L'aplicació Dinder Club, una xarxa social de cites per a persones amb discapacitat, que s'ha presentat al M4Social del Congrés Mundial de …
L'aplicació Dinder Club vol ser una plataforma digital que connecti persones amb discapacitat intel·lectual (ACN/Blanca Blay)
Catalunya nit

Dinder Club, la primera app de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual

L'aplicació ha estat creada amb la participació de diferents entitats socials i s'espera que arribi a vint mil persones a Catalunya

Mar RieraActualitzat

Neix la primera app de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual. Es diu Dinder Club i s'espera que pugui arribar a unes vint mil persones d'arreu de Catalunya. En Max Roures n'és un dels creadors i ideòlegs:

"Una amiga, que té un fill amb síndrome de Down, em va comentar que ell estava en apps de cites i que tenia alguns problemes. Mig em broma em va dir: 'Hauríeu de fer una app de cites per al meu fill'".

Així sorgia Dinder Club, una app que, segons Roures, ha estat pensada i elaborada amb el suport de diferents entitats de la federació Dincat. Associacions que treballen per defensar els drets i la millora de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual:

"El meu germà i jo vam començar a plantejar l'app, a conceptualitzar-la i mirar com es podia fer. Però quan ja portàvem 3 o 4 mesos ens vam adonar que necessitàvem més informació sobre el col·lectiu i vam contactar amb Dincat."

Un potencial usuari de l'aplicació Dinder Club en testeja el funcionament (Instagram de Dinder Club)

Evitar abusos

És una eina que respon a una demanda, també de les mateixes entitats socials que s'han sumat al projecte, com l'associació acidH. La Carla Secondi és psicòloga de l'organització:

"Aquesta app permetrà crear relacions no desiguals, i això pot evitar o disminuir el risc de patir situacions d'abusos, que malauradament en aquest col·lectiu són una realitat."

I és que moltes persones amb discapacitat intel·lectual tenen una mala experiència del seu pas per diverses aplicacions de cites. És el cas de Montse Lamarca, que ha participat en l'elaboració de Dinder:

"He estat a Tinder i Badoo, i l'experiència ha anat malament, perquè em rebutjaven, no m'acceptaven, i això et va cremant."

Prototip de l'app Dinder Club on s'ofereix la possibilitat als usuaris d'establir una relació amistosa i/o amorosa (Instagram de Dinder Club)

La seguretat dins l'app

Dinder Club vol arribar a ser un club social on trobar una cita o una activitat per fer el cap de setmana. De manera que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin les mateixes oportunitats i drets per tenir relacions amb d'altres i de forma segura. Per poder-hi accedir caldrà formar part d'alguna entitat social, tal com explica Carla Secondi:

"Les entitats hem dissenyat un test de sexoafectivitat en què es valoren els coneixements sobre l'anatomia i les relacions. És molt bàsic, però és per veure si la persona necessita un reforç d'aquests coneixements. I quan veiem que falten aquestes bases, les oferim."

L'app ja està en fase de proves i està previst que comenci a funcionar a l'octubre (Instagram de Dinder Club)

Un altre tret distintiu de l'app, segons Roures, és que en cas de qualsevol incident la plataforma avisa les entitats perquè puguin gestionar la situació:

"Hi ha tot un seguiment de l'usuari. Després de les cites i dels plans hi ha uns qüestionaris i tenim un sistema d'alertes connectat amb les entitats: si algun usuari ha patit un abús o una situació incòmoda l'entitat pot fer seguiment psicològic, tant a qui l'ha patit com a qui l'ha provocat."

Una app consensuada amb les famílies

A banda de les entitats socials, l'elaboració de l'app també s'ha fet de manera conjunta amb les famílies, que han pogut aportar la seva visió. Tal com explica Roures:

"El que ens va sorprendre és que al principi estàvem molt abocats amb el tema de la seguretat, i les mateixes famílies ens van dir que estava molt bé, però que no calia tant. Sí que fa falta un control, però no tant com nosaltres vam planejar en un primer moment."

En el passat Mobile World Congress, la Taula del Tercer Sector va presentar l'app, que està pensada per ser molt intuïtiva i amb text de lectura fàcil. En aquests moments, es troba en fase de proves i a l'octubre està previst que comenci a funcionar, inicialment a Barcelona.

Anar al contingut