El món surt al carrer: Les protestes a Xile, el Líban, l'Iran i Hong Kong
El món surt al carrer: Les protestes a Xile, el Líban, l'Iran i Hong Kong
El món surt al carrer. Les protestes a Xile, Líban, Iran i Hong Kong
Catalunya nit

El món surt al carrer: Les protestes a Xile, el Líban, l'Iran i Hong Kong

Actualitzat

Per què s'omplen els carrers de Beirut i Hong Kong? Qui protesta a Teheran i com acabaran les manifestacions a Santiago de Xile? El "Catalunya nit" es mou per analitzar el rerefons de les mobilitzacions arreu del món. Quatre reportatges amb testimonis que prenen el pols a la situació política internacional.

Les raons del Líban: corrupció, precarietat, masclisme i religió

El 17 d'octubre, l'anunci d'un impost sobre les trucades de Whatsapp va ser el detonant d'una sèrie de protestes massives que van encendre els carrers del Líban contra la gestió del govern.

Tiffany, activista: "Demanem al nostre govern corrupte demandes bàsiques. Patim falta d'electricitat, aigua contaminada, crisi d'escombreries, transport, Internet..." 


Xile, on l'1% de la gent té el 25% de la riquesa del país

Per què una suposada decisió de poca envergadura (apujar el preu del bitllet de metro 30 pesos, l'equivalent a uns 3 cèntims d'euro) pot acabar amb més d'un milió de persones al carrer? Recollim gairebé dos mesos de protestes, protagonitzades a l'inici per estudiants però que de seguida van aplegar treballadors, aturats i pensionistes. La classe política ha afluixat, i el 15 de novembre es va comprometre a proposar un canvi de la constitució.

Arnau Prat, periodista a Santiago de Xile: "Les primeres setmanes van cremar moltes estacions de metro. I l'actuació policial ha estat més que dubtosa"


Iran, la 4a reserva de petroli, on el preu de la gasolina no es pot tocar

Per què tocar el preu de la gasolina en un país on el combustible és barat pot provocar una revolta que ja ha causat, segons Amnistia Internacional, uns 200 morts arran de la repressió del govern?

Hamed Mousavi, professor de ciències polítiques a Teheran: "La població ha estat sota pressió econòmica i té por que l'augment del preu del combustible impacti a la resta"


Hong Kong, quan la llibertat te l'has de guanyar cada dia

Set milions i mig de persones no volen que Pequín els prengui drets democràtics heretats com a colònia occidental. Mesos de protestes i enfrontaments al carrer que hem viscut en en primera línia.

Francesc Canals, corresponsal de Catalunya Ràdio: "El que més impressiona és veure la societat benestant de Hong Kong immersa en violència, amb una batalla campal a les universitats amb còctels molotov, ballestes, fletxes..."


 

 

Anar al contingut