Els indrets que trien els organitzadors acostumen a ser llocs de difícil accés (ACN/Aleix Freixas)
Catalunya nit

El fenomen de les "raves": qui i com les organitza?

Segons dades dels Mossos d'Esquadra els organitzadors solen ser estrangers, amb una vida nòmada i que s'instal·len en indrets poc habitats

Actualitzat

Des de principis d'any els Mossos d'Esquadra han intervingut en unes cinc "raves", un nombre similar a les que es van fer l'any passat en el mateix període. Festes il·legals que, de mitjana, acostumen a aplegar entre 100 i 300 assistents, segons les dades que avancen els Mossos a "Catalunya Informació".

En aquest sentit, el cap de la Unitat Central de Jocs i Espectacles, el sotsinspector Xavier Salvadó, analitza el perfil dels organitzadors. Segons Salvadó, són majoritàriament estrangers, amb una vida nòmada que busquen indrets poc habitats i s'hi instal·len:

"S'organitzen mitjançant fòrums especialitzats, s'autonomenen ells mateixos 'travelers'. Són grups de persones de totes les nacionalitats, sobretot europees, estem parlant de Centreeuropa, francesos, italians... Van viatjant per Europa i allà on troben un lloc per celebrar una festa, ho fan."

A més, segons Salvadó, disposen de furgonetes habilitades per viure-hi, així com camions i generadors:

"Són molt característics, circulen amb comboi i si hi ha furgonetes habilitades per fer-hi vida són molt visibles. Tenen una tipologia, una estètica, molt pròpia dels antisistema."

Rave
Els organitzadors acostumen a disposar de furgonetes o camions i generadors propis

La meteorologia, factor clau

La policia apunta que el fenomen de les "raves" es dona a la resta d'Europa d'una forma similar que a Catalunya. I tot i que les comarques de Ponent han estat l'escenari de les últimes convocatòries, es fan per tot el país. Això sí, s'acostumen a fer coincidint amb revetlles i caps de setmana llargs:

"La meteorologia és un factor determinant en aquest cas, si tenim uns dies de festa amb ponts pel mig és fàcil que si fa bon temps ens pugui aparèixer alguna 'rave'."

Amb independència del país, les "raves" tenen punts en comú en la forma com es desenvolupen i com i on es convoquen. Tal com apunta Salvadó, es detecten principalment quan ja estan en funcionament i en indrets on no és fàcil arribar:

"Ells el que busquen són indrets allunyats de nuclis urbans. Intenten ser bastant invisibles, el que passa és que és complicat perquè la invisibilitat ràpidament es transforma en visibilitat. Sempre hi ha població dispersa que comença a escoltar música a un volum molt elevant i comencen a entrar denúncies."

La "rave" de Sarral va concentrar un centenar de persones en una zona de conreus

Sancions de fins a 100.000 euros

Per poder desenvolupar un tipus d'activitat d'aquesta naturalesa és necessari disposar d'una llicència o autorització i una sèrie de requisits que segons Salvadó, els organitzadors no disposen:  

"És evident que no tenen cap tipus de contracte signat ni cap permís per part de les persones que són propietàries o titulars d'aquells terrenys. Són terrenys forestals o agrícoles i els titulars fan les seves denúncies perquè els han ocupat temporalment aquell espai."

D'aquesta manera, els organitzadors s'exposen a sancions que es poden enfilar fins als 100.000 euros. Un fet que està determinat pel risc que suposi per a les persones participants, pel que fa a mesures de seguretat preses o, per exemple, si hi ha deficiències estructurals en espais tancats:

"Podríem estar parlant de sancions greus o molt greus: les greus van des de 1.001 fins a 10.000 euros i les molt greus van des de 10.000 fins a 100.000 euros."

Un grup d'assistents a la 'rave' de Cervià de Ter
Un grup d'assistents a la "rave" de Cervià de Ter celebrada el mes d'abril

Quin protocol d'actuació preveu la normativa?

Davant les "raves", Salvadó explica que el protocol d'actuació dels Mossos d'Esquadra és el que recull la normativa específica d'espectacles, competència de la Generalitat i on es detallen les accions que es poden portar a terme:

"El que hem de tenir molt clar són els principis bàsics d'actuació, que és el tema proporcional, congruent i oportú. Si el que interessa és fer control de pas, que majoritariament és el que s'està fent, actualment hi intervenen tant unitats de seguretat ciutadana com d'ordre públic i, sobretot, trànsit, i es va identificant a totes les persones en el flux d'entrada i sortida."

Un dels controls policials que els Mossos d'Esquadra han establert al llarg del cap de setmana per controlar la rave de Sarral
Els Mossos d'Esquadra estableixen controls als accessos de les "raves"

Tot i que els organitzadors són majoritàriament estrangers, la meitat dels assistents són catalans o de la resta de l'Estat. Tots són amants de la música electrònica i d'edats compreses entre els 25 i els 45 anys.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut