Desmuntar el discurs d'odi. Per Laura Rosel
Un acte electoral de Vox a Fuenlabrada, amb Rocío Monasterio i Santiago Abascal (EFE/Kiko Huesca)
Catalunya nit

Eleccions a Andalusia: El Ejido renega de Vox i s'entrega al PP

La percepció de molts veïns d'aquesta població d'Almeria, fortí de l'extrema dreta, és que el partit de Santiago Abascal no ha complert les expectatives

Actualitzat

Andalusia anirà diumenge a les urnes amb la incògnita de quin resultat obtindrà Vox. L'extrema dreta va guanyar fa quatre anys al municipi d'El Ejido (Almeria), amb un 30 per cent de població estrangera entre els seus 84.000 habitants. Una victòria que Santiago Abascal va aprofitar per convertir la població en un camp d'experimentació sobre l'efecte dels seus postulats xenòfobs.

Jesús Martínez, agricultor, seu en un banc, sota l'ombra d'uns arbres, a la plaça de les Flors, al centre d'El Ejido:

"Vox diu el que ens agrada sentir a les persones, després, fer-ho és una altra cosa. El que estic veient en aquesta zona plena d'estrangers és que tenen més drets que nosaltres."

Una plaça del centre d'El Ejido (Paula Brujats)

Al seu costat, a menys de dos metres i en un altre banc, s'hi asseu en Gabriel. És senegalès, fa vuit anys que va arribar a El Ejido i treballa al camp, en un dels milers d'hivernacles que envolten el municipi:

"Pura mentida, perquè jo he patit molt, treballant vuit anys com a immigrant. I ara quan se m'ha acabat la baixa, m'ho han tret tot."

Un senegalès, veí d'El Ejido. (Paula Brujats/Catalunya Radio )

El líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, es refereix a Almeria com la "província avançada de Vox" i El Ejido és el seu fortí. Ara, Vox aspira a revalidar la victòria tirant del seu discurs xenòfob "la immigració il·legal genera delinqüència", un missatge que encara cala entre molts veïns i que ho pateixen molts d'altres com en Mustafà:

"Aquí s'han pres els immigrants com a prova, ja que l'extrema dreta ha mobilitzat la gent per fer la seva propaganda, sostinguda pels seus cacics locals."

I altres veïns de El Ejido, reconeixen que van votar a Vox, i que es van equivocar:

"Aquí, molta gent és del PP, però jo crec que el que va passar va ser un miratge, jo m'hi incloc. Vam ficar la pota, perquè Macarena no ens agrada"

ni la immigració ni la delinqüència són els principals problemes dels andalusos. Segons el Baròmetre del Centre d'Estudis Andalusos, només pel 0'5% dels andalusos la immigració és el principal obstacle.

"Vox s'erigeix en el salvador del camp i és una música que agrada als petits agricultors de la zona i a Almeria en general", comenta Juanjo Guzmán, veí d'El Ejido i membre del Sindicat Andalús de Treballadors. De fet, segons el sondeig del CIS per a les eleccions del 19 de juny, el PP guanyaria les eleccions a la província d'Almeria, però VOX desbancaria el PSOE com a segona força, en gran part, a costa del vot rural. I Guzmán afegeix:    

"L'extrema dreta, és clar, fa el que vol, no tenen oposició d'esquerres contundent, i en molts d'aquests pobles han estat franquistes de tota la vida, qualsevol persona que et creues et pot dir que amb Franco es vivia millor".

Les últimes enquestes coincideixen a dir que diumenge el PP guanyarà amb comoditat, que obtindrà més diputats que la suma de totes les esquerres juntes i que el dubte és saber si el seu candidat, Juanma Moreno, dependrà de VOX per ser president de la Junta d'Andalusia.

Un grup de veïns de El Ejido. (Paula Brujats/Catalunya Ràdio )

Alguns veïns confien que l'extrema dreta es desinflarà diumenge. "Dimarts passat, a l'acte de campanya de VOX a El Ejido, hi havia menys gent que altres cops. Estan començant a punxar i molts tornaran a votar el PP", celebra Juanjo Guzmán. A l'acte de dimarts passat, hi va participar la plana major de VOX i el seu líder, Santiago Abascal, va aprofitar que era al seu fortí per alertar el PP que si els necessiten per governar, exigiran entrar al govern de la Junta d'Andalusia i imposar les seves polítiques.  

VOX va entrar al govern municipal d'El Ejido a les eleccions municipals del 2019. Van ser segona força darrere del PP i van formar govern de coalició. Un pacte que va durar només un any i mig. La inexperiència dels seus regidors i les divisions internes dins el partit van trencar el pacte amb el PP i van passar a l'oposició. Per Guzmán va ser "un fracàs de gestió que ha evidenciat que l'extrema dreta no pot governar".  

Anar al contingut