Imatges de l'app Liberty Pass cedides a Catalunya Ràdio
Catalunya Nit

Com funciona l'app que proposen per entrar a les discoteques?

Catalunya Ràdio ha pogut veure imatges de l'app que la patronal de l'oci nocturn FECASARM i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya han presentat a Salut

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Redactora d'informatius de Catalunya Ràdio

@NuriaPeraire
Actualitzat

La proposta d'aplicació per a mòbil per accedir als interiors de l'oci nocturn preveu que hi hagi una foto i que les farmàcies hi col·laborin, per garantir la confidencialitat de les dades sanitàries i personals. L'aplicació es diu Liberty Pass.

FECASARM i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya la van presentar al Departament de Salut el mes de juliol. La proposta també s'ha presentat a la patronal PIMEC perquè pot servir per garantir un accés segur a tota mena de negocis. 

Com funciona l'app?

Segons les imatges a les que ha tingut accés Catalunya Ràdio, es tracta d'una aplicació que genera un codi QR. Només es permetria accedir a dins dels locals si al llegir el codi QR surt un missatge de color verd.

El farmacèutic validaria les dades personals i també si la persona està vacunada amb pauta completa, si ha passat la Covid o si té un test negatiu. Un cop verificades les dades, el farmacèutic enviaria un número a l'aplicació, que generaria un codi QR.

Imatges de l'app Liberty Pass cedides a Catalunya Ràdio (LibertyPass)

Per tant, les empreses d'oci nocturn només llegirien un codi QR. El co-fundador de Liberty Pass, Javier Gasso, explica que la voluntat és crear un sistema de fàcil funcionament.

"És tracta de donar una solució que sigui senzilla i que permeti donar estabilitta a l'oci nocturn, que no se li permeti obir i després hagi de tancar, tal i com ja ha passat."

L'app compta amb un mapa que permet localitzar les farmàcies que oferiran aquest servei. A més, també s'hi podrà veure els locals d'oci nocturn que fan servir l'app.

Com es garanteix la confidencialitat?

Els únics que tenen accés a les dades són els farmacèutics, que ja estan acostumats a gestionar dades sensibles en el seu dia a dia, tal i com remarca el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres.

"Nosaltres com a farmàcia ja estem obligats a la màxima protecció del reglament de protecció de dades pesonals. Estem en el top absolut de protecció de dades."

Com s'evita que es copiï el codi QR?

Com a mesura de seguretat, quan la persona es doni d'alta de l'aplicació s'haurà de fer una foto. La foto acompanyarà el codi QR per poder-la identificar. Per dissuadir de fer-ne còpies, cada codi QR només es pot utilitzar en un únic establiment al mateix moment.

Quant costarà?

Està pensada per ser gratuïta, però les farmàcies cobrarien un preu assequible pel tràmit.

L'interior d'un local d'oci nocturn (TV3)

Es tracta d'una proposta, pot ser una realitat?

És la proposta de la patronal de l'oci nocturn FECASARM i de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya. Ja l'han presentada a Salut. Hi ha marge perquè Salut proposi canvis en el funcionament, en el cas que la volgués fer servir.

Es podria utilitzar el certificat Covid de la UE?

De moment aquí, si no es canvia, la regulació sobre qui pot escanejar el codi QR del certificat Covid és més estricta.

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut