L'efecte Sant Joan es notarà d'aquí tres setmanes (Europa Press / Glòria Sánchez)
Catalunya nit

El pic de casos de covid arribaria a mitjans de juliol

La nova subvariant BA.5 i les interaccions socials del juny farien créixer els contagis entre la segona i la tercera setmana del mes que ve

RedaccióActualitzat

Cada dia es diagnostiquen més de 4.000 casos de covid. La setmana de Sant Joan hi va haver 28.475 positius, la xifra més alta des del mes de febrer, segons les dades publicades pel Departament de Salut.

Les previsions del BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estimen que l'efecte de Sant Joan provocarà el pic de nous casos entre la segona i la tercera setmana de juliol.

COVID
La setmana passada es van registrar 28.475 casos positius de covid

La investigadora Clara Prats n'ha explicat les causes:

"La variant BA.5 i l'augment d'activitat del mes de juny han contribuït a la pujada de casos."

Tot i això, Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ha relativitzat l'augment de contagis detectats aquest mes, especialment durant els últims dies:

"El creixement és progressiu si el comparem amb la gran onada d'òmicron de principis d'any. Som molt lluny d'això."

Més de 1.700 hospitalitzacions per covid o amb covid

Encara que la majoria de casos són lleus, les hospitalitzacions han pujat fins als 1.762 malalts ingressats, sigui per covid o amb covid en l'última setmana. Cabezas ha subratllat:

"Insisteixo molt que són persones que tenen diagnòstic de covid, però que no ingressen per covid. Quan ingresses per fer una cirurgia o per un altre problema de salut, et trobes que hi ha un SARS-CoV-2."

La majoria de positius són persones de més de 60 anys. Actualment, Salut només fa testos a aquest grup de població, i per això també es detecten més casos en aquestes edats.

Investiguen 4 càrrecs de Salut pel 'retard en la vacunació' de policies i guàrdies civils
Carmen Cabezas ha fet la roda de premsa d'avui amb mascareta (ACN / Carola López)

Cabezas, que es troba en aquest grup d'edat, ha fet la roda de premsa amb mascareta, després que ahir Josep Maria Argimon, conseller de Salut, demanés que les persones de més de 60 anys i vulnerables duguessin mascareta en llocs tancats.

L'augment d'hospitalitzacions es nota poc a les UCI, on l'increment de casos ha estat més moderat. La setmana passada va començar amb 40 persones en estat crític i va acabar amb 46 persones a cures intensives.

A les UCI hi ha 495 persones, per sota de les 500
A les UCI hi ha 46 persones en estat crític (ACN / Blanca Blay)

En els últims set dies hi ha hagut 23 defuncions, totes de persones de més de 60 anys. Aquesta xifra és la més baixa dels últims mesos. Per exemple, la setmana anterior hi va haver 78 persones mortes.

Alerta a l'atenció primària

La nova pujada dels contagis la setmana de Sant Joan ha posat en alerta els equips d'atenció primària. El motiu és que l'augment de la pressió assistencial coincideix amb altres factors, que Cabezas ha destacat:

"És un període de l'any complicat per les vacances dels professionals sanitaris i la recuperació de tota l'activitat assistencial."

En els propers dies, el nombre d'ingressats als centres sanitaris podria arribar als 3.000 pacients.

Variants menys greus, però amb capacitat de reinfecció

Les subvariants BA.4 i BA.5 ja representen més de la meitat dels casos a Catalunya.

Cabezas ha assenyalat que això podria explicar el creixement de les infeccions i reinfeccions:

"Aquest tipus de variants s'escapen de la immunitat natural; és a dir, les persones que han tingut una infecció per òmicron a principis d'any, poden tenir ara una reinfecció per BA.5."

Tot i això, la secretària de Salut Pública ha recordat la importància de la vacunació i de posar-se la dosi de reforç, encara que la vacuna estigui dissenyada a partir de la variant de Wuhan.

Anar al contingut