecció és perquè necessites la feina. Al final opto per buscar un terme mitjà. "

Neus Giralt recomana enfrontar-se a un procés de selecció posant en valor les teves capacitats

Sigui grupal o individual, el procés de selecció és, al cap i a la fi, el tràmit, el tràngol que cal passar per aconseguir una feina, així que si us hi trobeu, molta sort.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut