Criteris judicials per aturar una pandèmia? 
Tot i la decisió judicial, el govern manté Lleida confinada i farà un decret llei de rebrots
Criteris judicials per aturar una pandèmia? 
ANÀLISI

Criteris judicials per aturar una pandèmia? 

Tot i la decisió judicial, el govern manté Lleida confinada i farà un decret llei de rebrots

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
Laura Rosel: Criteris judicials per aturar una pandèmia? 

Des que es va declarar la pandèmia mundial per coronavirus, la població està assistint als debats públics i està atenent les indicacions i rectificacions de, com a mínim, els següents professionals: epide-mi-òlegs, viròlegs, físics, matemàtics, polítics al govern i polítics a l'oposició d'aquí, polítics al govern i polítics a l'oposició d'allà, experts en gestió de dades, experts en pandèmies, experts en atenció primària... i -els més despistats- fins i tot s'han cregut algun cunyat. 
 
Quatre mesos i moltes voltes després, ara, a més, la gent ha d'assistir a l'entrada en escena dels jutges i de la seva cort d'experts juristes opinant -i decidint- sobre la gestió dels brots.
 
El debat jurídic és sobrer, a hores d'ara. I encara més, quan tornen a pujar les xifres de persones que es contagien, i -no ho oblidem- ni els metges, ni els infermers ni cap dels professionals de la salut han tingut temps per recuperar-se de l'esforç titànic que han fet durant la primavera. No és just tampoc per a tots els que es van contagiar al març o a l'abril i van passar per una UCI. Ni per a qui ha tingut la mare, un avi, una germana o la parella en aquesta circumstància. No és just, de cap de les maneres, per a les persones que són població de risc: per edat o per patologies prèvies. 
 
La corba de la pandèmia torna a voler anar amunt. Hi ha desenes de contagis a almenys 15 províncies de tot l'Estat. La majoria d'experts es posen les mans al cap. Els ajuntaments demanen indicacions clares. I la gent, al carrer i a casa seva, es debat entre la indignació i el desconcert. I, en el pitjor dels casos, el passar de tot. 
 
Un garbuix de criteris, ordres i prohibicions és preocupant. A Galícia i a Euskadi es pot prohibir anar a votar a les persones infectades amb el virus. A Catalunya no es pot confinar la població amb més contagis nous. A l'Aragó es pot fer marxa enrere en la desescalada. A Mallorca els estrangers poden sortir de festa com si no hi hagués demà. 
 
Com si fos el Gran Germà que tot ho veu, l'OMS adverteix avui que la pandèmia de coronavirus empitjorarà pels errors dels governs. Parla per a tot el món, segur, i per a casos com el Brasil o els EUA, on els contagis estan descontrolats, segur també. Però, per si de cas..., donem-nos per al·ludits.

Anar al contingut