Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

De ruta per Boumort: natura en estat salvatge

La Reserva Nacional del Pirineu de Lleida fa 30 anys convertida en un espai únic a Europa per observar i fotografiar espècies protegides

Pere-Joan Alvárez , Fèlix Martín

L'espai natural de Boumort, entre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, s'ha convertit en un dels millors espais naturals de la demarcació de Lleida per a l'observació d'animals salvatges. Són unes 15.000 hectàrees de natura en estat pur on és fàcil  veure cérvols, isards, cabirols, porcs senglars, galls fers o guineus, però sobretot un pòquer d'ocells carronyaires, únic a Europa: el voltor comú, el voltor negre, el trencalòs i l'aufrany. És així com s'ha convertit en un reclam a nivell internacional, pel tècnic de la reserva, Joan Curià:

"És pràcticament l'únic lloc d'Europa on estan criant les quatre espècies d'aus rapinyaires, i a nivell internacional té més rellevància que un dels altres reclams de la reserva, com és la brama del cérvol".

A Boumort es poden veure voltors comuns i voltors negres, trencalossos i aufranys (reserva nacional de Boumort)

L'estat espanyol és l'últim reducte dels carronyaires de tot Europa. A la península Ibèrica hi ha entre el 80 i el 90 per cent dels carronyaires de tot el continent. És per això que Boumort és un lloc únic i visitable fàcilment.

"Qualsevol persona que vulgui conèixer l'espai pot venir per lliure, o bé fer-ho a través de les empreses de guiatge. És més recomanable aquesta segona opció perquè els guies saben com endinsar-se a la zona, coneixen els indrets més accessibles i més bons per a l'observació dels animals. Si un vol anar-hi per lliure, és millor que ho faci amb un vehicle 4x4."

Per observar els animals cal seguir uns protocols i, sobretot, tenir paciència.

"La gent que vol veure fauna és millor que s'assegui en un lloc amb una bona vista i que esperi una estona, que de ben segur que veurà els animals. És pitjor moure's constantment, perquè la fauna fuig del soroll i del moviment. A més, és millor anar-hi poca gent, o un de sol per evitar el soroll. I és que els animals tenen el sentit de l'oïda molt desenvolupat."

Per veure els grans herbívors, el millor és no moure'ns ni fer soroll (reserva nacional de Boumort)

El tècnic de la reserva també recomana unes hores concretes per observar millor les espècies d'animals, sobretot els grans herbívors, com el cérvol o l'isard:

"Les millors hores són les crepusculars, a primera hora del dia o a última hora de la tarda, que són les de més activitat dels animals."

En un espai natural protegit cal complir amb una normativa que en preserva la zona. Per tant, està molt regulada l'acció dels visitants i no es poden fer certes coses que semblen òbvies però que encara no tothom compleix, com ara dur un gos deslligat, fer foc o acampar en zones que no estiguin habilitades, o abocar deixalles.

La brama del cérvol

En 30 anys la reserva ha anat incrementant molt la diversitat de la fauna. Els canvis els ha viscut en Modest Lluçà, que va ser guarda major des dels seus inicis:

"A nivell de fauna ha guanyat molt i jo crec que avui és una de les zones més importants de Catalunya pel que fa a la diversitat de fauna, entre el Prepirineu i el Pirineu."

L'atractiu de la brama del cérvol ha estat un gran reclam els últims anys, i ara pot arribar a atreure unes 5.000 persones cada temporada. I és que, quan arriba la tardor, els cérvols mascles emeten uns crits molt potents per atreure les femelles i culminar el ritual de l'aparellament. El so que emeten ressona amb força per les valls i muntanyes del Pirineu, i esdevé un autèntic espectacle de la natura.

 

Lloc únic per als aficionats a la fotografia d'animals

La reserva compagina la caça, que es fa en uns mesos establerts, i l'avistament d'espècies, amb la fotografia com a reclam d'un espai excepcional. A la reserva hi ha diversos punts d'observació integrats en l'entorn, des d'on es poden veure, i fotografiar, de ben a prop voltors, cérvols o guineus, entre molts altres animals. Per tenir-hi accés cal fer una sol·licitud, concretar data i pagar una taxa. Al web del govern hi ha la informació per fer aquests tràmits i les condicions d'ús de l'observatori.

Boumort és un petit paradís fora dels circuïts turístics tradicionals i que segons alguns, com Modest Lluçà, potser caldria donar-hi més importància.

"Els turistes que venen de fora d'Espanya troben estrany que no es doni prou rellevància a la reserva de Boumort. Asseguren que, si fos fora d'aquí, tindria un relleu internacional encara molt més gran, de número u. Jo crec que la reserva té molt futur."

El 80% dels ocells carronyaires es concentren a la península Ibèrica (reserva nacional de Boumort)

Rutes a peu o en 4x4

Hi ha tres rutes d'accés públic per a la reserva nacional de caça amb vehicle 4x4 i alguns senders per visitar-la a peu.  Al web del Pallars Jussà hi trobareu tota la informació de la serra de Boumort i de la reserva, amb el llistat d'espècies animals que hi trobareu, les activitats que s'hi fan, itineraris, rutes i allotjaments, en poblacions com Tremp, la Pobla de Segur, Gerri de la Sal o Isona, entre altres. També a Tremp hi ha l'Epicentre, el centre de visitants de la comarca. Trobareu més informació al web del Pallars Sobirà.

Itineraris i rutes 4x4 per fer a Boumort (reserva de Boumort)

Com arribar-hi?

Gairebé la meitat de la superfície de la reserva es troba al municipi de la Conca de Dalt, al Pallars Jussà. La resta és a les Valls d'Aguilar, a l'Alt Urgell; Baix Pallars, al Pallars Sobirà; i Abella de la Conca, al Pallars Jussà. La reserva s'ubica en tres comarques: al nord trobem el riu Major, el riu de Taús i el riu de Noves; a l'oest, la Noguera Pallaresa i les poblacions de Sossís, el Pont de Claverol, Sant Martí de Canals, Pessonada i Aramunt; al sud, els cims de Sant Corneli (1.354 m), Montagut (1.346 m) i cap de Carreu (1.745 m); i a l'est, els Prats de Montanisell, la Vall de Cabó i Noves de Segre.

A la reserva s'hi pot arribar des de la C-13, a la Pobla de Segur; des de la C-14, la carretera de la Seu d'Urgell i desviar-se a l'alçada de Noves de Segre; o L-511, que va d'Isona a Coll de Nargó. La ruta en cotxe per anar des de Barcelona a la serra de Boumort és d'unes tres hores, seguint la C-14 en direcció cap a Igualada i Cervera.

Mapa dels accessos a la reserva de Boumort (reserva de Boumort )

Aquesta i altres propostes de rutes turístiques per Catalunya les trobareu al web del programa "Un país per voltar".

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut