Vista general de les cases que s'estan construint a la zona de s'Antiga i que ha denunciat SOS Costa Brava
Vista general de les cases que s'estan construint a la zona de s'Antiga i que ha denunciat SOS Costa Brava
Catalunya nit

Els xinesos, majoria entre els estrangers que aconsegueixen la residència amb els "golden visa"

Gairebé 1.300 ciutadans de fora de la Unió Europea han comprat un habitatge de més de mig milió d'euros en els últims 5 anys

L'accés a l'habitatge de propietat a Catalunya cada vegada és més difícil. Els preus dels pisos estan molt alts, les hipoteques han pujat --tot i que ara sembla que afluixen una mica els tipus d'interès-- i els estalvis són cada vegada més minsos. Molts d'aquests pisos o cases que costen molts diners acaben en mans de ciutadans estrangers rics que, a banda de comprar una propietat, aconsegueixen de retruc la residència a Espanya.

Això són els "golden visa" o visats d'or, un programa del govern espanyol que, segons les dades obtingudes per Catalunya Ràdio, en els últims cinc anys ha permès obtenir la residència a 1.230 ciutadans de fora de la Unió Europea. 

Els "golden visa", una porta d'entrada a Europa

El programa del govern espanyol --que també tenen la majoria de països europeus-- permet que ciutadans de fora de la Unió Europea accedeixin a la residència comprant una propietat a l'Estat per un valor mínim de mig milió d'euros. Però no només això, els visats d'or també permeten que, un cop és propietari de posem per cas un habitatge de més de mig milió d'euros a Barcelona, aquest nou propietari de fora de la Unió es pugui moure lliurement per tots els països europeus que són espai Schengen.

Encara una altra cosa, permeten portar la família en les mateixes condicions. És a dir, un visat d'or no és només per a una persona sinó que pot ser per a tota una família. En definitiva, es tracta de vendre permisos de residència a canvi de la compra d'habitatges. 

Les cases de luxe amb piscina i a la línia de costa són les que més busquen els ciutadans de fora de la Unió Europea

Xinesos, nord-americans, russos...

Segons els documents del govern espanyol als quals ha tingut accés Catalunya Ràdio, des del 2018 fins l'any passat, el 2022, s'han atorgat 1.230 visats d'or a Catalunya. És a dir, 1.230 ciutadans de fora de la Unió Europea han accedit a la residència espanyola a través d'aquest sistema. 

Una segona dada: els ciutadans xinesos són els que més propietats han comprat a Catalunya en els darrers cinc anys, han estat 786. Més o menys hi ha una mitjana de gairebé 200 ciutadans xinesos que cada any compren una propietat i obtenen el visat d'or. Eduard Cirés, de la immobiliària Liberty, que s'ha especialitzat en el mercat xinès, explica quin perfil de clients són els que aconsegueixen un visat d'or: 

"Són classe mitjana que tenen una propietat a la Xina, principalment a Pequín o Shanghai, i que decideixen vendre els seus pisos a la Xina. Penseu que allà un pis que estigui bé val 1 milió o 1 milió i mig d'euros; no és Nova York, però amb aquests diners no tenen cap problema per trobar una casa a Catalunya."

Encara que es concedeix a un estat, el 'golden visa' permet la circulació per tot l'espai Schengen
Encara que es concedeix a un estat, el "golden visa" permet la circulació per tot l'espai Schengen (Canva)

La invasió russa a Ucraïna atura els "golden visa"

Els russos són els segons en nombre de visats d'or, però a molta distància dels ciutadans xinesos. En els últims cinc anys, 270 ciutadans russos han obtingut la residència després de comprar un habitatge de més de mig milió d'euros.

Això fins l'any passat. Si el 2021 va ser l'any en què més ciutadans de Rússia van aconseguir un visat d'or --en van ser 105--, el 2022 només en van ser tres. La invasió russa a Ucraïna va començar el febrer del 2022 i els tres únics ciutadans russos que van comprar una propietat ho van fer al gener, abans que esclatés el conflicte.

Des del febrer del 2022, quan va començar la guerra, cap ciutadà rus no ha obtingut un visat d'or. 

 

Al darrere dels ciutadans russos venen els d'Egipte i els dels Estats Units. En el cas dels nord-americans no vol dir que siguin gent amb molts diners, com ens explica l'advocada especialitzada en estrangeria Viviana Echeverria, d'Echeverria Abogados: 

"Són clients amb diners, però no són milionaris. Si comparem el preu de les cases aquí i allà, als Estats Units les vivendes són molt més cares.

Per tant si un ciutadà nord-americà que té una bona feina o té una empresa, i té una casa de propietat i un bon sou dels que es tenen allà, que són molt més alts que no pas aquí, al final una vivenda de mig milió d'euros és fins i tot barata per a ells."   

Els pisos de luxe, un valor a l'alça, sobretot per als estrangers que volen aconseguir una residència a l'Estat

Ciutats, platja o muntanya?

La majoria de ciutadans xinesos compren a la província de Barcelona, o bé a la ciutat o bé a la línia de la costa. En canvi, tant els russos com els egipcis o els nord-americans compren en diverses poblacions a tocar del mar, tant a la costa de Girona com a la de Tarragona.

Eduard Cirés, de la immobiliària Liberty, busca sempre cases per als seus clients: 

"Busquen cases amb jardí a la costa. Venen de ciutats molt massificades i aquí el metre quadrat és molt més econòmic i volen cases amb jardí, per tenir gossos, i piscina. Això és el que busquen."

La muntanya no és una de les preferències dels ciutadans que arriben amb visats d'or. De fet, a les comarques de Lleida i el Pirineu només hi ha hagut una compra per aconseguir el "golden visa" en els darrers cinc anys. Es tracta d'un ciutadà de Sud-àfrica que va comprar una propietat el 2022. 

A favor i en contra dels visats d'or 

A Espanya, Itàlia i Grècia aquests visats són legals, mentre que a Portugal, Irlanda, Xipre, el Regne Unit i els Països Baixos els han prohibit en els darrers anys. Els principals arguments dels qui els han prohibit són que propicien casos de corrupció, conflictes amb les sancions als oligarques russos i no permeten lluitar contra l'especulació amb l'habitatge.

Cristóbal Montoro, en la seva etapa com a ministre d'Hisenda
Cristóbal Montoro va proposar la llei el 2013, durant la seva etapa com a ministre d'Hisenda (Europa Press)

Aquest mes de setembre ha fet deu anys de l'aprovació d'aquest polèmic programa del govern espanyol. Va ser el 2013 quan el Partit Popular, de la mà del ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, amb el suport de Convergència i Unió, va aprovar la llei que permet els visats d'or i les inversions a canvi de residències. Es deia que amb la crisi i amb els preus del metre quadrat en mínims i la inversió estrangera enfonsada,  calia atraure capitals com fos.

En aquell moment, el 2013, el PSOE, ERC i IU hi van votar en contra, però tot i la pressió d'aquests grups, especialment de Més País, el govern de coalició de Pedro Sánchez no ha acabat ni endurint-ne les condicions ni abolint-los.

Els més crítics creuen que aquest programa governamental contribueix a l'especulació immobiliària, i a més a més la Comissió Europea ha criticat diverses vegades que a través dels "golden visa" es doni la possibilitat a aquests ciutadans de fora de la Unió Europea de moure's per tot l'espai Schengen, sense cap dificultat.

Anar al contingut