Catalunya nit

El col·lapse de les criptomonedes

La fallida del gegant FTX, valorat en 32.000 milions de dòlars, encarna la volatilitat d'un sector amant del risc i reticent a ser regulat, deixant milers d'inversionistes a la intempèrie

Un selecte grup d'inversors de Silicon Valley i de Wall Street es van aplegar al voltant d'FTX, l'estrella emergent del món de les criptomonedes, comandada pel jove Sam Bankman-Fried.

Hi van invertir 2.000 milions de dòlars sense demanar raons al comitè executiu, i en van fer proselitisme com un valor segur. 

Pexels 

L'aposta va inflar el valor d'FTX fins a 32.000 milions de dòlars. Ara, l'empresa ha fet fallida en només una setmana.

FTX s'ha vist afectada pels préstecs multimilionaris tòxics que va fer per finançar operacions de risc associades a la seva filial Alameda Research, utilitzant els diners dels inversors. 

En paral·lel, la liquiditat i la reputació de la companyia s'han ensorrat després que Bankman-Fried flirtegés amb comprar una empresa rival, Binance.

La inconcreció de l'operació ha provocat una retirada massiva de fons d'FTX, arrossegant-la a la insolvència. 

El bitcoin i la resta de criptomonedes reben així un dels cops més durs dels últims anys. Ara la incògnita és saber què passarà amb Binance i Coinbase, les altres dues grans "exchange" de criptos.

Uns números que maregen

S'estima que Bankman-Fried perdrà més de 16.000 milions de dòlars del seu patrimoni personal arran d'aquest fiasco.


Sam Bankman-Fried, el fundador i fins ara CEO d'FTX (WSJ.com)

Però aquest col·lapse empantanega també grans noms del capital risc.

Softbank, BlackRock, Sequoia i Temasek són alguns dels inversors que van apostar per FTX, i que ara es llepen les ferides per un desenllaç inesperat. 

FTX necessitava uns 8.000 milions de dòlars només per cobrir les sol·licituds de retirada de fons.

Ara, la desconfiança per aquesta crisi amenaça de provocar un risc de liquiditat sistèmic que afecti tot el sistema cripto, com ha assegurat al seu blog Guillermo Abellán, fundador de la comunitat financera DeFi Lab:

"Els exchanges centralitzats que hagin utilitzat fons dels clients, estiguin falcats o hagin fet préstecs sense col·lateral estan en perill.

Però és impossible saber quins són. Això sí, les empreses que ofereixen altes rendibilitats per dipòsits, cauran."

Les criptomonedes com a reclam per estafar petits inversors

Carles Tamayo, periodista que ha investigat les criptosectes i col·laborador de Catalunya Ràdio, adverteix que tots som vulnerables a la manipulació coercitiva que plana darrere de plataformes de criptomonedes:

"Hi ha grups que s'enfoquen més en els joves, que sucumbeixen als cants de sirena de la riquesa immediata en aquests temps de precarietat.

La gran majoria de gent per diners en aquestes iniciatives."

Les criptomonedes com a reclam per estafar petits inversors (Pexels)

Tamayo sosté que les plataformes fan xantatge emocional per fidelitzar petits inversonistes, i afegeix que part del problema és que les seves tècniques de manipulació coercitiva no són delictives "per se".

Anar al contingut