Cares seccionades d'estatuetes de Imephor Impy Nikauptah trobades soltes
Catalunya nit

Científics catalans troben més de 100 estatuetes funeràries egípcies úniques

Un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona localitza les peces a la tomba de l'antic sacerdot Imephor, a prop de les piràmides de Gizeh

Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha trobat més d'un centenar d'estatuetes funeràries egípcies úniques, a la necròpolis de Kom el-Khamasin, al sud-oest de Saqqara, a uns vint quilòmetre de les piràmides de Gizeh.

Un mes i mig d'excavacions han permès localitzar aquestes estatuetes a la tomba de l'antic sacerdot Imephor Impy Nikauptah, que va ostentar un càrrec rellevant a la cort egípcia com a sacerdot del déu Ptah.

En concret, s'han trobat en una mastaba, un tipus de tomba egípcia amb forma de piràmide escapçada, destinada a enterrar càrrecs importants de la societat.

L'equip de la UAB i el Supreme Council of Antiquities egipci de la campanya 2022 (IEPOA-UAB)

Les peces mesuren entre 15 i 30 centímetres i són úniques en forma i concepció. Totes porten el nom del sacerdot Imephor inscrit al braç dret. La troballa correspon a un període que comprèn entre el 2400 i el 2050 aC.

Aquestes estatuetes són del mateix tipus que una dotzena d'estatuetes que es van descobrir en el mercat il·legal d'antiguitats, de les quals només se'n va poder recuperar una.

L'anàlisi de dos fragments d'aquest material il·legal va permetre als investigadors localitzar el conjunt que s'ha descobert aquest any sobre el terreny.

Una mostra del mes d'un centenar d'estatuetes funeràries d'Imephor Impy Nikauptah, completes o fragmentàries (IEPOA-UAB)

De la tomba d'Impehor també s'han recuperat 38 blocs i fragments de blocs amb relleus i inscripcions procedents de la cambra funerària, la majoria del sostre. El text jeroglífic, que s'ha pogut reconstruir gairebé íntegrament, conté els noms i els títols del sacerdot.

Més troballes en un segon jaciment

Els investigadors també han rescatat el que hauria estat un edifici reial de caràcter cultural, en un segon jaciment al nord-est de Kom el-Khamasin, que ja s'havia identificat l'any 2019 i es va batejar com a Square Building.

L'estructura mesura 37,5 metres per 33,8 metres i està construïda en tovot amb elements de pedra calcària, amb un cos central ben definit i tot un seguit de corredors i cambres laterals.

Fragment de pintura amb el cap d'un rei que porta l'ureu procedent de l'Square Building (IEPOA-UAB)

Al cos central de l'edifici s'hi ha trobat un conjunt de pintures en colors vius, entre les quals hi ha motius iconogràfics relacionats amb la reialesa, com un rei ornat amb un ureu, un emblema protector que només podien portar els faraons; el déu Horus de Behdet amb les ales desplegades; un cavall i un carro de combat. A més, també s'hi han localitzat una trentena d'acumulacions de ceràmica al voltant.

Aquestes troballes s'han fet durant la tercera missió d'excavació que duen a terme investigadors de la UAB en el marc d'una missió hispanoegípcia, liderada per Josep Cervelló, director de l'Institut d'Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) i professor del departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB.

Més de 30.000 euros recollits en una campanya de microdonacions han permès finançar una part de la recerca d'aquest equip d'egiptòlegs.
Anar al contingut