Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

De ruta per la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya

El museu de Capdella, a la Vall Fosca, fa un repàs històric per l'impacte que va tenir la construcció de la central a principis del segle XX

Pere Joan Àlvarez i Fèlix Martín Actualitzat
TEMA:
Turisme

La central hidroelèctrica de Capdella esdevé l'eix central del Museu de Capdella. A l'equipament s'explica com era la vall abans de la construcció de la central i com aquesta va transformar el territori.

La infraestructura hidràulica es va començar a construir el 1911 i va entrar en servei el 1914. Va ser la primera gran central de tot Catalunya. La va impulsar l'empresari i polític de Sort Emili Riu.

Unes 4.000 persones van participar en la construcció de la central (Pere Joan Àlvarez)

L'impacte a la Vall Fosca

Per a la construcció de la central es van necessitar uns 4.000 treballadors. Hem de tenir en compte que a principis del segle XX vivien a la vall unes 1.200 persones. Com era la vida abans de l'arribada d'aquests milers de persones? Ens respon la guia del museu, Sandra Luque:

"La gent que vivia a la zona es dedicava a l'agricultura i la ramaderia, amb una feina molt lligada a la terra, al camp. Hi vivien moltes més persones que no pas ara. Amb l'automatització de la central van marxar i ara, l'economia torna a estar basada en l'agricultura, amb l'afegit del turisme."

La gran majoria dels treballadors van venir de fora de Catalunya, tal com destaca la directora del museu, Eva Perisé:

"A la gent que vivia a la zona no els va interessar per la duresa dels estanys. A la Pobla de Segur, que és on arribava la carretera, van venir camions amb murcians, aragonesos, andalusos... que arribaven atrets per anuncis a la premsa on es deia que es contractarien tots aquells homes que arribessin a l'obra."

Al museu es poden veure estris de principis del segle XX (Pere Joan Àlvarez)

Pioner en edificis prefabricats

Per allotjar tots aquests treballadors, es van construir tot un seguit de cases de fusta prefabricades, algunes de les quals encara es mantenen dretes. En una desena encara hi viu gent.

A més, també es van construir un hotel, un restaurant, una escola, un teatre i un hospital, tot en temps rècord. La guia del museu destaca l'impacte en el contacte social d'aquests treballadors amb la població autòctona:

"Tots els que van venir parlaven en castellà, una llengua que els veïns de la comarca pràcticament no utilitzaven. Per tant, les comunicacions entre els uns i els altres va representar una gran novetat a l'època."

L'hospital de cartró es va construir amb peces prefabricades (Pere Joan Àlvarez)

L'hospital que es va construir en un dia es va fer de cartró, amb plafons prefabricats. Ara es vol rehabilitar, com avança la directora del Museu:

"L'hospital, que no es pot visitar per la seva fragilitat, ha superat les inclemències meteorològiques durant més de cent anys. Ara, s'ha d'estudiar primer quin tractament tenia el cartró que es va fer servir i a partir d'aquí engegarem el procés per a la seva rehabilitació."

S'hi pot veure una central telefònica de principis del segle XX (Pere Joan Àlvarez)

Noves infraestructures

Per a la construcció de la central va fer falta l'obertura de la carretera de comunicació amb la Pobla de Segur i tot un seguit de mitjans de transports, que detalla Sandra Luque:

"Es va crear una línia d'autobusos amb la Pobla i a partir de la central de Capdella es feien servir diversos mitjans per arribar als estanys, com un funicular, un carrilet i un aeri que creuava l'estany Gento."

Contingut del museu

El recinte mostra fotografies de principis del segle XX, en què es pot veure com es va construir la central hidroelèctrica. Es recrea un espai d'una casa de l'època i es mostren objectes que es feien servir per fer front a les baixes temperatures i a la neu, com unes raquetes antigues.

També es pot veure una central telefònica amb què es comunicaven amb els clients importants, com el Liceu de Barcelona.

La visita al museu inclou una visita a la mateixa central (Pere Joan Àlvarez)

La visita al museu inclou també un petit recorregut per la sala de màquines de la central, amb les turbines en servei. Un recorregut pel voltant permet veure un carrilet de l'època i les cases de fusta prefabricades on van viure els treballadors de la central.

El museu es pot visitar els dissabtes al matí i la resta de la setmana per a grups, amb reserva prèvia. Al web municipal de La Torre de Capdella i a la del Consell Comarcal del Pallars Jussà hi trobareu també més informació.

Totes les propostes de rutes turístiques les teniu al web del programa "Un país per voltar".

 

ARXIVAT A:
Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut