Luis de Val

El català que ha guanyat nou Oscars

L'olfacte del productor de cinema barceloní Luis de Val el va portar a distribuir a casa nostra "Tot a la vegada a tot arreu" i "La ballena", guanyadores de 9 estatuetes a Hollywood

RedaccióActualitzat

Youplanet Pictures és una petita companyia catalana, molt jove, capitanejada pel productor Luis de Val, fill de distribuïdor de cinema i de propietària de dos videoclubs.

Potser el fet de créixer rodejat de pel·lícules va fer aflorar en De Val, de 44 anys, un olfacte especial per saber quines cintes tenen projecció. 

Un olfacte que ara l'ha portat a guanyar 9 Oscars en una sola gala de Hollywood, una fita inèdita en una distribuïdora independent a l'estat espanyol. 

I és que "Tot a la vegada a tot arreu" amb 7 Oscars, i "La ballena", amb dos, pertanyen a Youplanet Pictures, que en va comprar els drets.  

 

De Val n'ha parlat a Catalunya Ràdio, tot admetent que --en una de les pel·lícules-- no estava gaire segur del que tenia entre mans:

"Quan vaig comprar 'Tot a la vegada a tot arreu' jo no pensava en els premis, sinó en el potencial que tenia la cita dins del nostre territori, i que havia de ser distribuïda en sales i plataformes.

El que ha passat és una sorpresa molt bonica, però no era el motiu pel qual vaig comprar la cinta."

Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser, Ke Hui Quan i Michelle Yeoh (Reuters/Carlos Barria)

En canvi, "La ballena" va ser un amor a primera vista, i amb un fort component familiar:

"La vaig comprar sobre projecte, una cinta d'un director que m'agrada molt, Darren Aronofsky, també director d'una de les meves cintes favorites, 'Rèquiem per un somni', que sempre m'ha marcat.

"A més, el meu pare va distribuir al seu moment 'El lluitador', també d'Aronofsky, que va estar a punt guanyar un Oscar. I sempre tenia la sensació que si Aronofsky feia una altra pel·lícula amb un actor que ressuscités, l'acadèmia el premiaria.

"I quan vaig llegir el guió de 'La ballena' no m'ho vaig pensar dos cops, i vaig anar per ella. Aquesta sí que pensava que podria guanyar."

"La ballena" 

De Val diu que té un olfacte per les pel·lícules "construït a casa", après pels pares, i que ja de criatura veia una cinta cada dia. 

L'èxit de deixar fer als creadors 

De Val sosté que sempre l'ha interessat molt la part industrial i el que hi ha al darrere del cinema.

Manga films va ser el seu primer treball al sector després dels estudis, però l'ombra allargada del seu pare el va portar a la producció cinematogràfica.

"Vaig produir una primera cinta a Manga films, però la segona ja la vaig fer amb la meva productora.

Era 'Yo soy la Juani', amb Bigas Luna. He intentat així seguir el camí que m'han ensenyat a casa."

A Youplanet Pictures van anar comprant pel·lícules d'acció per aconseguir finançament i títols més grans i rellevants, la qual cosa els ha portat a projectes de l'envergadura dels oscaritzats aquest any. 

"Aquestes dues pel·lícules premiades que hem distribuït són d'una mateixa productora, amb qui mirem d'associar-nos de forma més seguida, però encara és molt difícil trobar quines cintes funcionaran als Oscars.

Aquesta productora s'orienta molt al director, al creador, li donen molta llibertat, i aposten pel creador. Això sempre m'ha agradat.

És un nou moviment dins del cine, donen aquesta llibertat i aposten pel creador.

Tot i aquest partenariat, De Val sosté que és estrany que una cinta independent estigui venuda a un distribuïdor independent i estigui tan nominada.

"A l'estat espanyol això no ha passat els últims 25 anys. Que jo recordi, potser només amb 'Slumdog milionaire' i 'Million dollar baby', amb Filmax, o en el cas d''En terra hostil'. No passa tant."

De Val defensa aquesta filosofia que --diu-- ja van practicar Bigas Luna o Icíar Bollaín. I és que, pel productor, quan dones certa llibertat als directors, poden treure pel·lícules que poden donar un valor afegit i són diferents.

Anar al contingut