Boom de sèries d'ETA, però quan les del procés? 
Catalunya nit

Boom de sèries d'ETA, però quan les del procés? 

Gairebé deu anys després que la banda decidís la fi unilateral de la violència, el conflicte basc és carn de canó de les plataformes de "streaming"

Enllaç a altres textos de l'autor

Marc Garriga

Redactor d'informatius especialitzat en cinema i sèries

@marga_riga
Actualitzat

El conflicte basc i la història d'ETA viuen un boom a la petita pantalla. Actualment hi ha tres plataformes de "streaming" que ofereixen sèries recents sobre aquest tema, dues de ficció i una de documental. Els seus creadors coincideixen que ha passat un temps prudencial per poder ficcionar aquest món o per parlar-ne a fons. I fan càbales de quan es podrà fer el mateix amb el procés català.

Boom de sèries d'ETA, però quan les del procés? 

Amazon Prime va estrenar a finals del mes passat "El desafío: ETA", una sèrie documental que inclou entrevistes amb tots els expresidents del govern espanyol, exlehendakaris, periodistes, alts comandaments de la Guàrdia Civil i antics membres de la banda terrorista.

A HBO fa pocs dies va acabar un dels seus grans èxits, "Patria", basada en la novel·la de Fernando Aramburu i que pretén empatitzar amb el dolor dels familiars de les víctimes, però també, tot i que menys, amb les dels terroristes.

Boom de sèries d'ETA, però quan les del procés? 

I a Movistar+ encara es pot recuperar "La línea invisible", que narra el punt de no retorn d'ETA quan suma la seva primera víctima mortal. El seu director, Mariano Barroso, i el de "Patria", Aitor Gabilondo, expliquen els avantatges del format serialitzat per parlar d'aquest tema.

Barroso: "Permet desenvolupar el que és més bàsic, que és poder desplegar un personatge i unes situacions al llarg de molts temps i això és una meravella. Aquest format et dona una llibertat que és més complicada en el cinema."

Gabilondo: "Un dels avantatges de fer una sèrie de televisió, és que la veus a casa i la pots comentar en la intimitat, amb amics, amb la família o amb un mateix. Penso que la immensa majoria de la gent és raonable i la sèrie els farà pensar."

Boom de sèries d'ETA, però quan les del procés? 
Aitor Gabilondo, Ane Gabarain i Elena Irureta

Barroso i Elena Irureta, la Bittori de "Patria", consideren que la ficció té el poder de tancar ferides.

Barroso: "La paraula reconciliació no es fa servir gaire en aquest país. I seria molt bo poder-la utilitzar i debatre sobre aquest tema. A més, ho veiem encara més ara, en una situació d'emergència, que cal parlar de reconciliació. Seria bo."

Irureta: "El temps sembla que va curant, però no tanca ferides. I quan hi tornes, penses que això no pot tancar-se així. Cal parlar-ne i, si aquesta sèrie pot generar debat, ens ajudarà a tots."

Boom de sèries d'ETA, però quan les del procés? 
Vicky Luengo i Rodrigo Sorogoyen

I per què no hi ha encara cap producció engegada per fer el mateix amb el procés català? L'única que s'hi ha acostat, de passada, és "Antidisturbios", de Rodrigo Sorogoyen, a Movistar+.

"Ja portem 4 anys que la situació a Catalunya és tan delicada que, juntament amb la corrupció, és el tema més important que hem de resoldre com a societat."

Fins i tot, ell mateix s'ofereix per fer aquesta sèrie sobre el procés, si troba una bona història, finançament... Ja ho veurem!

"No et puc dir que això s'ha d'explicar ja, però sí que tots sabem que s'ha d'explicar en algun moment, i es farà tard o d'hora, no sé si l'any vinent o d'aquí 10 anys. 

"És molt sa que se'n parli, encara que sigui de manera equivocada. Fa 20 anys es parlava del conflicte basc segurament des d'una perspectiva molt immadura i això no vol dir que no sigui valuós haver-ho fet."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut