Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya nit

Cohabitatge: una bona opció per viure quan siguem grans?

El cohousing és un model en què cadascú té casa seva i es comparteixen espais comuns com el menjador, una sala de lectura o un gimnàs

Actualitzat

Cada cop hi haurà més habitatges ocupats per una o dues persones. A Catalunya, el 2037 hi haurà més de 2 milions de pisos o cases amb un o dos inquilins, segons l'Institut d'Estadística, un 23% més que ara. Seran 6 de cada 10 de les llars. I no seran precisament joves qui les ocuparan.

Segons Xavier Vilajoana, president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya, cada cop hi ha més persones grans que viuen soles en pisos de 90, 100 o més metres quadrats.

"Viure sol no serà per la creació de noves llars de gent jove que s'independitza, sinó per l'envelliment de molta gent que es quedarà sola en pisos molts grans."

L'opció de buscar un pis més petit pot ser complicada. En primer lloc, perquè la mida estàndard dels habitatges a Catalunya és d'uns 80 metres quadrats, i en segon lloc, perquè les noves promocions tampoc no preveuen la construcció de vivendes més petites.

"Entre 70 i 85 metres quadrats és l'estàndard, entre dues i tres habitacions. Hi ha noves actuacions urbanístiques en què, per una qüestió de densitat, surt una ràtio per habitatge de 80 o 90 metres quadrats. Això no facilita l'adaptació de l'habitatge a les necessitats de la societat. 

 Fa anys es construïen més pisos petits per a les parelles que s'acabaven de casar amb la idea que en uns anys passarien a un pis més gran. Ara això ja no és aixi."

El 2037, més del 60% de les llars estaran ocupades per una o dues persones (Canva/Carlos Sánchez Pereyra)

Una opció d'habitatge que tot just està començant és el cohousing, el cohabitatge: sèniors, més grans de 55 anys, que s'apleguen per tirar endavant un projecte en un solar o un terreny. 

No es tracta de compartir un pis, sinó de tenir cadascú casa seva i espais comuns, com pot ser el menjador, una sala de lectura, la zona de la rentadora, un servei d'infermeria o un gimnàs.

L'empresa dirigida pels arquitectes Elisa Battilani i Àngel Cerezo, Cream, està treballant en una promoció a Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental. Segons Cerezo, no es tracta només de triar un lloc per viure, sinó de com vols viure. 

" Acaba sent una experiència més enllà del nom que se li vulgui donar. Anar a viure junts i compartir equipaments i espais comuns, fer una vida comunitària, però sense perdre la teva individualitat, perquè cadascú té el seu apartament o la seva caseta." 

Segons Àngel Cerezo, el model de cohabitatge per a sèniors ha arrelat als països nòrdics (Catalunya Ràdio)

Hi ha països com Holanda o Dinamarca on el cohousing és un model estès entre els sèniors, segons Cerezo. 

"Allà la gent quan arriba a una certa edat s'adona que està sola en pisos grans i que té moltes despeses, que tot és molt car, la llum o el gas, i decideixen ajuntar-se uns quants per engegar un projecte de cohousing.

Aquí hi ha molt pocs projectes, estem al principi, però crec que el model anirà a més."

La promoció de Santa Maria de Palautordera l'han engegat 8 persones. Consistirà en cases unifamiliars d'uns 60 metres quadrats d'espai útil, amb dues habitacions, un bany i un menjador amb cuina oberta.

Aquí, segons Cerezo, el que té més importància és l'espai exterior, les terrasses, que l'interior s'estengui cap a fora. La idea és que estigui acabat l'any que ve.

El cohabitatge per a sèniors tot just està arrencant

La cooperativa d'habitatge Sostre Cívic té en marxa 3 promocions per a sèniors, una a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, una altra a Sant Hilari Sacalm, a la Selva, i una altra a Barcelona, Can 70, en dos solars cedits per l'Ajuntament al barri de Sarrià. 

Es construiran dos edificis que estaran connectats, segons Jaume Elias, que participa en el projecte, i hi haurà dos tipus d'habitatges. 

"Uns tindran uns 40 metres quadrats i  tindran una habitació, un saló, una cuina i un bany. L'altre tipus seran vivendes més compartides: 5 espais individuals d'uns 30 metres quadrats, on viurà una persona, sense cuina ni menjador, perquè aquests espais seran compartits. En total hi haurà 29 pesones allotjades."

A més a més, hi haurà espais comuns per a tots els veïns, com una sala de fisioteràpia i una biblioteca, entre d'altres. 

Jaume Elias creu que la vellesa s'ha de planificar amb temps per triar el lloc on viure (Catalunya Ràdio)

Es preveu que la construcció dels edificis comenci abans de finals d'any i s'allargui un parell d'anys. Per participar en el projecte, primer s'ha de fer una aportació inicial que Elias calcula que pot arribar als 35.000 euros.

Aquests diners es recuperaran quan es deixi l'habitatge, per voluntat pròpia o per mort. I s'haurà de pagar un import mensual, que es quantificarà més endavant. És un pagament per cessió d'ús. 

"La propietat serà de la Cooperativa Sostre Cívic, tot l'edifici, i els inquilins el que pagarem és l'ús d'aquell espai, i aquest pagament mensual  inclourà alguns dels serveis compartits, com la llum general o la neteja."

Si tot va bé, tots arribarem a grans i ens haurem de plantejar on i com volem viure. 

  


 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut