En el llibre "Des de la barra. Històries de les begudes d'ara i d'abans" hi ha una trentena de receptes (Esther Martínez)
Catalunya nit

Del Torombolo a la Pantera Rosa: un llibre recorda els millors combinats vintage

La periodista i influencer Esther Martínez explica com fer algunes de les begudes més populars dels anys 70 als 90

Actualitzat

Torombolo, Lumumba, Pantera Rosa, Orgasme o Cigaló. Són alguns dels combinats que la periodista i influencer Esther Martínez rescata de l'oblit al llibre "Des de la barra. Històries de les begudes d'ara i d'abans", on explica l'origen i l'evolució d'algunes begudes i licors que fa unes dècades van estar de moda. 

Un llibre que sorgeix després de l'èxit dels vídeos que Martínez, coneguda com a Xiqueta Montgat, comparteix a les xarxes socials, on acumula més de 400.000 seguidors a TikTok i 100.000 a Instagram.

En el seu perfil explica com eren els combinats més populars als bars, pubs i discoteques dels anys 70 als 90. A més de complementar els coneixements amb anècdotes divertides de clients del bar La Plaça, situat a Montgat. 

@xiquetamontgat El ‘Torombolo', un cóctel de los 80 / #coctel #años80 #bar #storytelling #sabiasque ♬ sonido original - Esther Martínez

Influencer de còctels

Els vídeos són senzills: hi surt ella omplint el característic got de tub que ara podríem considerar vintage, mentre explica les receptes de còctels tan poc glamurosos com el Sol y Sombra, el Cerebrito, el Butà o el Locura de Amor

Sovint elaborats amb destil·lats clàssics com el Licor 43, el Cointreau, el brandi Soberano o el Pippermint. Això sí, els vídeos tenen un toc distintiu que ha caigut en gràcia entre els internautes: l'abundor d'alcohol amb què omple cadascuna de les copes, tal com explica Martínez:

"L'èxit dels meus vídeos potser és la naturalitat, que posava grans quantitats d'alcohol o que ho servia en un got que no estan habituats a veure".


Històries de bar

La versió impresa de les històries de bar de l'Esther Martínez té un tarannà més evocador i de recuperació de la memòria col·lectiva que no pas els vídeos, més lligats al divertiment de les xarxes socials.

L'edició és acurada; cada recepta va acompanyada d'un text -ara sí, en català- amb anècdotes viscudes rere la barra. I és que la influencer forma part de la quarta generació d'una família d'hostalers. 

Una cocteleria barcelonina
El llibre explica com fer els combinats més populars dels bars, pubs i discoteques dels anys 70 als 90

D'aquesta manera, en el llibre parla de "begudes de bar que recorden clients de bar i de clients de bar que recorden begudes de bar". Com és el cas del còctel de La Vaca Verda:

"Va venir un senyor gran, potser tenia uns 80 anys, i em va dir: 'Posa'm un got de llet amb gel i una copa de menta amb gel'. I s'ho va barrejar. Jo em vaig quedar paradíssima".

L'Esther també explica com fer una de les begudes amb més demanda als bars de tota la vida: la Barreja, elaborada amb cassalla -un anís sec- i moscatell:

"Jo quan veia aquella gent que se'n prenia dues o tres de seguides i aquella olor... Era una cultura de bar que hi havia i això ha canviat moltíssim".

La periodista i influencer Esther Martínez presenta el seu llibre (Catalunya Ràdio/Òscar Callau)

Un altre dels beures típics és el cigaló de cafè que, segons el llibre, és una "beguda que a tot arreu volen fer-se seva". Així ho explica Martínez:

"Al meu bar, quan demanen un cigaló, per defecte el fas amb conyac, però també hi ha zones, com a Badalona, que hi ha l'Anís del Mono. Allà a molts bars et diran que es fa amb Anís del Mono. No hi ha el cigaló per excel·lència"

Amb tot, el llibre recull una trentena de receptes que comparteixen protagonisme amb els clients de bar que al llarg dels anys han demanat còctels amb noms tan característics com un Butà, un Cua Cua o un Semàfor.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut