Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya nit

Botellons al bosc: més, i deixant més porqueria

Els voluntaris que netegen de brossa rius i boscos avisen que troben més deixalles i restes que mai a causa dels botellons que es fan a l'aire lliure

Gerard López Actualitzat

Les restriccions per aturar el coronavirus han limitat els espais d'oci, però n'han creat de nous, extraoficials. Voluntaris que netegen de brossa rius i boscos han notat un increment de la brutícia, unes deixalles que apunten directament a botellons a l'aire lliure.

La Brigada del Celebret organitza sortides amb voluntaris per netejar l'entorn d'una part de la Costa Brava i les proximitats de Girona, i el grup ecologista La Vall Verda fa el mateix al nord d'Osona. Totes dues entitats troben boscos i camps amb més deixalles i restes que mai, com denuncia Anna Girbau, de la Vall Verda:

"Cada cop més gent ens ho diu, que van a caminar i veuen que el bosc és ben brut. A més, els punts van canviant. Suposo que és l'estratègia d'anar canviant de lloc perquè no els trobin. Els llocs que abans eren fixos, ara, són més itinerants."

Joan Olivet, de la Brigada del Celebret, diu que és el joc del gat i el ratolí:

"És una lluita desigual: cada cop són més els que embruten i menys els que netegen. En un polígon industrial on vam ser-hi fa 15 dies, ara torna a estar brut; tot per culpa dels botellons."

Brossa de botelló escampada a la serralada de Marina (CCMA)

Falta educació ambiental

Les dues entitats reclamen més control de les administracions i una educació ambiental més efectiva. Joan Olivet, que fa xerrades a escoles, se'n fa creus del que veu:

"Acaben de fer una classe de medi ambient, i quan acaben surten al carrer a menjar-se l'entrepà i ho deixen tot brut de papers i de restes... i acaben de fer una classe de medi ambient!"

Anna Girbau matisa que això d'embrutar, però, no és una exclusiva dels joves que fan botellons:

"No volem estereotipar els joves: trobem llaunes de cervesa, però també paperets de caramels d'eucaliptus, associats a un altre perfil."

Les restes dels botellons se sumen a la brossa habitual que continuen trobant-se pertot arreu. Girbau alerta que, tot i que no hi ha gaire restes de mascaretes, quan fan neteges pel riu, normalment el Ter, troben moltes tovalloletes que la gent tira al vàter:

"Creiem que caldria un compromís ferm per prohibir l'ús de tovalloletes, perquè ens en fem un fart, de recollir-ne, i contaminen greument els rius."

Brossa de botelló recollida per la Vall Verda (Gerard López)

Més enllà dels botellons, totes dues entitats se sorprenen de trobar deixalles i residus de tot tipus.

"Trobem merda de tot tipus. Llaunes, mocadors, ampolles, tovalloletes... però també grans andròmines com carros de la compra, matalassos, cadires de plàstic, mobles... Hi ha llocs que són autèntics abocadors. Els recollim, i cada mes tornen a estar igual."

Per tot això reclamen civisme i sobretot una educació ambiental efectiva.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut