El mosquit tigre està en el període de màxima activitat
El mosquit tigre està en el període de màxima activitat
Catalunya nit

El mosquit tigre ataca: compte amb els mitjons negres!

A causa del canvi climàtic, els mesos de setembre i octubre són quan es troba en el seu punt de màxima activitat

Gonçal Calvo Actualitzat

Probablement heu notat que aquests dies esteu patint més picades de mosquit tigre: és normal que sigui així.

Des que el 2004 aquesta espècie va entrar al nostre país, sempre havia estat més present a començaments d'estiu, però ara, a causa del canvi climàtic, durant els mesos de setembre i octubre està en el seu punt de màxima activitat.

L'any passat, coincidint amb la pandèmia, va estar més actiu a principis d'estiu, però aquest any ha tornat tenir el seu pic a partir de setembre, segons han explicat a Catalunya Ràdio el doctor en Entomologia Mikel Bengoa:

"L'activitat principal del mosquit tigre és al setembre i octubre. Per això ara tenim la sensació que n'hi ha més. Respecte a l'any passat, el confinament va fer que no es notessin tant... les trampes van mostrar que llavors van estar més actius a principis d'estiu."

El mosquit tigre necessita loocs amb aigua per a poder criar

Les tempestes que comencen a finals d'agost i la calor que continua fent aquests mesos afavoreixen la seva proliferació. Un dels efectes col·laterals del canvi climàtic...
 

La calor i la humitat els va molt bé, ja que les larves creixen als petits bassals d'aigua. Els entorns enjardinats i amb piscina són zones també més propícies, segons estudi que es va fer a les Balears.

Els propietaris de piscines haurien de vigilar on s'acumula l'aigua...

"La piscina en si no és el problema, sinó l'entorn que hi sol haver a prop de la piscina: una zona ajardinada, on hi hagi plantes o testos amb terra, o rec per aspersió que ompli contínuament algun cubell o zona localitzada, aquest és el focus principal."

La millor manera de prevenir les picades és amb un repel·lent de mosquits

El doctor Bengoa afirma que combatre el mosquit tigre és molt fàcil usant repel·lents, larvicides, trampes per capturar-los i, sobretot, eliminant els llocs humits on crien.

"És fàcil eliminar un lloc de cria: nomes cal donar-li la volta a aquell plat o cubell ple d'aigua. És una solució mecànica que fa que no puguin tornar més allà."

També l'ajuda a combatre saber on està actuant més. per això hi ha fins i tot una una app.
 

Bengoa tranquil·litza els que han sofert "l'atac del tigre". Assegura que la picada del mosquit tigre no és pitjor que la dels altres mosquits. L'afectació depèn de com reacciona cada persona a la saliva que injecten aquests insectes.

"La reacció al·lèrgica ve donada per la saliva. N0 hi ha que són més al·lèrgics a la del mosquit tigre, d'altres a la saliva del kulespiquen, o el mosquit de la nit... Depèn de cadascú."

I un consell molt important: eviteu la roba negra, sobretot els mitjons.

"Als mosquits els encanta descansar en les zones foques, com la roba negra. Els serveix de camuflatge, i a més solen ser llocs més calents i humits. Els mitjons negres són els preferits dels mosquits tigre!"

Els mosquits se senten molt atrets per la roba negra, en especial els mitjons

El mosquit tigre ja ha colonitzat tota la costa de la península Ibèrica i ara s'està alerta que no entrin altres tipus de mosquits que fins ara no són propis d'aquest territori.
 

Què atrau als mosquits tigre?

La nostra respiració - els òrgans olfactius del mosquit estan en sintonia amb l'olor de l'diòxid de carboni, o CO2, que produïm cada vegada que exhalem.

Els peus i els mitjons pudents - Els mosquits estan obsessionats amb els bacteris que produeixen els peus bruts.

Les olors dolces- els mosquits tigre, com la majoria de mosquits, se senten molt atrets per les fragàncies amb aromes florals o de fruits, com ara perfums, colònies, xampú, protector solar, cremes, locions i fins als suavitzants de roba.

Reacció al·lèrgica provocada pel mosquit tigre 

La sang de tipus O - Segons un estudi de 2004, les persones amb sang tipus O tenen un 83 per cent més de probabilitats d'atraure mosquits que qualsevol altre tipus de sang.

La cervesa - Els investigadors han descobert que les persones que hen consumit cervesa són, durant unes hores, més atractives per als mosquits que les persones que no ho han fet.

Temperatura corporal alta - com més alta sigui la teva temperatura corporal, més ràpid et trobaran els mosquits. Una vegada s'acosten a uns pocs metres, poden sentir l'escalfor i a més els encanta fer el niu en condicions càlides.

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut