El romesco, entre les millors salses del món
El romesco, una de les millors salses de tot el món (Canva)
Catalunya nit

El romesco, entre les millors salses del món

Ocupa el lloc número 13 en el rànquing de les 50 millors salses del món de la revista Taste Atlas

RedaccióActualitzat

Taste Atlas és un portal d'internet de viatges i gastronomia especialitzat en plats tradicionals, ingredients locals i restaurants genuïns. Acaba de publicar una llista de les 50 millors salses del món, segons la votació dels seus usuaris internacionals, i el romesco es col·loca al lloc número 13 del rànquing.

Els tres primers llocs els ocupen tres salses libaneses: mutàbal, toum i hummus beiruti, i al darrere hi ha el guacamole mexicà i el tzatziki grec.

El web afegeix una petita descripció de cada salsa de la llista. Del romesco en diu que és una "salsa espanyola salada, elaborada amb pebrots vermells, tomàquets, cebes i una varietat de fruits secs, rostits o crus, com ara pinyons, avellanes i ametlles."

Segons Taste Atlas, és una salsa extremadament versàtil, que va bé amb tot, tal com corrobora al "Catalunya nit" Ada Parellada, cuinera i divulgadora gastronòmica a Catalunya Ràdio:

"És una salsa molt bona perquè té la capacitat d'adaptar-se a tota mena d'aliments, queda bé amb carn, peix, verdures, amanides, patates... Fa que tot tingui molt més gust, és molt fàcil de fer i amb ingredients que pràcticament es troben a tot el món."

All i tomàquet escalivat, ametlles, avellanes, nyora, un punt de vinagre i força oli d'oliva són els ingredients comuns. De romescos n'hi ha tants com llocs on se'n fa, però sempre amb aquests ingredients comuns.

El romesco, entre les millors salses del món
La versatilitat del romesco és una de les seves qualitats (iStock )

Tots aquests ingredients ja indiquen l'origen del romesco:

"És un plat de la Catalunya Nova. Està fet a partir d'oli i això ens indica que no és un plat ni de les comarques d'interior ni de les muntanyenques, en què el greix principal és el llard de porc. L'ametlla, l'avellana també són productes propis d'aquesta zona. Per això és molt típic de totes les comarques de Tarragona."

El romesco acompanya molts plats, però també pot ser la base de molts altres i pot servir per espesseir altres salses. Es pot fer en un morter, amb el túrmix o amb un robot de cuina i es conserva durant molt de temps, sense necessitat de nevera.

El romesco, entre les millors salses del món
No hi pot haver una calçotada sense romesco (Wikipedia)

La descripció de la revista digital Taste Atlas acaba així:

"El romesco també es consumeix tradicionalment com a salsa per a la ceba tendra a la graella, que és una altra delicadesa catalana."

O sigui, els calçots.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut