El Mobile 2023
Imatge del MWC aquest 2023
CATALUNYA NIT

Els 6 invents presentats al Mobile que et canviaran la vida

El Mobile World Congress tanca una edició que ha superat les expectatives dels organitzadors, amb 88.500 assistents en 4 dies

Actualitzat

El Mobile World Congress (MWC) tanca una edició que ha superat les expectatives dels organitzadors, amb 88.500 assistents en 4 dies a la Fira Gran Via de Barcelona. Tots ells han estat testimonis de la presentació de productes i serveis que podrien semblar del futur, però que ja són aquí. 

Us en presentem sis, desenvolupats per empreses catalanes, i us expliquem com us faran la vida més fàcil: 

1. Entendre textos legals 

Tots i totes ens hem trobat alguna vegada davant un contracte de feina o de lloguer que no acabem d'entendre. Doncs aquesta situació està a prop de desaparèixer gràcies a l'app Pictolex, que arribarà per ajudar-nos a aclarir-nos amb la paperassa legal.

La CEO és l'advocada i exestudiant de la Universitat Pompeu Fabra Carlota Albanell

"El que volem fer és desenvolupar una intel·ligència artificial que ens permeti automàticament passar d'un contracte tradicional, que és llarg, avorrit i molt tècnic, a un contracte visual i escrit amb llenguatge planer per tal que la gent pugui entendre el que està firmant en cada moment." 

2. Mai oblidaràs la medicació 

L'estand del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat) al Mobile ha presentat un organitzador de pastilles setmanal per monitoritzar si el pacient pren la medicació.

Aquest blíster tecnològic pot ser molt útil, per exemple, en el cas de persones grans que hagin de prendre medicació diària. Ho explica Francesc Massana, del Departament de Salut d'Eurecat: 

"La pel·lícula està impresa amb un fil conductor i, quan es trenca, dona el senyal i sap el punt concret on s'ha trencat. Això es pot enviar a un centre d'alerta que pot ser el familiar, el cuidador, el professional..." 

 

3. Contra la solitud de la gent gran

Una altra de les novetats que s'ha pogut veure al MWC és un nou robot intel·ligent que ajudarà a mitigar la soledat de la gent gran a casa. Es tracta del robot NHoA (per les sigles en angles 'Never Home Alone'), també presentat a l'estand del centre tecnològic Eurecat.

A banda de fer companyia als ancians, l'aparell pot interaccionar amb ells. També promou hàbits saludables mitjançant recordatoris dels medicaments i d'una dieta sana, la detecció precoç del deteriorament físic i cognitiu, així com proposar jocs de memòria i exercicis físics, entre d'altres.

4. Per la salut dels esportistes 

I, si ets aficionat a l'esport, l'start up catalana Sweanty ha portat al Mobile uns pegats intel·ligents per analitzar la suor. Segons la cofundadora Laura Ortega, de moment, els utilitzen els esportistes per evitar la deshidratació: 

"El que fem és enganxar-li el pegat, absorbim la seva suor, calculem la quantitat de sals que han excretat durant l'exercici físic i els proposem una pauta d'hidratació personalitzada per evitar la deshidratació que els provoca rampes, cops de calor o inclús desmais."

Pegats intel·ligents per analitzar la suor (sweanty.tech)

 

5. Millora en la qualitat de vida de milions de persones

Si formes part dels entre cinc i set milions de persones a Espanya que pateixen la síndrome d'apnea obstructiva del son, el dispositiu presentat per l'empresa gironina Giromed Institute a l'estand de l'Eurecat millorarà molt la teva qualitat de vida.

Es tracta, segons explica el director del Departament de Salut d'Eurecat, Francesc Massana, d'una fèrula sensoritzada que se situa a la boca del pacient per fer un monitoratge del son: 

"És una fèrula que hem dotat de certa intel·ligència per poder monitoritzar paràmetres en temps real durant la nit, com el ritme cardíac, el nivell de saturació d'oxigen en sang i els moviments. Aquesta informació molt precisa s'envia a un professional i et permet anar fent un històric per veure com evoluciones." 

L'aparell desenvolupat per Giromed i Eurecat (ACN)

6. Viure un concert, amb tots els sentits  

En l'àmbit de l'entreteniment, la Mobile World Capital ha portat al MWC l'oportunitat de reviure el darrer concert al Palau Sant Jordi d'Izal, abans de la dissolució de la banda.

Realitat virtual
Una persona utilitza ulleres de realitat virtual (Samsung)

La novetat és que, amb unes ulleres que permeten viure una experiència immersiva a 360 graus, podràs tornar a gaudir de la música però també sentir-la i inclús olorar el fum de l'espectacle o la cervesa de la persona del costat. Això pot ser una gran alegria per a algú que, per exemple, no pot gaudir d'anar a un concert per motius de salut. 

ARXIVAT A:
Mobile World Congress
Anar al contingut