Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La teoria del cigne negre

Deixaran de venir turistes a Catalunya si fa més calor?

El sector ha de planificar les temporades tenint en compte que el canvi climàtic és una realitat

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Redactora d'informatius especialitzada en economia

@pilargarcia45
Actualitzat

Quan anem de vacances volem estar a gust, amb una temperatura que ens sigui agradable. Per això el canvi climàtic, l'excés de calor o de fred, pot modificar la presa de decisió dels turistes.

Raquel Santos-Lacueva és investigadora del grup de recerca d'anàlisi territorial i estudis turístics de la Universitat Rovira i Virgili, i consultora a FI Group:

"El canvi climàtic afegeix factors com la percepció de risc del turista de viatjar a determinats llocs en determinades èpoques de l'any, perquè volem confort climàtic, anar a un lloc i estar a gust. Que faci una temperatura que no ens sigui agradable pot afectar en la presa de decisions."

I això pot condicionar quan i on viatgem. Quedar-se al país d'origen si allà el clima és més agradable pot ser una opció, segons Santos-Lacueva:

" La redistribució de la demanda pot ser tant temporalment, les persones poden decidir viatjar en altes èpoques de l'any, com espacialment. Si les condicions climàtiques del seu país d'origen són més agradables que en altres destinacions poden decidir quedar-s'hi i no desplaçar-se a altres indrets."

I és el que ha passat aquest estiu en alguns països com a la Gran Bretanya, on els britànics han omplert les seves platges enmig d'una onada de calor també allà:

"Hem vist aquest estiu platges plenes de gent al Regne Unit quan aquesta no era una imatge típica dels estius en aquest país."

El canvi climàtic afegeix factors com la percepció de risc, segons Raquel Santos-Lacueva

Però hi ha destinacions on té més pes el seu valor històric i cultural que la calor que pugui fer, segons Catiana Tur, gerent de l'associació d'agències de viatges ACAVE:

"Hi ha molts altres factors que influeixen en una destinació, la cultura, la història, la gastronomia. Un exemple és Egipte, que aquest estiu ha sigut una de les destinacions més importants quant a vendes i  estava havent-hi unes temperatures també rècord.  Hi ha destinacions que tenen atractius que pesen més que el clima."

Egipte continua sent una de les destinacions turístiques més atractives del món

Els turistes deixaran de venir a Catalunya si fa massa calor?

El grup d'estudis turístics de la Rovira i Virgili ha analitzat com pot afectar el canvi climàtic i els seus efectes en l'arribada de turistes a les platges de Catalunya.

Segons Santos-Lacueva, la tolerància a la calor, el clima al país d'origen i la qualitat de les platges poden ser determinants:

"Com a mitjana veiem que a partir de 35 graus es considera que és una temperatura excessiva per continuar gaudint de la platja i això varia segons les condicions climàtiques del país d'origen. "

"Si la superfície de la platja es redueix, amb tot el que això comporta, com més massificació, un percentatge important deixaria de venir, i serien més sensibles els turistes que venen de més lluny perquè poden triar una altra destinació amb platges més àmplies i de més qualitat."

Algunes platges del litoral català s'han quedat sense sorra (ACN / Eloi Tost)

Què poden fer les destinacions?

El sector ha de planificar l'oferta tenint el canvi climàtic al punt de mira. Segons Santos-Lacueva, es tracta que en el disseny de l'oferta turística nova o en una reformulació de la que ja s'ofereix, es tinguin en compte les projeccions de canvi climàtic:

"Si sabem que farà més calor, cal adaptar els establiments perquè la temperatura sigui agradable. Si sabem que pot faltar aigua, cal adaptar les activitats recreatives a un ús menor de l'aigua.. És difícil, però el punt de partida ha de ser la preocupació per incorporar el canvi climàtic en la planificació turística."

A la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Cosa Brava Centre tenen clar que aquesta és una qüestió que hauran d'encarar més d'hora que tard. La seva presidenta, Bàrbara Hallé, admet que s'hauran de posar les piles i reconeixen que tenen molta feina al davant:

"No sabem què és ni què pot passar però sabem que alguna cosa està passant.  Hem de trobar opcions a l'oferta turística arran del canvi climàtic tenint en compte tots els factors. I n'hi ha de positius: si bé tenim un excés de calor uns mesos, també tenim unes primaveres i unes tardors molt agradables que permeten allargar les temporades."

Imatge de Bàrbara Hallé i de Calella de Palafrugell (Catalunya Ràdio / Fèlix Martín)

Hallé també creu que com a destinació no només han de prendre mesures per entomar el canvi climàtic sinó també per combatre'l. Reduir el nombre de visitants és una de les assignatures pendents.

Fa temps que es parla de fer un tren tramvia però el sector no ho veu bé:

"No ho crec convenient, fer arribar el tren aquí, tenim un excés de cotxes, un excés de gent. Limitar el nombre de visitants no és una cosa que vegi malament. "

I l'altre pal de paller és millorar l'eficiència energètica dels establiments. L'opció de fer parcs eòlics al mar genera debat:

"Potser és una opció que és molesta visualment, però hem de pensar en el futur. L'energia que estem consumint s'acabarà, deixant de banda com n'és de cara, i s'han de buscar alternatives. Si una bona opció és aquesta, endavant, però, és clar, hi ha gent a favor i en contra."

La calorada d'aquest estiu ha posat en alerta visitants i destinacions, que hauran de conviure i gestionar els efectes del canvi climàtic. El quan i el com dependrà del grau de conscienciació de cadascun dels actors que intervenen en l'activitat turística.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut