Trojena és un ressort que a partir del 2026 ha d'atreure milers de turistes que podran gaudir a l'hora d'esquiar a la neu i de les dunes del desert saudita
Catalunya nit

El desert de l'Aràbia Saudita acollirà els Jocs asiàtics d'hivern el 2029

El príncep Mohamed bin Salman s'ha proposat construir una megalòpolis futurista, prop del mar Roig, per acollir la competició de neu i gel

RedaccióActualitzat

L'Aràbia Saudita organitzarà els Jocs asiàtics d'hivern del 2029 a les muntanyes de Neom, una megalòpolis futurista en construcció. La ciutat està situada al desert muntanyós del nord-oest d'aquest país del Golf, a la vora del mar Roig.

El Consell Olímpic d'Àsia (COA) ha pres la decisió per unanimitat a l'assemblea general celebrada a Phnom Penh, la capital de Cambodja. Els membres del COA han vist en els deserts i les muntanyes de l'Aràbia Saudita un terreny ideal per celebrar els jocs d'hivern.

El Ministeri d'Esports saudita s'ha mostrat orgullós a les xarxes socials de convertir-se en el primer país de l'Àsia occidental que guanya la candidatura:

A més, considera que l'esdeveniment els situarà com un dels líders de l'esport mundial, malgrat que el país ha estat condemnat per diverses organitzacions per violacions dels drets humans.

L'esdeveniment esportiu inclou 47 proves sobre neu i gel d'esquí, snowboard, hoquei sobre gel i patinatge artístic.

Un ressort amb pistes d'esquí i dunes

La ciutat de Neom serà una ciutat nova, de zero emissions contaminants i respectuosa amb el medi ambient, segons els seus promotors.

El projecte multimilionari, d'uns 500.000 milions de dòlars, s'emmarca dins del programa Visió 2030 per reformar el país. Aquesta és l'aposta personal que va llançar el 2017 el príncep hereu saudita i nou primer ministre des de setembre, Mohamed bin Salman.

Al centre de la ciutat s'hi està construint Trojena, un ressort que a partir del 2026 ha d'atreure milers de turistes que podran gaudir a l'hora d'esquiar a la neu i de les dunes del desert saudita.

A una altitud de fins a 2.600 metres, Trojena tindrà pistes d'esquí obertes tot l'any, un llac artificial d'aigua dolça, xalets, mansions i hotels de luxe.

Els Jocs se celebraran aquí, on segons els promotors del ressort, les temperatures a l'hivern baixen per sota dels zero graus. En canvi, no fan referència al problema de l'escassetat de pluges.

Nadhmi al-Nasr, director de Neom, creu que Trojena és el lloc ideal per acollir els Jocs asiàtics d'hivern:

"Trojena estarà dotada d'infraestructures adequades per crear un ambient hivernal al cor del desert, i fer d'aquests jocs d'hivern un esdeveniment mundial sense precedents."

Tot i això, l'Aràbia Saudita no figura entre la vuitantena de països on es pot esquiar a l'aire lliure, segons la darrera actualització de la llista de Laurent Vanat. En canvi, sí que hi ha altres països del Pròxim Orient, com Iran o Iraq.

Diplomàcia esportiva per millorar la imatge del país

L'Aràbia Saudita és un país ultraconservador, ric en petroli, fins ara poc obert a celebrar esdeveniments internacionals com uns Jocs d'hivern. Però en els darrers anys ha acollit competicions per millorar la seva imatge internacional com el ral·li Dakar i el Gran Premi de Fórmula 1. A més, en els pròxims anys organitzarà els Jocs asiàtics el 2034 i els Jocs asiàtics d'arts marcials i d'interior el 2025.

Tot i això, les ONG acusen la monarquia àrab de cometre greus violacions dels drets humans, de repressió contra els dissidents polítics i les activistes pels drets de les dones.

Anar al contingut