
El Marroc capgira la bandera d'Espanya: error de protocol o gol per l'escaire?
El govern espanyol treu ferro a l'incident, que en protocol pot ser interpretat com un signe de rendició a l'enemic
Un detall inesperat ha esgarrat la foto més volguda per La Moncloa de la visita de Pedro Sánchez d'aquest dijous al Marroc. El sopar entre el president del govern espanyol i el rei Mohamed VI del Marroc va estar presidit per una bandera del Marroc i una altra d'Espanya posada del revés, amb l'escut cap per avall.
Un senyal que, en cas de ser intencionat, pot considerar-se com una provocació o una mostra d'hostilitat.
Pífia o humiliació?
Aquesta suposada equivocació del protocol de la casa reial marroquina no ha passat inadvertida. Encara menys a les xarxes socials, que han bullit amb la imatge.
Molts ho han interpretat com una mostra d'humiliació dissimulada del Marroc cap a Espanya, un cop Sánchez ha assumit les aspiracions de Rabat sobre el Sàhara Occidental, a canvi de restablir les relacions diplomàtiques.
Una lectura que no només fan alguns tuitaires. També se n'han fet ressò alguns polítics. Des del líder de Vox, Santiago Abascal, fins al diputat del PSOE Odón Elorza, que ho considera "incomprensible i lamentable".
Al revés estaba la bandera de España (??) en la cena del presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, con el rey de Marruecos, celebrada ayer en Rabat. Será un error pero .... pic.twitter.com/iXmfRnZdmQ
Odón Elorza (@odonelorza2011) April 8, 2022
Però, en termes de protocol, posar una bandera del revés té dues possibles lectures i cap deixa en bon lloc la delegació espanyola. Ens ho ha explicat al programa "Catalunya nit" el doctor en Relacions Públiques i expert en protocol Carles Cortina.
"En llenguatge civil és una crida d'auxili i en llenguatge militar és evidenciar una rendició a l'enemic."
Com que cap d'aquestes dues situacions s'hauria produït, Cortina conclou que es tracta d'una errada monumental.
"Per la transcendència que comporta, hi hagut una errada per partida doble. Una per part dels amfitrions i l'altra dels tècnics que acompanyaven el president Sánchez."
La Moncloa hi treu ferro
La versió oficial de La Moncloa és que tot plegat es tracta d'un error del responsable de protocol de la casa reial marroquina, que els encarregats espanyols de protocol no van poder corregir perquè no van poder accedir a l'estança on va tenir lloc el sopar.

El delegat de Catalunya Ràdio a Madrid, Albert Calatrava, ha explicat al programa "La tarda de Catalunya Ràdio" que fonts del govern espanyol deixen clar que no hi veuen cap intenció del Marroc d'humiliar Espanya.
"De fet, no en són conscients fins a aquest divendres en veure les fotografies. Expliquen que, en aquell moment, el servei de protocol de La Moncloa no entra a l'habitació, només ho fan els escortes de Pedro Sánchez. No volen fer una bola de neu de l'incident, després del que li ha costat a Sánchez arribar a una negociació amb el Marroc."
Encara que des de La Moncloa hi treuen ferro, la imatge no apareix a les seves xarxes socials, malgrat l'alt contingut simbòlic de l'escena. Tampoc s'ha compartit des dels perfils de Pedro Sánchez, del Ministeri d'Afers Exteriors o del mateix ministre. Cal anar a la web de La Moncloa per trobar-la.
En canvi, el perfil oficial del Ministeri d'Afers Estrangers del Marroc no ha tingut cap problema a compartir-la.
SM le Roi Mohammed VI accompagné de SAR le Prince héritier Moulay El Hassan et de SAR le Prince Moulay Rachid offre, à la Résidence Royale à Salé, un iftar en l'honneur de son Excellence M. Pedro Sanchez, Président du gouvernement espagnol. pic.twitter.com/Xgfw14ABtV
Maroc Diplomatie ?? (@MarocDiplomatie) April 7, 2022
Un sopar molt simbòlic
I és que el moment era, segurament, el més esperat de tota la visita del president espanyol al Marroc. El monarca l'havia convidat a la seva residència privada a compartir l'iftar, el sopar que trenca el dejuni que fan els musulmans durant el ramadà.

Un àpat íntim, acompanyats pel fill del monarca alauita i hereu al tron, Moulay Hassan del Marroc, el seu germà, el seu conseller més proper i el seu ministre d'Exteriors. Per la part espanyola, hi van assistir el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i l'ambaixador espanyol a Rabat.
Compartir aquesta cerimònia tradicional de l'islam s'ha considerat un signe de cortesia i amistat de Mohamed VI del Marroc cap a Pedro Sánchez. Per això, Cortina encara veu més remota la intencionalitat en la disposició errònia de la "rojigualda".
"És una cerimònia a la qual només es convida els familiars i els amics més propers. Per la qual cosa dubto que el rei alauita hagi convidat el president espanyol per fer-li un lleig. Hem de tenir en compte una màxima dels àrabs que diu que 'aquell que creu en Al·là i en el judici final ha de ser hospitalari amb els convidats.'"
Un altre "gol" de protocol?
Encara hi ha un altre element simbòlic de la visita de Pedro Sánchez al Marroc que alguns podrien considerar una falta de cortesia per part dels seus amfitrions. És la figura d'un cavaller que hi ha al darrere del sofà on Sánchez va conversar amb el primer ministre marroquí, Aziz Akhannouch.

Representa el general amazic Tàriq bin Ziyad, considerat un heroi nacional al Marroc perquè va dirigir la invasió musulmana del regne visigot de Toledo l'any 711, que va donar lloc, anys més tard, a al-Àndalus.
L'expert en protocol consultat pel "Catalunya nit" també creu que és "un error de protocol", i ha recordat que en visites de mandataris musulmans al Palau Reial de Madrid s'han arribat a retirar escultures o tapissos on es representava alguna derrota morisca a mans dels cristians.
- ARXIVAT A:
- MarrocSàhara Occidental