Cada dia es denuncien 10 desaparicions a Catalunya
Durant el primer trimestre de l'any han desaparegut 831 persones
Catalunya nit

Cada dia es denuncien 10 desaparicions a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra admeten que les xarxes socials s'han convertit en una eina clau per a la recerca de les persones desaparegudes

Enllaç a altres textos de l'autor

Miquel Jarque

Redactor d'informatius especialitzat en temes policials

@miqueljarque

Des que va començar el 2022, cada dia s'han denunciat de mitjana 10 desaparicions a Catalunya, segons dades de l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra.

Són dades similars a les d'abans de la pandèmia, quan hi havia 12 desapareguts diaris. Els confinaments, però, van fer baixar el nombre de desapareguts a uns 8 cada dia.

Perfil del desaparegut

De les 831 persones que han desaparegut el primer trimestre d'aquest any, 6 de cada 10 són homes. Si ens fixem en les edats dels desapareguts, el 36% tenen entre 13 i 17 anys mentre que la majoria, un 62%, són adults.

Una de cada tres persones que desapareix té un problema de salut mental. El cas més recent que té entre les mans els Mossos d'Esquadra és el de l'Adelina, segons explica la caporala Laura Villanueva, cap de l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes:  

"L'Adelina té 81 anys i és d'Esplugues del Llobregat. Va sortir de casa seva i no se l'ha localitzat. Té un deteriorament cognitiu i, per tant, és important fer una crida a la ciutadania per si algú la veu."

Les xarxes socials, clau per als investigadors

Des del 2017, les xarxes socials com ara Twitter i Facebook han entrat com una eina indispensable a la taula dels investigadors.

Des dels Mossos d'Esquadra admeten que generen un efecte altaveu i, per tant, la sensació que hi ha més gent que desapareix.

Les xifres, però, no han canviat tant en els últims anys, segons Villanueva:

"La percepció que pot tenir la ciutadania és que hi ha més desaparicions. La realitat és que, amb els nostres números de denúncies per desaparició, any rere any són similars: entre les 4.300 i les 4.500."

Cada dia es denuncien 10 desaparicions a Catalunya
Les xarxes socials són una eina indispensable per a la feina dels agents

Només un 1% dels casos queden sense resoldre. Els casos de persones que desapareixen voluntàriament per començar una nova vida es comptabilitzen com a casos solucionats.

Salt, Sant Boi de Llobregat i Reus, aquests dos últims amb centres de salut mental, encapçalen els municipis amb més denúncies de desapareguts.

Anar al contingut