
Crit d'alarma per la regressió imparable de la sorra a les platges de Barcelona
Els ajuntaments demanen solucions urgents després de la pèrdua de 100 metres cúbics de sorra només al Prat. Onze milions de persones van utilitzar les platges metropolitanes l'any passat
En aquest cap de setmana de molta calor i on s'espera una forta afluència d'usuaris a les platges, l'àrea metropolitana de Barcelona -AMB- alerta de la forta regressió de la sorra al litoral barceloní.
Els últims temporals han provocat que -només al Prat de Llobregat- s'hagin perdut 100 metres cúbics de sorra.
També hi ha hagut regressions importants de sorra a Gavà i a Badalona. Segons l'AMB, només la platja de Sant Adrià no perd sorra d'entre totes les platges metropolitanes.

El litoral barceloní encara l'estiu, per tant, amb menys sorra que l'any passat i amb la demanda urgent dels ajuntaments perquè se'ls facin aportacions que salvin la temporada.
Ramon Torra és el gerent d'AMB i apel·la tant a la Generalitat com al Ministeri per a la Transició Ecològica perquè hi posin remei:
"No podem perdre temps perquè la regressió és imparable, va més ràpid del que deien els estudis que hem anat fent."
"Al ministeri les coses a vegades van lentes, però estem tenint amb ells més problemes dels que caldria esperar a l'hora de donar resposta."
Torra afegeix que les platges del litoral sud metropolità retrocedeixen de mitjana un metre cada any, i sosté que al delta del Llobregat es perden 160.000 metres cúbics anuals de sorra.
Rècord de visitants
Malgrat tenir menys sorra, les platges del litoral barceloní acullen més visitants que mai. Així es desprèn de l'enquesta de valoració dels usuaris de l'AMB corresponent a l'any passat.
El 2022 es va batre un rècord de visitants, amb gairebé 11 milions de persones, que van valorar les platges amb la nota mitjana més alta que s'ha obtingut mai, un 7,76 sobre 10.

De l'enquesta es desprèn que milloren tots els punts relatius a l'ús de les platges tret d'un, el de la tranquil·litat, que passa d'un 8,3 a un 7,77. L'enquesta no descarta que això passi perquè ara hi ha menys sorra a compartir.
La nota més alta de l'enquesta se l'emporta el paisatge i la més baixa, els lavabos, que es valoren amb un 5,64.
També destaca el fet que més de la meitat dels enquestats, el 56%, ja no van a la platja per banyar-se o prendre el sol, sinó per passar-hi una estona tranquil·la llegint, fent esport, o per trobar-se amb els amics.