Aragonès i Illa, en la signatura de l'acord de pressupostos (EFE / Andreu Dalmau)
Aragonès i Illa, en la signatura de l'acord de pressupostos (EFE / Andreu Dalmau)
Catalunya nit

El que diu (i el que no diu) l'acord pressupostari entre el govern i el PSC

Els socialistes han fet valer el seu pes al Parlament en una llarga negociació on també ha hagut de fer cessions

Actualitzat

El PSC de Salvador Illa ha fet de l'impuls a diversos macroprojectes el seu gran cavall de batalla en la negociació. Ha aconseguit la major part de les demandes que va posar sobre la taula, però d'altres han quedat aparcades. Repassem els grans titulars dels comptes que han pactat els socialistes catalans amb el govern del republicà Pere Aragonès. 

Salvador Illa assegura que no cedirà davant del govern (David Zorrakino / Europa Press)(David Zorrakino / Europa Press)

Com queden els projectes que el PSC volia impulsar?

Es recupera la idea d'ampliar l'aeroport del Prat que va quedar aparcada quan, el setembre del 2021, el govern espanyol va suspendre el projecte. La clau és que el text no parla d'ampliar-lo, sinó de "modernitzar-lo" i "transformar-lo" en un hub intercontinental.

Per Salvador Illa, la intenció és "guanyar capacitat" i, per la consellera Laura Vilagrà, posar-lo al dia respectant el medi ambient i estudiant la manera com la Generalitat pot participar en la governança de la instal·lació. Res és, però, per demà. El compromís és crear una comissió tècnica amb el govern espanyol per parlar d'aquesta ampliació.

Pel que fa a la resta de projectes, fa unes dies ja es va anunciar el desbloqueig de la B-40 entre Terrassa i Sabadell, i també hi ha el compromís per acabar aquest any els tràmits per fer el Hard Rock al Camp de Tarragona.

Per què es diu que són uns pressupostos de rècord?

Perquè preveuen l'increment de la despesa més alta dels últims 17 anys, són més de 41.000 milions d'euros els que gestionarà la Generalitat aquest 2023. El volum d'inversió supera en un 56% la mitjana dels darrers deu anys.

En concret, inclouen uns 3.000 milions per a inversions, sense comptar els fons Next Generation.

El sector sanitari s'ha manifestat recentment per demanar millores (ACN/Jordi Borràs)

Què passa amb el personal sanitari i el sector educatiu?

Només en Salut, s'incrementa en 1.200 milions d'euros el pressupost. La major part destinats a l'atenció primària, 30 milions més per a salut mental i 50 milions a reduir les llistes d'espera. També s'incrementa el 2,5% el sou del personal sanitari.

En Educació, l'augment pressupostari més important va destinat a les llars d'infants per garantir la gratuïtat del segon curs de l'educació infantil que s'ha començat a implantar aquest setembre. També augmenta l'aportació a les escoles concertades amb 39 milions d'euros.

Què volien els socialistes que finalment no ha entrat a l'acord?

No s'atura l'obertura de delegacions del govern a l'exterior ni s'aparca el pla pilot que s'està fent per veure què passaria si s'implantés la renda bàsica universal. Tampoc es modifica la Llei del CEO, que no passarà a dependre del Parlament, tal com demanaven els socialistes.

Anar al contingut