De França al Canadà: el retorn a classe amb el coronavirus
Alguns països han decidit reobrir les escoles, però les classes són molt diferents de com eren abans de la pandèmia
De França al Canadà: el retorn a classe amb el coronavirus
La mascareta s'ha convertit en el nou company de classe (Foto: Reuters)
La mascareta s'ha convertit en el nou company de classe (Foto: Reuters)
Catalunya nit

De França al Canadà: el retorn a classe amb el coronavirus

Alguns països han decidit reobrir les escoles, però les classes són molt diferents de com eren abans de la pandèmia

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Marques al pati, rentat de mans després de cada activitat i cap abraçada entre companys. Diversos països han decidit reobrir les escoles amb noves normes per conviure amb l'existència de la Covid-19.

Catalunya prefereix esperar. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va avançar a TV3 que el curs no es reprendria de manera presencial, però que s'estava estudiant la possibilitat que escoles i instituts reobrissin al juny. Seria un retorn voluntari que no buscaria recuperar hores lectives, sinó que tindria una funció emocional i d'acompanyament.

Quedar-se a casa no va ser fàcil i tornar a la rutina en temps de pandèmia, tampoc. França, el Canadà, Alemanya, Finlàndia i els Països Baixos són alguns dels països on les classes s'han reprès. Aquesta és ara la seva nova normalitat.

França

 

El govern francès va reobrir les escoles aquest dilluns i, durant la primera setmana, l'experiència no ha estat gaire reeixida.  

Elena Gual és la directora de l'escola Arrels-Vernet de Perpinyà. En una entrevista al "Catalunya nit", Gual reconeixia la complexitat del retorn.

Els alumnes s'han de quedar en un lloc i no poden tocar res i això, en el cas dels més petits, és especialment difícil.

Al matí, la família es queda a un metre de la porta i els mestres fan entrar els alumnes. El primer que fan és rentar-se les mans. Després seuen en una taula que tenen assignada, on tenen material per treballar: llibres, plastilina, colors, etc.

La mascareta s'ha convertit en un nou company de classe.

 

Al cap d'una hora surten una estona al patí després d'haver-se rentat les mans un altre cop. Com que els grups són més petits, poden tenir una bicicleta amb el seu nom i fer una volta pel pati. Abans de tornar a entrar i seure a la seva taula, es tornen a rentar les mans.

Elena Gual és mostrava molt crítica amb la decisió del govern francès de permetre el retorn.

"El problema és que els alumnes no poden fer pràcticament res.  Amb tantes obligacions sanitàries, com a mestre és horrible. No sé si valia la pena tornar amb tants criteris sanitaris. L'escola no és això"


Alemanya

 

Les escoles han anat reobrint esglaonadament a Alemanya des del 4 de maig. El Rin del Nord-Westfàlia, el land més poblat, va ser el primer a fer-ho a finals d'abril. La resta ha anat obrint a diferents velocitats

Les classes es fan per torns, hi ha taules reservades per a cada alumne i les mesures higièniques s'han convertit en una assignatura, fins i tot per als més petits.

Així és "l'hora de rentar-se les mans" en una escola de Berlín. Dos mestres vigilen que els alumnes ho facin correctament.

 

Canadà

 

Aquesta setmana també han reobert les escoles del Quebec, al Canadà. Totes excepte les de l'àrea metropolitana de Mont-real, que obriran a partir del 25 de maig, ja que és una zona més densa i on la Covid-19 ha tingut una incidència més gran.

Els mestres i el personal dels centres han passat dies canviant taules de lloc i fent marques a terra per recordar la importància de mantenir la distància, com en aquesta escola de Saint-Jean-sur-Richelieu.

 

Països Baixos

 

Les escoles als Països Baixos van recuperant a poc a poc la normalitat amb algunes novetats en el mobiliari habitual de les classes.

Alguns centres han instal·lat mampares transparents de plexiglas per separar els alumnes i poder mantenir així una mínima interacció.

 

Finlàndia

 

El govern finlandès va decidir reobrir gradualment les escoles bressol i de primària a partir del 14 de maig dins del pla per relaxar les mesures contra la propagació de la Covid-19.

Després de vuit setmanes de confinament, aquest grup d'una escola d'Espoo, a prop de Hèlsinki, ha decidit fer la classe al bosc.

 

Són molts els experts que s'han mostrat crítics amb la decisió de tancar les escoles. Segons una anàlisi publicada a la revista "The Lancet", l'impacte sobre la salut mental de la canalla i sobre les economies familiars -qui té cura dels infants?- és molt més gran que l'efecte sobre la propagació del coronavirus. Hi ha vegades que el remei pot ser pitjor que la malaltia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut